lauantai 8. lokakuuta 2016

Yritysten luottoluokitus

Luottoluokitusten tarkoitus


Yritysten luottoluokitus
Yrityksen luottoluokitus kuvaa, tai ainakin pyrkii kuvaamaan, yrityksen kykyä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Luottoluokituksella on vaikutus yritykselle myönnettävien lainojen korkoihin, koska heikko luottoluokitus lisää lainanantajan riskiä, mikä edellyttää korkeampaa korkoa.

Luottoluokitukset ovat kuitenkin vain automaattisia, tiettyihin kaavoihin perustuvia malleja, joten ne eivät aina ole koko totuus. Esimerkiksi Nokian luottoluokitus putosi takavuosina hetkeksi, vaikka bisnes oli kukkeimmillaan. Syynä oli ostoslaskujen siirto Yhdysvaltoihin. Laskujen hyväksymisprosessi hidastui niin paljon, etteivät laskut ehtineet maksuun eräpäivään mennessä, mikä oli yksi keskeinen luottoluokituksen mittari.

Julkisia ja ei-julkisia


Luottoluokitus voi olla julkinen, tai ei-julkinen. Luottoluokittajat tekevät yleensä yrityksistä automaattisia luottoluokituksia, jotka ovat julkisia. Näihin julkisiin luottoluokituksin voidaan viitata erilaisissa sopimusehdoissa, tai jopa lainsäädännössä, joten ne ovat hyvin vakiintuneita. Julkiset luokitukset on tarkoitettu suuren yleisön käyttöön.

Jossain tapauksessa luotonantaja voi määritellä omaan käyttöönsä ei-julkisen luottoluokituksen. Esimerkiksi finanssilaitoksilla on omia sisäisiä luokitusjärjestelmiä, joilla ne arvioivat asiakasyritystensä kykyä selvitä veloistaan.

Luottoluokittajat


Luottoluokittelun vakiintuneisuus on aiheuttanut sen, ettei alan kilpailu ole vapaata. Luokituksia tekevät yritykset menestyvät ja uusien yritysten tuleminen alalle on käytännössä mahdotonta ainakin Yhdysvalloissa, missä viranomaiset sanelevat minkä yritysten luokituksia käytetään.

AAA -luokitusjärjestelmä


Luokitusjärjestelmiä on monia, mutta usemmille tuttu on ns. AAA -luokitus. AAA on Bisnoden luokitusjärjestelmä, joka lasketaan automaattisesti ja on Suomessa saatavilla käytännössä kaikille yrityksille. Bisnode kerää tietokantoihinsa tietoa yritysten toiminnasta, taustoista, taloudesta ja maksutavoista ja heillä on automaatiikka, jossa tietokone laskee yrityksen luottoluokituksen näiden tietojen perusteella.

Bisnoden mallissa on seitsemän eri luokkaa, eli Ratingia:

 • AAA Korkein luottoluokitus
 • AA Hyvä luottokelpoisuus
 • A Luottokelpoinen
 • AN Toiminta on uutta, mutta tausta ei ole negatiivinen
 • B Epätyydyttävä
 • C Luotonantoa ei puolleta

Luottoluokitusten merkitys piensijoittajalle


Osakesijoittamisessa luottoluokituksiin harvemmin kiinnitetään huomiota. Luottoluokituksen merkitys piensijoittajalle kuitenkin kasvaa, jos suunnittelet sijoitavasi yhtiölle myönnettävään joukkolainaan. Pienten yritysten lainanotto piensijoittajilta on yleistymässä ja tässä yhteydessä kannattaa aina tarkistaa yrityksen luottoluokitus.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. EIkö noissa lainoissa sitten tuottokin korreloi riskin eli luottoluokituksen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, luottoluokituksella on vaikutus korkoon. Mitä heikompi luokitus, sitä parempaa korkoa joukkolainasta saa. Huonon luokituksen saanut yritys voi olla tuottavampi sijoituskohde, jos se pystyy maksamaan lainan takaisin.

   Poista