lauantai 1. syyskuuta 2018

Margin Call -elokuva

Margin Call -elokuva

Margin Call -elokuva


Eilen tuli televisiosta vuoden 2008 Wall Streetille sijoittuva Margin Call -elokuva. Olen nähnyt leffan aikaisemmin, mutta hyvin jaksoin katsoa sen uudestaan. Jännä, miten nämä sijoitusleffat ovat niin paljon kiinnostavampia heti kun olen itse alkanut harrastamaan sijoittamista, vaikka elokuvien hektisyys ei ihan piensijoittajan arkea vastaakaan.

Juoni


Kun potkut saaneen, Eric -nimisen, työntekijän tekemä ennuste paljastuu, pankissa syntyy paniikki. Pankki on tehnyt todella tuottoisaa liiketoimintaa ostamalla asuntolainoja, paketoimalla niitä ja myymällä paketteja eteenpäin. Ongelma on siinä, että paketointi vie aikaa ja lainat ovat pankin käsissä kuukauden viiveen ajan. Tämä edellyttää kovaa lainaa ja jos asuntojen arvo laskee, lainat ylittävät pankin varallisuuden ja seurauksena on konkurssi. Asuntolainoihin sidotuista arvopapereista on päästävä äkkiä eroon, ennen kuin niiden arvo romahtaa. Toisin sanoen, pankin työntekijöiden on myytävä asiakkailleen arvotonta kuraa. Tämä asettaa johdon vaikeiden eettisten kysymysten äärelle.

Näyttelijät


Leffan uskottavuus perustuu pitkälle loistaviin näyttelijöihin ja heidän karismaansa - Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Demi Moore ja Stanley Tucci. Mitään Hollywood actionia ei tässä leffassa nähdä, joten näyttelijöiden varassa on paljon.

Ajatuksia elokuvasta


Elokuva sijoittuu samaan ajankohtaan ja samoihin tapahtumiin, kuin The Big Short -elokuva, josta kirjoitin aikaisemmin. Elokuva on hyvä muistutus siitä, että joskus ne kurssit kääntyvät ja lasku voi olla hurjaa. Talous on elänyt tähän asti vajaan kymmenen vuoden sykleissä ja nyt takana on poikkeuksellisen pitkä nousukausi. Useimmat tämänhetkiset sijoittajat eivät ole kokeneet yhtään pörssiromahdusta, mikä näkyy selvästi asenteissa. Tämänkin blogin kommenteissa jengi pitää minua hulluna, kun pidän käteistä tilillä.

Itse kehotan sijoittajia varovaisuuteen, mutta kannustan kuitenkin aloittamaan sijoittamisen. Nyt on hyvä aika aloittaa, mutta pienillä panoksilla. Sitten kun kurssit laskevat, on aika pistää enemmän likoon. Pörssisijoittamisen aloittaminen ei muuten maksa mitään - avaa ilmainen osaketili Nordnetiin tästä.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Jos/kun jäi katsomatta, niin tulee Herolta tänään klo 19.

  VastaaPoista
 2. Hyvä leffa! Nähnyt joskus vuosia sitten, en olisi pelkän nimen perusteella edes muistanut, mutta tuo kuvaus palautti mieleen. Voisi kyllä katsoa uudestaankin taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en sitä nimestä ensin tunnistanut. Vasta kun leffaa oli mennyt muutama minuutti, tajusin et hei, mähän olen nähnyt tän joskus aikaisemmin.

   Poista