lauantai 28. huhtikuuta 2018

Sijoittajan tunnusluvut

Taustaa


Sijoittajan tunnusluvut
Sijoitan pääosin indeksirahastoihin - Nordnetin kuluttomat Superrahastot ovat minulle sopivin sijoitustuote. Tai ollaksemme tarkkoja, minulla on suurin osa sijoitusvarallisuudesta tällä hetkellä käteisenä ja sijoitan ne Superrahastoihin, sitten kun kurssit ovat houkuttelevalla tasolla.

Ainoa suora osakesijoitukseni on listaamaton Cityvarasto, johon sijoitin vajaa pari vuotta sitten. Cityvarasto on listautumassa First North -listalle. Ihmeen kauan tämä listautuminen on muuten kestänyt - olen kohta pari vuotta odotellut sitä. Noh, kurssi on noussut mukavasti 20% yksityisellä kauppapaikallakin, joten olen ollut ihan tyytyväinen.

Mutta mennäänpä asiaa. Osakepoimintaa harrastavalle sijoittajalle tunnuslukujen tunteminen on itsestäänselvyys. Vaikka harrastaisit lähinnä indeksisijoittamista, kannattaa kuitenkin tutustua sijoittajan yleisimpiin tunnuslukuihin. Nämä ovat eräänlaista alan yleissivistystä ja saat enemmän irti sijoitusta käsittelevistä kirjoituksista ja lehtiartikkeleista, jos tunnet termistön. Tässä lyhyt kooste yleisimmistä mittareista.

Yleisimmät sijoittamiseen liittyvät tunnusluvut


P/E


P/E -luku tarkoittaa voittokerrointa. Lyhenne tulee sanoista price per earning, eli se on osakkeen hinta jaettuna yrityksen tuloksella. P on helppo määrittää katsomalla osakkeen hinta pörssissä tarkasteluhetkellä. E:n arvon määrittämiseksi on erilaisia menetelmiä, mutta yksinkertaisin ja käytetyin taitaa olla yrityksen viimeksi päättyneen tilikauden osakekohtainen tulos. P/E luvun voi ajatella kuvaavan sitä, kuinka monta vuotta menee siihen, että sijoitus tuottaa summan joka siihen on sijoitettu.

P/S


P/S -luku kuvaa osakkeen hinnan suhdetta yrityksen liikevaihtoon. P/S tulee sanoista price per sales. P/S -luku lasketaan jakamalla yrityksen markkina-arvo (osakkeiden lukumäärä * osakekurssi) yrityksen edellisen tilikauden liikevaihdolla. P/S -luvun etuna on se, että sitä voidaan käyttää, vaikka tilikauden tulos olisi tappiolla. Heikkoutena on vastaavasti se, ettei se huomioi lainkaan yrityksen kannattavuutta.

P/B


P/B -luku on yrityksen markkina-arvon (=hinnan) suhde sen omaan pääomaan. Lyhenne tulee sanoista price per book. Arvosijoittajat pyrkivät etsimään yrityksiä, joilla on matala P/B -luku. Toisin sanoen yrityksiä, joilla on paljon omaa pääomaa suhteessa osakkeen hintaan. Korkeamman P/B -luvun yritykset taas ovat tyypillisesti kasvuosakkeita, joiden arvo perustellaan tulevaisuuden kasvuodotuksilla.

PEG


PEG huomioi myös yrityksen kasvun. Se lasketaan jakamalla P/E -luku ennustetun tuloksen kasvuprosentilla. PEG -lukua on kritisoitu siitä, että se voi tietyissä olosuhteissa antaa aivan järjettömiä tuloksia. Käytännössä PEG lukuun törmää paljon harvemmin, kuin esimerkiksi P/E -lukuun.

ROE


ROE tarkoittaa oman pääoman tuottoprosenttia. Se kuvaa yksinkertaisuudessaan sitä, miten paljon yrityksen omalle pääomalle on kertynyt tuottoa yhden tilikauden aikana. Tämä on luonnollisesti yksi kiinnostavimmista mittareista sijoittajan kannalta katsottuna.

Yhteenveto


Sijoittajan tunnusluvut ovat varsin yksinkertaisia, helposti ymmärrettäviä ja ne ovat myös helposti saatavilla ainakin pörssiyhtiöiden osalta. Mittareiden avulla yhtiöstä ja sen tilanteesta saa nopeasti käsityksen (esimerkiksi onko kyseessä kasvu- vai arvoyritys). Mitään yksiselitteisiä johtopäätöksiä mittareiden perusteella ei yleensä voi vetää, koska sijoittamisessa on kuitenkin aina, ainakin jossain määrin, kysymys tulevaisuudesta, joka ei ole täysin ennustettavissa.

Alla vielä Nordnetin julkaisema webinaari sijoittamiseen liittyvistä tunnusluvuista. Webinaarin kouluttajana toimii Ville Aro. Luento on hyvä kiteytys keskeisimmistä tunnusluvuista.

PS. Olethan muuten jo aloittanut sijoittamisen? Jos et, avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin tästä.


 

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Vain amatöörit käyttävät kyseisiä tunnareita.

  P/E on hyödytön, koska GAAP ja IFRS. Ei tarvita kuin esim. UPM:n tapauksessa yksi biomassan arvonalentuminen niin tulos menee tappiolle.

  P/S on hyödytön, koska jos marginaalit ovat korkeat niin tämäkin on korkea. Esim. KONE v Kesko.

  P/B on hyödytön, koska se toimii vain pääomaintensiivisillä toimialoilla. Esim. Canadian national railway.

  ROE on hyötytön, koska jo otat lisää velkaa ja vähennät omaa pääomaa niin johan ROE nousee korkeuksiin.

  Parempia tunnareita, joita oikeat sijoittajat käyttävät ovat:

  P/CF ja P/FCF. Nettotulosta voi manipuloida miten huvittaa, mutta kassavirtaa ei. Sieltä ne osingot maksetaan, eikä EPS:stä.

  ROA ottaa huomioon velat sekä tyhmät ja kalliit yritysostot. Siitä näkee kokonaisuudessaan tehokkuuden.

  ROIC ja ROCE kuvaavat miten kannattavaa kasvu on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa piensijoittajista on nimenomaan amatöörejä. Ammattilaisille näistä minun kirjoituksista ei varmastikaan ole hyötyä 😄

   Poista
 2. Oletko kuunnellut tai seurannut Nordnetin rahapodi-podcastia? Ohjelmassa lauotaan liki joka jaksossa totuuteen verrattavalla painoarvolla ajoittamisen olevan turhaa puuhaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole seurannut aktiivisesti podcasteja. Ajoittaminen on äärimmäisen vaikeaa, mutta todistetusti siinä on jotkut onnistuneetkin :)

   Varmin tapa sijoittaa on toki laittaa kiinteä summa indeksirahastoihin joka kuukausi. Sillä pääsee pörssien keskimääräiseen tuottoon.

   Poista