torstai 1. helmikuuta 2018

Miten sijoitan indeksirahastoon?

Indeksirahastot


Miten sijoitan indeksirahastoon?
Kirjoitin indeksirahastoista puolitoista vuotta sitten. Kirjoituksen voit lukea täältä. Olen myös monessa muussa kirjoituksessa sivunnut indeksirahastoja ja niiden hyötyjä. Myös monet muut blogit ja talousjulkaisut sisältävät paljon asiaa indeksisijoittamisesta.

Mutta miten indeksirahastoon sijoitetaan? Meille kauemmin sijoittamista harrastaneelle asia on jo itsestäänselvyys, mutta kokemattomalle tämä on ensimmäinen kysymys, mikä tulee mieleen, sen jälkeen kun kiinnostus sijoittamiseen on herännyt.

Päätin kirjoittaa yksinkertaiset ja selkeät ohjeet, joiden avulla kuka tahansa pääsee vaivattomasti aloittamaan sijoittamisen indeksirahastoon.

Mitä tarvitset aloittaaksesi?


Arvo-osuustilin avaaminen ei maksa mitään ja vie aikaa vain muutamia minuutteja. Minimisumma, jonka rahastoon voi sijoittaa on 15€. Tarvitset siis vain 15€ ja muutaman minuutin aikaa. Aloita heti ja muutaman minuutin kuluttua olet jo piensijoittaja!

Arvo-osuustilin avaaminen


Ensin tarvitset arvo-osuustilin. Arvo-osuustili on tili, jossa osakkeita säilytetään. Talletustilillä säilytetään osakkeita ja arvo-osuustilillä säilytetään arvopapereita.

Aloitetaan avaamalla maksuton arvo-osuus tili Nordnet -nimiseen pankkiin. Nordnet on Suomen suosituin osakevälityspalvelu ja se sopii erityisen hyvin piensijoittajalle, koska Nordnetissä on lukuisia kuluttomia ja pienikuluisia tuotteita jotka soveltuvat kuukausisäästämiseen.

Avaa Nordnet selaimen toiseen välilehteen klikkaamalla tästä. Tämän jälkeen selaimen uuteen välilehteen avautuu seuraava näkymä. Paina "Tule asiakkaaksi" -painiketta.

Miten sijoitan indeksirahastoon?
Seuraavaksi näkyviin tulee alla näkyvä lomake, johon sinulta pyydetään henkilötunnus. Kun olet syöttänyt henkilötunnuksen ja painanut Jatka -painiketta, saat vielä eteesi toisen lomakkeen, johon sinun tulee syöttää tarkemmat tiedot itsestäsi. Lomakkeen täyttämiseen menee vain muutaman minuutti.

Indeskirahastoon sijoittaminen

Onneksi olkoon! Kun olet saanut tämän vaiheen tehtyä, sinulla on arvo-osuustili ja voit aloittaa sijoittamisen.

Siirrä rahaa arvo-osuustilillesi


Kirjaudu arvo-osuustilillesi ja valitse Yleisnäkymä. Yleisnäkymässä on kuvake, jossa on kaksi nuolta. Kun viet hiiren kuvakkeen päälle, ilmestyy tooltip, jossa lukee "Talletukset, nostot ja siirrot." Klikkaa tästä. Seuraavaksi valitse käyttämäsi pankki, jonka jälkeen pääset normaaliin pankkimaksujärjestelmään. Kun olet tehnyt pankkisiirron, siirtämäsi rahat näkyvät arvo-osuustilillä välittömästi.

Indeksirahastoon sijoittaminen käytännössä


Kirjaudu sisään edellisessä kohdassa luomallesi arvo-osuustilillesi. Nordnetin vasemmassa yläkulmassa on hakukenttä, jolla voit hakea arvopapereita. Kirjoita hakusanaksi superrahasto ja valitse avautuvasta osumalistauksesta Nordnet Superrahasto Suomi. Alapuolella olevassa ruutukaappauksessa näkyy hakukenttä ja osumalistaus.

Näin sijoitat indeksirahastoon


Kun olet hakenut ja valinnut Superrahasto Suomi -tuotteen, avautuu alla näkyvä näkymä. Näkymässä näkyy rahaston viimeaikainen tuotto, sekä muita rahaston avainlukuja. Voit sijoittaa rahastoon painamalla Osta -painiketta.

Nordnet Superrahasto Suomi


Kun olet painanut yläpuolella esitetyn näkymän Osta -painiketta, siirryt alla olevaan näkymään. Tässä näkymässä voi valita, kuinka paljon haluta sijoittaa. Minimisumma on 15 euroa, joten voit aloittaa hyvinkin pienellä summalla. Kun olet syöttänyt haluamasi summan, paina Osta -painiketta.

Rahasto-osuuden ostaminen

Hienoa, olet nyt tehnyt ensimmäisen sijoituksesi! Indeksirahastoon tehdyt sijoitukset käsitellään kerran vuorokaudessa. Jos olet tehnyt sijoituksen ennen klo 13, sijoitus ilmestyy salkkuusi näkymään seuraavana pankkipäivänä. Jos teet sijoituksen klo 13 jälkeen, se tulee näkyviin vasta kahden pankkipäivän kuluttua. Superrahasto on ilmainen tuote, joten Nordnet ei peri ostostasi mitään kuluja.

Omistusten myyminen


Voit koska tahansa myydä ostamasi rahasto-osuudet. Kun rahasto näkyy salkussasi, painat vain Myy -painiketta ja syötät summan, jonka edestä haluat myydä omistuksiasi. Rahat ilmestyvät tilillesi yleensä seuraavana pankkipäivänä. Koska Nordnet Superrahasto on täysin ilmainen, myöskään rahasto-osuuksia myymisestä ei peritä mitään kuluja.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

1 kommentti:

  1. Hei, todella hyvä ja kiinnostava kirjoitus. Rahaa voi tehdä monella tavalla nykyään. Voit tehdä rahaa puhelimella testaamalla aplikaatioita. Tässä linkki: https://bit.ly/2HIUNKS

    VastaaPoista