lauantai 10. syyskuuta 2016

Rahankäyttö paljastaa arvomaailmasi

Rahankäyttö paljastaa arvomaailmasi
"Älä kerro minulle, mitkä sinun arvosi ovat. Näytä minulle miten käytät rahasi, niin minä kerron sinulle mitkä arvosi ovat." - Joe Biden

Edellä olevat rivit ovat yksi suurimmista viisauksista, minkä olen kuullut. Valitettavasti en muista mistä olen sitaatin lukenut, puhumattakaan siitä kuka sen on alunperin sanonut. Ehkä joku lukijoista osaa valistaa meitä tältä osin?

Twitteristä löytyi vastaus tähän: JP Savolainen ‏@juhapsav: @rikaserakko Googlen mukaan lainattu viisas mies olisi Joe Biden.

Taustaa


Teimme kaverini kanssa harrastusmielessä erästä teknistä projektia. Rakentelimme sitä muutamana iltana viikossa ja samalla nautimme maltaisia. Minulle se oli rentouttava harrastus, mutta kaverini alkoi rakennella pilvilinnoja projektin ympärille. Itse en niihin oikein uskonut, mutta en viitsinyt kaverini intoa pilata, miksi olisin?

Minulla oli pöytälaatikossa pikkufirma, joten annoin siitä puolet kaverilleni, teimme osakassopimuksen ja sovimme, että tekijänoikeudet kuuluvat firmalle. Tällä tavalla tuote oli aidosti yhteinen.

Jossain vaiheessa tuli sitten tilanne, että harrastukseen olisi pitänyt tehdä enemmän investointeja. Aloin tässä vaiheessa vähän toppuuttelemaan - en halunnut pumpata rahaa sellaiseen, mistä tiesin, etten koskaan saisi niitä takaisin. Markkinoilla oli vastaavia isojen firmojen valmiita tuotteita - ei minkäänlaista saumaa liiketoimintamielessä. Kaverini otti tämän hyvin henkilökohtaisesti ja suuttui todella. Yritin selittää, että rahalla punnitaan se, mihin kukakin uskoo ja etten usko asiaan niin paljoa, että haluaisin siihen sijoittaa. Mielestäni harrastuksellamme ei ollut rahallista arvoa. Kaverini oli jyrkästi eri mieltä ja piti sitä satojen tuhansien eurojen arvoisena tieteellisenä keksintönä. Sanoin, että jos pidät sitä noin arvokkaana, niin voin myydä osuuteni muutamalla tonnilla. En ollut kovin yllättynyt, kun hän kieltäytyi maksamasta penniäkään. Mielestäni tämä vain todisti sen, ettei hänkään oikeasti pohjimmiltaan uskonut sen arvoon.

Testaa oma arvomaailmasi


Voit testata arvomaailmasi seuraavasti. Pidän menetelmää aika luotettavana. Sellainen varoituksen sana, että arvomaailmasi ei välttämättä ole sellainen kuin haluaisit sen olevan.

 1. Valitse sopiva aikaväli. Yksi kuukausi rittää, mutta esimerkiksi vuosi antaa jo paljon paremman kuvan.
 2. Käy läpi tilisiirrot pankissa ja listaa paperille kaikki merkittävimmät kuluerät.
 3. Ryhmittele kuluerät aihe-alueen mukaisiin ryhmiin ja anna niille otsikot. Laske kunkin ryhmän yhteenlaskettu summa ja järjestä suurimmasta pienimpään.
 4. Siinä sinulla on lista todellisista arvoistasi. Asiat, jotka eivät päätyneet listalle, eivät ole sinulle kovin tärkeitä.

Minun arvomaailmani


Testi paljasti seuraavia asioita:

 • Sijoittaminen ja tulevaisuuteen panostaminen ovat minulle tärkeitä.
 • Laadukas asuminen ja asuinympäristö ovat minulle tärkeitä.
 • Tytär ja tämän kansa vietetty aika on tärkeää. Kesän listalta löytyi mm jäätelöä, Puuhamaassa käyntiä, kylpyläreissua, Korkeasaaren -matka jne.
 • Omat harrastukset ovat tärkeitä ja niihin on mennyt paljon rahaa.
 • En välitä krääsästä tai tavarasta. Ostokseni, ruokaa ja juomia lukuunottamatta, ovat todella minimaalisia.
 • Yllättäen listalle nousi myös olut. En mielestäni juo kovin paljoa, enkä ole kovin ylpeä siitä, että tämä ilmestyi listalle, mutta raha ei valehtele. Työkaverien kanssa muutamana iltana otetut oluet tulevat yllättävän kalliiksi ja erottuvat selvästi tiliotteessa.

Mitä jäi listalta pois?


Nyt sinun pitää olla itsellesi rehellinen. Väitän, että asiat, jotka eivät nousseet listalle, eivät ole sinulle oikeasti tärkeitä.

Moni (esimerkiksi minä) kokee luonnon tärkeäksi, mutta ei tee mitään sen eteen. Raadollinen totuus on, että mielummin sijoitan rahani osakkeisiin, kuin laitan niitä luonnonsuojeluun. En myöskään ole osallistunut mihinkään talkoisiin tms.

Myös toisista välittäminen ja humaanisuus kuuluu monien arvomaailmaan, ainakin teoriassa. Rahankäytön kautta katsottuna tämän voi kuitenkin rajata melkein jokaisen arvoista pois. Tavallinen keskipalkkaa nauttiva suomalainen pystyisi auttamaan valtavasti hätää kärsiviä ja siihen on jopa kanavatkin valmiina. Kysymys on vain siitä, ettemme halua luovuttaa pientä osaa hyvinvoinnistamme hädässä oleville. Mielumin annamme ihmisten kuolla toisella puolella maailmaa, kuin luovumme omastamme.

Rehellisyys - se on yllättävän vaikea laji. Varsinkin silloin, kun pitää olla rehellinen itselleen.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Itseänikin naurattavat joskus ihmiset jotka paasaavat heille tärkeistä asioistaan. Sitten kun kysyy että no, mitäs teet asian hyväksi niin usein vastaus on että en mitään =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama pätee muuten myös yrityksiin. Yrityksen arvot ovat usein tosi hienot ja jalot - ne eivät vain heijastele todellisuuteen millään tavalla. Itse tosin ole sitä mieltä, ettei yrityksella edes tarvitse olla mitään arvoja. Tarkoitus on kuitenkin maksimoida omistajien tuotto, lakien ja hyvän hallintotavan puitteissa. Yksi keino tähän on esimerkiksi henkilökunnan tyytyväisyys, mutta ei se oli mikään arvo, vaan strategia tavoitteen saavuttamiseksi.

   Poista
 2. Rahan- ja ajankäyttö kertoo kyllä paljon. Rahankäytön perusteella minulle tärkeimmät asiat ovat sijoittaminen, asuminen ja ruoka :) Lisäksi harrastuksiin menee paljon rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä talousbloggareilla taitaa aika samanlaiset asiat nousta esille, kun menoja ja tuloja katselee :)

   Poista
 3. Tietenkin rahan tehokkuus tietyn tavoitteen saamiseksi pitää ottaa huomioon. 500 000 euroa on hyvin tehokas summa järkevästi sijoitettuna turvaamaan yhden ihmisen taloudellisen riippumattomuuden, mutta sillä ei välttämättä saisi näkyviä vaikutuksia esimerkiksi Itämeren tilaan tai Suomen kaupunkien hiukkaspäästöihin tai mihin vain tärkeään ympäristökysymykseen. Olisin valmis maksamaan paljonkin omaa rahaani, jos se pelastaisi luonnon. Eli olisiko tässä kyse myös siitä, että uskooko se tavalinen piensijoittaja sen satatonnisensa tai muun ison summan muuttavan jotain ratkaisevasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä pointti! Aika harva jaksaa tuulimyllyjä vastaan taistella, eikä Don Quijoten esimerkki suuremmin rohkaise. Ehkä itselläni tämä on yksi syy, miksi en luonnonsuojeluun ole rahaa lahjoittanut.

   Toisaalta, satatonnia saattaisi pelastaa sadantuhannen ihmisen hengen jossain kehitysmaan kriisialueella. Siellä missä ihmisiä kuolee nälkään, tuhannella eurolla saa aika paljon. Olisihan sadantuhannen hengen pelastaminen melkoinen meriitti - Schindleristä tehtiin elokuva, vaikka hän pelasti "vain" 1100 juutalaista. Toisaalta en täysin luota avustusjärjestöihinkään - satatonnia saattaisi mennä järjestön johtajien bonuksiin.

   Pitkällä tähtäimellä mikään, jossa ihmisten edut on ristiriidassa ei toimi. Kehitysmaihin pitäisi saada jotain mihin investoida. Olisi kiva sijoittaa, jos olisi todellinen mahdollisuus tehdä voittoa ja samalla tukea muiden hyvinvointia.

   Sama luonnonsuojelussa: jos vihreästä energiasta tehdään esim. lainsäädännöllä tarpeeksi kiinnostava bisnes, sijoitan mielihyvin.

   Poista
 4. Hyväntekeväisyys lähtee meistä kaikista ja siitä muodostuu kokonaisuus. Jos kaikki ajattelee yksinään, että en saa mitään aikaan niin silloin kukaan ei laita rahojaan 'isoihin hyväntekeväisyys' projekteihin. Itse olen tässä erikoisen huono. Lähistölläni asuu todella mukava suurperhe. Tiedän että heillä on kuivausrumpu rikki ja se on ollut rikki jo hyvän aikaa. Vissiin rahan puutteessa sitä ei varmaan lähiaikoina olla ostamassa. Olen monesti miettinyt että olisipa kiva ostaa heille se kuivausrumpu (tiedän että auttaa lähes 10 lapsen kanssa asumista). Olen jo miettinyt, että menen kauppaan ja sovin että he soittavat perheelle että heille on tulossa lahjoituksena kuivausrumpu ja sopii vienti aikataulun. Minä vaan maksan laskun (ja kauppa lupaa ettei nimeäni käy perheelle menevissä lapuissa. Jos he eivät ota lahjoitusta vastaan niin sitten kauppa peruuntuu tai siis en edes osta konetta. Mutta omalla nimellä en halua lahjoitusta tehdä. Se ei ole vaan korrektia. Mutta en ole päässyt vielä toteutus asteelle. Katsotaan pääsenkökään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusysterin perheellä oli vähän tiukka tilanne muutama vuosi sitten. Jonkun tuntemattoman postilaatikkoon jättämä kirjekuori, jossa oli 500€ oli auttanut tilannetta :)

   Poista
 5. Erinomaisen hyvä kirjoitus! Talousbloggarina arvomaailmani olisi ehkä hyvin samankaltainen, oluen vain korvaisi joku muu hupsutus. Lisäsin muuten blogisi oman blogini lukulistalle :)

  PS: Tiliote ei välttämättä kerro ihan koko totuutta arvoista. Esimerkiksi kierrätys tai luonnon kannalta parempien valintojen tekeminen (jätetään kauppaan ne muovihippusia sisältävät kosmetiikka- ja hygieniatuotteet) ei maksa mitään tai ainakin se on vaikea havaita kuitteja säilyttämättä. Sanon tämän lähinnä siksi, jos sinusta tuntui kurjalta, kun arvostamasi luonto ei ollutkaan arvolistallasi. Tosin, jos et edes kierrätä, niin sitten: Shame on you! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ihan mukava blogi sinulla, lisäsin blogirolliini :)

   Poista
 6. Kiitos. Mielenkiintoinen blogi. Just vasta löysin...

  VastaaPoista