sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Hiusten leikkaaminen kotona


Taustaa


Hiusten leikkaaminen kotona
Asuinpaikkakunnallani oli pitkään parturi, johon sai mennä ilman ajanvarausta, eikä hintakaan ollut paha. Leikkaajia oli paljon, eikä siellä yleensä tarvinnut odotella viittä minuuttia pidempään. Sitten toiminta muuttui niin, että piti tehdä varaus, kuten muihinkin partureihin ja samaan aikaan hinta alkoi kivuta ylös. Minulla on yksinkertainen, koneella leikattava hiusmalli, joten 30 euroa kymmenen minuutin työstä alkoi tuntua kohtuuttomalta.

Kolme vuotta sitten kävin Gigantista ostamassa 70€ arvoisen hiustenleikkuukoneen ja siitä lähtien vaimo on leikannut hiukseni kotona.

Miten miesten hiukset leikataan?


Minulla on aina ollut tapana pitää hiukset lyhyinä. Nämä ohjeet koskevat miesten lyhyen tukan leikkaamista koneella. Jos sinulla on pidemmät hiukset, jotka leikataan saksilla, voi niiden leikkaaminen vaatia enemmän osaamista.

Hiustenleikkuukoneeseen kiinnitetään muovinen ohjuri, jonka jälkeen koneen kiekosta voi säätää halutun millimäärän.

Ensin ajellaan joka paikasta sillä pituudella, minkä haluamme päälaelle jäävän. Yleensä käytän tässä 9-15mm terää. Tämä on helppo vaihe, eikä siinä tarvitse olla kovin tarkkana. Kunhan joka paikka tulee ajeltua, ettei jää tupsuja.

Sitten aloitamme leikkaamisen alhaalta ylös. Aloitamme 3mm ohjurilla. Ensin leikataan sivuista hieman korvien yläpuolelle vetämällä konetta alhaalta ylöspäin. Tässä vaiheessa päähän muodostuu raja, joka pidetään suorana koko pään matkalta. Saman alueen yli kannattaa ajaa useita kertoja, koska kaikki karvat eivät lähde kerralla.

Seuraavaksi säädämme koneeseen 6mm ohjurin ja leikkaamme samalla tekniikalla 3mm ohjurilla muodostuneesta rajasta ylöspäin. Tämän jälkeen vaihdamme vielä 9mm ohjuriin ja leikkaamme 6mm rajasta ylöspäin sillä. Tällä tavalla rajoihin tulee vain 3mm porrastus, joten käytännössä minkäänlaisia rajoja ei jää näkyviin.

Lopuksi pitää vielä ottaa ohjuri pois ja rajata pulisongit ja niska pelkällä terällä.

Kuinka paljon säästöä?


Säästöä tuee noin 200 - 300 euroa vuodessa. Jos perheessä on enemmän poikia, säästöä tulee toki paljon enemmän. Tyttöjen hiusten leikkaaminen on sen verran vaikeaa, etten ainakaan itse sitä osaa kotikonstein tehdä.

Säästö  ei ehkä kuulosta paljolta, mutta mitä sanoo korkoa korolle laskuri? Pörssin keskimääräisellä 8% tuotolla, 300€/v sijoitus tuottaisi 34 000€ kolmessakymmenessä vuodessa.

P.S. Kotileikkaamisessa on myös se hyöty, että hiukset tulee pidettyä siistimpänä, eikä tarvitse nähdä vaivaa ajanvarauksiin ja parturissa käyntiin. Ainakin itselleni parturin ajanvaraukset oli niin tylsiä, että parturissa käynti tuli usein lykättyä turhan pitkälle.

P.P.S Muistelen lukeneeni aiheesta blogikirjoituksen joskus aikaisemmin. Hetken etsittyäni löysinkin kirjoituksen Saiturin blogista.

Image courtesy of John Kasawa at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Oma tyttöystäväni ei suostu leikkaamaan hiuksiani joten olen joutunut vain kasvattamaan niitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hippitukka kieltämättä hyvä keino säästää myös :)

   Poista
 2. Kotiparturi on huippu juttu! Oon leikannut veljen hiukset ja joskus jonkun kaverinkin hiukset just tollasella koneella. Ei oo onneksi kovin vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole muiden hiuksia leikannut vielä, mutta siinä saa varmasti hyvää harjoitusta samalla.

   Poista
 3. Paitsi, että.. malli kannattaa oikeasti silloin tällöin käydä parturissa "teettämässä" ja sitten ylläpitää sitä itse. On ihan karsea vuoden jälkeen kun on leikelty vain itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pitää vähänkin pidempänä niin auttaa varmasti kun käy välillä oikeassa parturissa. Mut lyhyellä tukalla aika hyvänä on pysynyt vaikka en ole vuosiin käynyt parturissa.

   Poista
  2. Jos vaimoke on tyytyväinen niin se riittää ;) Olen nyt kieltäytynyt enää leikkaamasta miehen päätä, sillä haluan sen oikeasti siistiksi taas.

   Poista
 4. Täällä ajellaan kans hiukset ite, hyvin säästää. ps. onko mahdollista lisätä minut blogiluetteloosi, aloitin juuri ja tekstiä paljon tulossa.

  VastaaPoista
 5. Kotona nuo omatkin haivenet tulee ajettua. Tyyli on lyhyt sivuilta ja pidempi yläältä, joten noin kerran vuoteen käyn ottamassa mallin parturilla tai jollain joka osaa käyttää ohennussaksia sujuvasti. Ainut asia jota suosittelen vahvasti kaikille itse kotona leikkaaville on kylppärin peilikaappi missä on riittävän leveät ovet joissa peili molemmin puolin, helpottaa kummasti takaraivon työstämistä. Ja tietysti hyvä kone, oma alkaa jo levitä, vasta parikymmentä vuotta vanha Severin joka iskee sinistä kipinää välillä nappia painaessa ja silloin tällöin repäsee ilkeesti hiuksen irti juurta myöten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiusten leikkaaminen itse peilin avulla on varmasti tosi haastavaa. Minulla oli parta vähän aikaa joskus vuosia sitten ja pelkästään sen siistminen saksilla peilikuvasta oli ihan älyttömän vaikeaa.

   Poista
 6. Vielä kun saisi vaimonkin suostumaan kotiparturiin 😂 Rupeis säästöä tulemaan meilläkin 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin vaimoa sai jonkin aikaa suostutella. Ostin koneen ja ajoin itselleni 6mm siilin. Sanoin, että jos menee pieleen, niin aina voidaan palata tähän siilimalliin.

   Poista