lauantai 25. maaliskuuta 2017

Oma auto vs liisari

Oma auto vs liisari
Kirjoitin viime viikonloppuna Daciasta hieman provosoivan ja mielenkiintoista keskustelua herättäneen kirjoituksen (lue kirjoitukseni täältä). Kommenteissa lupasin avata laskelmiani siitä, miksi päädyin liisariin. Tässä yksinkertainen laskelmani.

Laskelma


Päädyin Dacia Stepwayhin, koska halusin mahdollisimman edullisen ja pienikulutuksisen uuden auton. Laskin kulut seuraavalle kymmenelle vuodelle, sekä omana autona, että leasing sopimuksella hankittuna.

1. Oma auto


Hankintahinta12 866,72
Lisävarusteet1 000,00
Talvirenkaat ja vanteet1 000,00
Kesäkumit 10v600,00
Talvikumit 10v600,00
Pesut 10v1 500,00
Tuulilasinpesunesteet 10v300,00
Lumiharjat + raapat 10v100,00
Huollot 10v5 000,00
Katsastukset 10v600,00
Liikennevakuutus 10v4 000,00
Yhteensä 10v27 566,72


2. Leasing auto


Verotusarvo (235 €/kk)28 200,00
Yhteensä 10v28 200,00

Lopputulema


Kuten laskelmassa näkyy oman auton hankkiminen olisi noin 650€ edullisempi vaihtoehto 10 vuoden aikana. Tässä on kuitenkin oleellinen ero. Kolmen vuoden leasingsopimuksessa saan uuden auton kolmen vuoden välein. Jos ostaisin oman, minun pitäisi ajaa samalla autolla koko laskelman 10 vuoden aikaväli.

Tein samanlaisia laskelmia kalliimmilla autoilla ja niissä tulos oli vähän toinen. Tulin siihen tulokseen, että edullisen auton liisaaminen kannattaa, mutta arvokkaampi kannattaisi ostaa omaksi.

Laskelmassa oletan, että 10 vuotta vanhalla Dacialla ei ole juurikaan jälleenmyyntiarvoa. Kymmenen vuoden kuluttua ajamme luultavasti itsestäänliikkuvilla sähköautoilla.


Image courtesy of Jeroen van Oostrom at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Halvin auto on yli viisi vuotta vanha ja se kulutetaan loppuun. Olin vähän aikaa sitten ostamassa uutta autoa, mutta sitten laskelmat tehtyäni, päätin ajaa entisellä niin kauan kun kehtaan (oikeasti pakko ostaa parii vuoteen auto, joka on isompi). Eli auton osto edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kehtaan kyllä ajella vanhalla, mutta jatkuvat rempat, huoltojen järjestely ja laina-autojen kanssa säätö kävi vaan liian hankalaksi.

   Täällä kehä kolmosen ulkopuolella sitä on yllättävän riippuvainen toimivasta autosta.

   Poista
  2. Olen toteuttanut samaa hyvällä menestyksellä. Ostanut (ehkä tuurilla) 3-5v ikäisiä dieselranskalaisia ja ajanut ne parin tonnin vaihtokuntoon. Arvonlasku on ollut pieni. Vasta nyt liki 20v kuluttua iski vastaan auto, joka paperilla parhaana kaikista, on syönyt vuodessa usean kiloeuron.
   Olen vakavissani katsellut Dacia Dusterin tms. liisaamista. En ole yhtään kiinnostunut murehtimaan enää jotain autoa.

   Poista
 2. Tai vielä vanhempi käyttöauto (+10v). Pääoma on tippunut murto-osaan hankintahinnasta. Ei kaipaa kaskoa eikä merkkikorjaamoa.

  VastaaPoista
 3. Tai vielä vanhempi käyttöauto (+10v). Pääoma on tippunut murto-osaan hankintahinnasta. Ei kaipaa kaskoa eikä merkkikorjaamoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos auto vaan toimii niin hyvä ratkaisu kieltämättä. Merkkihuolloista ja kaskosta luovuin jossain 150 000 hujakoilla.

   Poista
 4. Ei kai tuo liisarin laskukaava noin helppo ole? Eikös siinä pidä ottaa huomioon se leasing hinta ja verotusarvo, molemmat merkkaavat siinä paljon palkasta lähtee lopulta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain verotusarvo vähennetään työntekijän palkasta. Kaikki muut kulut menevät työnantajalle.

   Poista
  2. Juu, halvaksihan mikä tahansa tulee jos laittaa jonkun toisen maksamaan ;)
   Mikä tuon auton todellinen leasing-hinta on?

   Poista
  3. Minulla ei ole hajuakaan mitä auto työnantajalle maksaa. Olen isossa korporaatiossa, joten ovat neuvotelleet oman sopimuksen leasing -firman kanssa. Lisäksi auton mukana tuli luottokortti ja kaikki hankinnat (tuulilasinpesunesteet, lumiharjat, pikapesut jne) mitä sillä teen menee firmalle maksettavaksi.

   Laskelmat on tehty puhtaasti siltä pohjalta, mikä on minun kannaltani edullisinta. Työnantajalla on sitten omat kulunsa ja laskelmansa.

   Poista