lauantai 3. syyskuuta 2016

Opettele sanomaan EI!

Riippumattomuus


Opettele sanomaan ei!
Monien ihmisten on todella vaikea sanoa EI. Ja toiset, varsinkin myyntialalla toimivat, ihmiset käyttävät tätä taitavasti hyväkseen. Riippumattomuus ei tarkoita pelkästään taloudellista riippumattomuutta, vaan sitä, että pystyy aidosti tekemään niitä asioita, joista on kiinnostunut ilman että muut ihmiset sotkevat suunnitelmia.

Arvostus


Olen huomannut, että ihmisiä, jotka osaavat kieltäytyä, arvostetaan enemmän. Heillä koetaan olevan selkärankaa ja heihin suhtaudutaan arvostavammin. Voisi luulla, että jos suostut tekemään jotain toisen hyväksi, vastoin tahtoasi, saisit palkaksi kiitosta ja arvostusta. Käytännössä asia menee helposti juuri päinvastoin. Ihmiset huomaavat, ettet osaa kieltäytyä ja alkavat käyttämään sitä hyväkseen. Tilanne kääntyy siihen, että sinun oletetaan ilman muuta suostuvan kaikkeen. Äkkiä ihmiset sopivat ja päättävät asioista puolestasi, eikä kenellekään edes tule mieleen, että voisit kieltäytyä. Ja jos kerrankin uskaltaudut kieltäytymään, ihmiset pettyvät ja saat vihat päällesi.

Säästäminen


Säästäminen on paljon helpompaa kun tiedät mitä haluat, toimit systemaattisesti sen mukaan ja tarvitaessa kieltäydyt jyrkästi asiosita, jotka eivät sovi suunnitelmaasi.

Harjoittele puhelinmyyjillä


Puhelinmyyjät ovat erityisen hyvä kanava kehittää itseään ja harjoitella kieltäytymistä. He ovat oman alansa ammattilaisia ja osaavat vasta-argumentit, päällepuhumisen ja keskustelun ohjaamisen. Kokeile seuraavalla kerralla kun puhelinmyyjä soittaa, kuinka jyrkästi osaat kieltäytyä. Ei mitään tekosyitä, vaan rehellinen suora EI.

Tunteet


Tärkeintä on se, miten koet asiat ja miltä sinusta tuntuu. Me ihmiset perustelemme itsellemme tekemämme päätökset. Uskottelemme aina tehneemme hyvän päätöksen. Jos sorrumme ostamaan jotain turhaa, emme myönnä sen johtuneen taitavasta myyjästä, vaan keksimme itseämme varten loogiset syyt, miksi tuotteen ostimme. Todelliset syyt ovat monesti niin hävettäviä, ettemme halua myöntää niitä edes itsellemme.

Jos ostat jotain, koska et kehdannut olla ostamatta, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko uskottelet tehneesi hyvät kaupat, tai myönnät tulleesi huijatuksi. Jälkimmäisestä jää huono fiilis ja alemmuuden tunne myyjää kohtaan - vahvempi on ohjannut toimintaasi ja hyötynyt sinun kustannuksellasi. Jos sen sijaat kieltäydyt jämäkästi ja sanot selvästi EI, olet tilanteen herra ja sinulle jää hyvä mieli. Kokeile, lupaan että arvostat itseäsi enemmän, kun osaat kieltäytyä.


Image courtesy of steafpong at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aihe kuin aihe, aina joku muukin on keksinyt kirjoittaa samasta :)

   Poista
 2. Minua ärsyttää melkoisesti se kun ihmiset keksivät läpinäkyviä tokosyitä, kun eivät suoraan halua kieltäytyä. Itselle riittäisi pelkkä "ei jaksa" tai "ei ehdi", "ei, pysty kun koira on sairas ja autoni hajosi":n sijaan. Itsekin välillä mietin, että miten perustella asia, joka tulee toista harmittamaan. Aina tulen siihen tulokseen, että parempi kertoa rehellinen syy tai olla perustelematta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi yleisimpiä näistä on "ei ole aikaa". Kaikilla on kuitenkin sekunilleen sama määrä (24h) aikaa vuorokaudessa . Kysymys on vain siitä mihin haluaa aikansa käyttää.

   Poista
 3. Lehtimyyjän höpinä tai nauha on monesti niin puuduttavaa eikä sananvuoroa saa, että tuntuu todella hyvältä myyjän kysymykseen :"että eikö tästä laiteta teillekin tällainen huippusuperhieno paketti tulemaan?" vastata: "Kiitos ei!". Tämä vastaus ei jätä perusteltavaa, eikä myyjälle mahdollisuuksia. Jos vastaa "Ei, koska X", on myyjällä mahdollisuus kiertää vasta-argumentti ja myydä tuotetta edelleen. Hyvä myyjä perustelee X:n pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Jos perustelee, myyjältä löytyy kyllä valmiit vasta-argumentit melkein mihin tahansa perusteluun. Ja kun myyjä argumentoi perustelusi pois, oletkin äkkiä selkä seinää vasten. Taitava myyjä tulkitsee perustelusi niin, että olet valmis ostamaaan, jos...

   Poista
  2. Hyvä teksti ja mielenkiintoinen aihe. Juuri tuo, että miten muilla ihmisillä tulee epäloogisista käyttäytymistä riippuen henkilön käytöksestä. Usein kieltäytyvä voi joutua siihenkin tilanteeseen, että enää ei kyselyjä tule. Tyyliin lähetkö bisselle ja tarpeeks monta kertaa kun saa ein niin ei siinä selkärankaisuutta arvosta vaan ei halua enää kysellä.

   Tän oon huomannut toimivan aika hyvin: "En osta puhelimen kautta mitään -- ikinä." Jos en aluksi saa selvää, että millä asialla soittaja on, niin kysyn, että "Yritätkö myydä jotain?". Jos vastaus ei ole suoraan kyllä/ei, niin puhun vaan päälle ja sanon, etten osta puhelimesta mitään.

   Poista
  3. Tästä tuli mieleen, kuinka lapsena kävimme usein isän kanssa mummolassa. Sitten kerran, kun ajoimme mummolan ohi, isä kysyi mentäisiinkö käymään. Oli väsynyt, eikä huvittanut, joten sanoin, etten halua. Sen jälkeen hän ei enää koskaan pyytänyt minua mukaansa.

   Poista