lauantai 23. heinäkuuta 2016

Piensijoittaja ja media

Uutiset sumentavat harkintakykysi


Piensijoittaja ja media
Aikaisemmin minulla oli suhteellisen tylsä työ ja runsaasti luppoaikaa työpäivän aikana. Samaan aikaa kova innostus sijoittamiseen johti lähes neuroottiseen talousuutisten seuraamiseen. Varsinkin Kreikan kriisin käydessä kuumimmillaan kesällä 2015 koin tämän jopa vähän epämiellyttävänä.

Varmana tietona kirjoitetut lehtimiesten ja analyytikoiden näkemykset vaikuttavat väistämättä omaan harkintakykyyn. Jos niitä lukee, ne saastuttavat mielen luomalla turhia pelkoja, ruokkimalla ahneutta, menettämisen pelkoa ja johtavat hätäisiin johtopäätöksiin. Älä anna median saastuttaa mieltäsi, vaan seuraa järjestelmällisesti omaa sijoitusstrategiaasi.

Oma suhteeni mediaan


Olen nyt kolmisen vuotta sijoittamista harrastanut ja opiskellut, joten pahin alkuinnostus alkaa olla takanapäin ja sijoitustoiminta vakiintunut. Työpaikan vaihtamisen jälkeen työntekokin on ollut taas mielekästä ja haasteita on ollut riittävästi, mikä on osaltaan rajoittanut liian aktiivista median seuraamista. Nykyään käyn yleensä iltaisin katsomassa salkkuni tilanteen Nordnetissä ja sitten vilkaisen nopeasti Taloussanomien verkkouutiset. Sijoituspäätöksiini medialla ei enää ole kovin suurta vaikutusta, vaan kuljen omia teitäni.

Muita blogeja seurailen ja käyn lukemassa otsikoiden perusteella kiinnostavimmat postaukset. Blogeja pidän aika positiivisena mediana. Niissä lähdekritiikki tulee huomioitua, eivätkä kirjoitukset ole yhtä sensaatiohakuisia.

Sijoitusgurut


Julkisuudenkipeitä ihmisiä löytyy toki kaikilta aloilta, mutta finanssialalla tämä on poikkeuksellisen silmiinpistävää. Jos lehtiartikkelissa puhutaan sijoitusgurusta, voit suhtautua juttuun ja tämän gurun lausuntoihin vitsinä. Nämä "gurut" laukovat ammatillisesti esitettyjä, mahdollisimman provosoivia näkemyksiä ja antavat ymmärtää, että taustalla on syviä analyysejä. Todellisuudessa kyseessä on lähinnä arvauksia ja yhden miehen kuvitelmia. Maailma elää ja tilanteet muuttuvat, ei tapahtumia kukaan pysty ennakoimaan. Enimmäkseen gurut ovat väärässä, mutta he eivät koskaan joudu perustelemaan miksi olivat väärässä. Sen sijaan, jos he kerrankin sattuvat arvaamaan oikein, kirjoitetaan vielä vuosikymmenen päästä "sijoitusguru, joka osasi ennustaa 2011 finanssikriisin".

Lehtimiehille nämä ovat helppoja jutunaiheita, julkisuudenkipeät gurut saavat nimensä lehteen ja piensijoittajilla on jotain luettavaa. Kyseessä on siis toimiva ekosysteemi.

Käytä aikasi paremmin


Itse en usko analyytikkojen teorioihin sen enempää kuin lehtimiesten roskauutisiinkaan. Analyytikkojen analyyseissä on tosin se hyvä puoli, että niistä ehkä oppii jotain. Huonolaatuiset uutiset sen sijaan ovat yksinomaan haitallisia, ellei niille sitten halua jotain viihteellistä arvoa laskea.

Tekemisen puutteesta kärsivän piensijoittajan kannattaakin mieluummin käydä kirjastossa, tai lueskella netin kautta jotain oikeasti syventävää tietoa. Image courtesy of vectorolie at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Itse myös tuli aloittaessa laitettua aivan liikaa painoarvoa suomalaisille talousuutisille, jotka näin jälkikäteen katsottuna johti hätiköityihin (lue:huonoihin) päätöksiin! :) Nykyään ymmärtää paremmin tarkoitusperiä näitten kirjoitusten takana ja tulee käytännössä sivuutettua suurin osa ihan täysin.

  Kokeilin myös Bloombergin Businessweekin vuositilausta mielenkiinnosta ja tästä kokeilusta jäi vähän mixed feelings. Lehden ulkoasu ei vastannut mitenkään käsitystäni laadukkaasta uutislähteestä, mutta ite artikkelit oli ihan näppäriä ja pidin siitä, kuinka käsitellyt asiat oli usein sellaisia, mitä ei oltu ikinä edes mainittu suomalaisessa mediassa. No en kuitenkaan vuoden jälkeen uusinut tilaustani, vaikkakin 70€/52 numeroa oli mielestäni ihan kohtuullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun painetun talouslehden tilaamista olen välillä harkinnut sillä ajatuksella, jos niissä oli laadukkaampia kirjoituksia. Ja saisihan niiden maksut laitettua vähennyksiin. En ole kuitenkaan raaskinut/saanut aikaiseksi tilata.

   Poista