lauantai 22. huhtikuuta 2017

Miten tienata hyvin?

Miten tienata hyvin?
Olen kirjoittanut paljon säästämisestä ja sijoittamisesta. On kuitenkin selvää, että myös tuloilla on iso merkitys, kun tavoitellaan rikastumista tai taloudellista riippumattomuutta.

Suhtautuminen rahaan


Suhtaudumme rahaan hyvin eri tavoin. Suhtautuminen rahaan, niin kuin elämänarvot yleensäkin, kehittyy lapsesta saakka kokemustemme ja kasvatuksemme kautta. Toiselle 20€ on suuri summa ja hän harkitsee hyvin tarkasti mihin sen käyttää. Toinen, samansuuruista palkkaa nostava, pitää 200€ pikkurahana ja käyttää sen tuosta vaan sen enempää asiaa ajattelematta.

Olen huomannut suhtautumiseron erityisesti työpaikkojen yritysmyyjissä. Joidenkin myyjien on todella vaikea sanoa asiakkaalle, että jokin palvelu maksaa kaksikymmentä tuhatta euroa. Myyjä suhteuttaa summan omaan elämäänsä ja kokee summan niin valtavaksi, ettei hän ymmärrä miten joku maksaisi siitä niin paljon. Toinen taas tekee sujuvasti sadantonnin kauppoja ja suhteuttaa summan asiakkaan liikevaihtoon.

Sama pätee palkkaan. Jos 3 000 euroa on mielestäsi korkea palkka, et välttämättä osaa edes haaveilla paremmasta. Toinen, suurempiin summiin tottunut harmittelee mielessään 5 000 euron palkkaansa liian pienenä. Henkilö joka pitää 5 000 palkkaa keskinkertaisena, todennäköisemmin hakeutuu tehtävään, josta maksetaan vähintään sen verran.

Väitän, että suhtautuminen rahaan vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon tienaamme. Se vaikuttaa palkkapyyntöihimme, toimialan valintaan, hakemiimme tehtäviin ja siihen miten meihin suhtaudutaan. On kyse siitä, miten itse asemoit itsesi.

Koulutus


Koulutus parantaa palkkatasoa merkittävästi, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Pelkän peruskoulun, tai ammattikoulun pohjalta on vaikea päästä kovapalkkaisiin tehtäviin. Tiedän kuitenkin muutamia todella hyvin ilman koulutusta tienaavia - kaikki ovat joko yrittäjiä, tai myyntitehtävissä. Eli koulutus ei ole välttämätön, mutta se avaa enemmän mahdollisuuksia.

Arvostan ylempiä korkeakoulututkintoja, mutta pidän ammattikorkeakouluja todella hyvänä vaihtoehtona, jos et omaa akateemista mielenkiintoa, vaan haluat vain saavuttaa pätevyyden hyväpalkkaisiin tehtäviin. Esimerkiksi insinöörin tutkinnon saa suoritettua melko pienellä panostuksella ja se avaa ovet käytännössä samoihin tehtäviin kuin DI -tutkintokin (pois lukien virat, mutta ne eivät yleensä ole kovin hyvin palkattuja).

Itse suoritin insinöörin tutkinnon kahdessa ja puolessa vuodessa. Samaan aikaan monet korkeakouluopiskelijat käyttivät tutkintoonsa keskimäärin seitsemän vuotta. Minulla oli jo melkein viisi vuotta työkokemusta siinä vaiheessa kun he valmistuivat. Olin ehtinyt tienata viidessä vuodessa aika hyvin ja lisäksi palkka oli noussut työkokemuksen myötä.

Mieti kuitenkin tarkasti, mitä alaa lähdet opiskelemaan. Ammattikorkeakouluissa on paljon linjoja, joista valmistuneiden on vaikea saada koulutustaan vastaavaa työtä. Myös palkkaerot eri toimialojen välillä ovat suuria.

Työ ja toimenkuva


Työllä ja toimenkuvalla on iso vaikutus palkkatasoon. Palkat vaihtelevat myös eri yritysten välillä todella paljon. Täysin vastaavasta tehtävästä, toinen yritys saattaa maksaa jopa kolmanneksen enemmän palkkaa. Varsinin pienten yritysten välillä haitari on yllättävän leveä. Työpaikka kannattaa siis aika ajoin kilpailuttaa.

Päällikkö- ja johtotason tehtävissä tienaa yleensä hyvin, mutta myös erikoisasiantuntijat tienaavat yleensä todella hyvin ja työ on usein paljon mielenkiintoisempaa ja vähemmän stressaavaa.

Vaihda työpaikkaa riittävän usein


Työpaikkaa kannattaa vaihtaa riittävän usein. Kaksi vuotta samassa tehtävässä on usein jo riittävän pitkä aika. Tätä lyhyemmät työsuhteet herättävät kysymyksiä työnhaussa (ainakin jos niitä on useita) ja pidemmät taas tarkoittavat jämähtämistä ainakin jos toimenkuva on pysynyt samana. Mitä useammassa työpaikassa olet työskennellyt, sitä laajempi näkemys ja monipuolisempi ammattiosaaminen sinulle kehittyy.

Verkostoituminen


Koska olen Erakko, en ole kiinnostunut verkostoitumisesta sanan varsinaisessa merkityksessä. Joudun kuitenkin myöntämään sen tärkeyden, eikä verkostojen merkitystä voi väheksyä. Itse en ole tähän koskaan panostanut, mutta tietynlainen ammattiverkosto syntyy käytännössä lähes itsestään. Toisin sanoen olen "hyvän miehen maineessa", mikä avaa ovia.

Minua sosiaalisemmat luovat kaveriverkostoja hyvissä asemissa oleviin ihmisiin ja voivat päästä niiden avulla huippupaikoille.

Ammatillinen profiili


Luo itsellesi selkeä ammatillinen profiili. LinkedIn on monessa suhteessa rasittava palvelu, mutta työnhaussa se edistää uraasi. Mieti LinkedIn profiilisi ja etenkin CV huolellisesti. CV:hen kannattaa oikeasti käyttää aikaa. Sillä on iso merkitys, kuinka hyvin osaat myydä omaa osaamistasi.

Amerikan Beauty -elokuvan kiinteistöporho sanoi, jotenkin tähän tyyliin: "Menestyäkseen, pitää näyttää menestyvältä." Väitteessä on vinha perä.

Tee itsestäsi hyödyllinen


Tienaat sitä paremmin, mitä tarpeellisempi olet työnantajalle. Vaikka ammattiliitot (joista muuten kannattaa erota) yrittävät kuinka painostaa työnantajia, se ei pitkällä tähtäimellä auta sinua lainkaan. Päin vastoin, pakkokeinoilla vedätetyt palkat ajavat toiminnan muihin edullisempiin maihin.

Hakeudu tehtäviin, joissa sinun osaamisellesi on oikeasti tarvetta ja työnantaja kokee sinut tarpeelliseksi ja vaikeasti korvattavaksi. Minulla meni ensimmäinen 10 vuotta työelämässä niin, etten itse pyytänyt kertaakaan palkankorotusta - työnantajat korottivat palkkaani säännöllisesti ennen kuin ehdin edes kysyä. Syy oli yksinkertaisesti siinä, että minut olisi ollut vaikea korvata.

Aja työnantajan etua


Tienataksesi hyvin, sinun tulee aidosti ja ajaa työnantajan etua. Jos sinun ja työnantajan välille syntyy vastakkainasettelua, voit unohtaa palkankorotukset ja mielenkiintoisemmat tehtävät. Sitoudu tehtävääsi ja ole yrityksesi kanssa samalla puolella. Kun yritys menestyy sinäkin menestyt. Työnantajalla ja työntekijällä on molemmilla omat intressinsä - kun saatte ne yhdistettyä, molemmat hyötyvät aidosti. Jos intressit vetävät vastakkaisiin suuntiin, työntekijä on se joka häviää enemmän.

Ylityöt


Ylitöillä saa helposti parannettua ansioita. Palkattomia ylitöitä ei kannata kuitenkaan tehdä. Nuorena sorruin tähän ja tuli oltua turhankin sitoutunut työnantajaan. Aika monta iltaa tuli painettua hommia, jotta projektit saatiin aikataulussa pulkkaan. Nykyään en ilmaiseksi tee töitä.

Palkkaneuvottelut


Palkkaneuvotteluissa kannattaa olla jämäkkänä ja pitää puolensa. Kohtuuttomuuksiin ei pidä kuitenkaan mennä ja asia kannattaa esittää avoimesti. Työnantajaa ei kannata yrittää vedättää.

Mieti hyvät perustelut palkankorotukselle. Esimerkiksi muuttunut toimenkuva, kehittynyt ammattitaito, sertifikaatit, koulutukset ja hyvin hoidetut tehtävät ovat hyviä perusteita. Älä vetoa yksityiselämääsi (yksinhuoltajuuteen, kalliiseen vuokraan, lapsiin tms) vaan keskity asioihin, jotka tuovat lisäarvoa työnantajalle.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

26 kommenttia:

 1. Nyt kaikki akateemisen koulutuksen omaavat kyllä vähän pöyristyy rinnastuksesta, jossa esimerkiksi insinööri- ja DI-koulutus avaavat ovet samoihin puuhiin. Lähes kaikki, jotka rekrytointia tekevät, sanoisivat, ettei tuo pidä paikkaansa.

  Molemmilla on paikkansa. Itselläni on korkeakoulututkinto, mutta arvostan ammattikorkeakoulututkintoja monessa kohdassa jopa enemmän. Riippuen positiosta, preferoin selvästi toista. Kun haluan jonkun, jonka oikeasti tarvii paiskia välillä tylsiäkin hommia, valitsen mielummin ammattikorkeakoulututkintolaisen. Korkeakoulututkinnon omaavat sopivat usein paremmin kokonaisuuksien johtamisen, mutta tylsistyvät suorittavasta työstä.

  Vastavalmistuneen DI:n palkka on noin 700 e vastavalmistuneen insinöörin palkkaa korkeampi.
  Insinöörien mediaanipalkka on 3900 e/kk, kun DI:n mediaanipalkka on 4790.

  http://www.rakennuslehti.fi/2016/12/diplomi-insinoorien-palkat-nousivat-hieman-2/
  http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001900882.html

  Insinööriopiskelujen mediaanikesto on nykyään noin 4 vuotta. DI:llä 5½.

  Joo, jos akateemista suuntautumista ei halua, AMK on toki erittäin hyvä vaihtoehto. Mutta jos palkkatilastoja katselee, on korkeakoulu selkeä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hommat ei ole koulutuksesta kiinni, ilmankin pärjää. Näyttää oma palkka hakkaavan DI:n mediaanin.

   Poista
  2. Niin, itse insinöörinä olen ollut monen samanikäisen di:n esimiehenä. Nykyisistä kollegoista en edes tiedä kenellä ylempi ja kenellä amk tutkinto. Kaikki ei rinnastuksesta pidä mutta itse en ole huomannut työnantajilta mitään merkittävää eroa suhtautumisessa. Tilastojen ero johtuu siitä että yliopistotason käyneet on keskimäärin lahjakkaampia. Mutta osaava kaveri tienaa yhtä hyvin amk pohjalta.

   Poista
 2. Oho olitpas nopea opiskelija. Ei onnistuisi itseltä tuollainen opiskeluvauhti.

  Toinen asia on että en minä ainakaan halua kahden vuoden ajan vaihdella työpaikkaa. Siinähän pitäisi koko ajan tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uusia kuvioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko palkka kehittynyt hyvin istumalla samassa paikassa? Minulla ei ainakaan, joten vaihtoja on tehtävä välillä.

   Poista
  2. Ei ole kehittynyt oikein mihinkään, mutta hyvinpä sitä on silti pärjännyt :)

   Poista
  3. Meillä oli joustava koulu, joten kursseja pystyi suorittamaan myös iltalinjalta.

   Työpaikan vaihto usein on vaativaa enkä itsekään ole ihan kahden vuoden välein vaihtanut. Mut jos katsoo pelkästään palkkaa se kannattaa.

   Poista
 3. Jatetaanpa taas kerran kommentoimatta kun nimettomasti ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin anonyymiä kommentointia tässä välissä huonoin tuloksin. Keskustelu tippuu välittömästi suomi24 tasolle ja kommentit on parisanaisia tyyliin "ai, oletko varma?" tai "mä tienaankin 50 000e/kk".

   Sinänsä omaa henkilöllisyyttähän ei tarvitse paljastaa. Gmailiin on helppo luoda tilejä ja itsekin toimin nimimerkin takaa...

   Poista
 4. Olen Erakon kanssa pitkälti samaa mieltä. Perusprinsiippini työssä menestymiseen ja sen myötä tienaamiseen on pyrkiä olemaan maailman tai ainakin Suomen paras omassa työssään. Paras ei tarvitse olla, vaan uskon että, pelkkä pyrkimys kantaa pitkälle. Prinsiipin taustalla on jatkuva itsensä kehittäminen ja oppiminen.

  Toinen tapa parantaa mahdollisuuksiaan on pyrkiä hakeutumaan aloille, joilla vaaditaan lahjakkuutta, jota kaikilta kansalaisilta ei löydy. Mitä harvinaisempaa lahjakkuutta vaaditaan, sitä suuremmat tienestit. Osittain tähän perustunee korkeakoulutettujen suuremmat ansiot. Jos pääset koulutukseen, johon vain 10 % hakijoista valitaan ja olet heistä parhaan 10 %:n joukossa, ei tarvitse työllistymisestä olla huolissaan - ikinä.

  Kun työelämään on koulutuksen jälkeen päässyt käsiksi, on tärkeää tehdä itsestään työnantajalle arvokas. Jos tuot työlläsi lisäarvoa yritykselle, tahdotaan sinusta pitää kiinni. Jos olet helposti korvattavissa ja pyrit työssäsi keskinkertaisuuteen, on uranäkymätkin sen mukaiset.

  Erakon mainitsema työnantajan edun ajaminen on myös yksi avain onneen. Kun pystyt osoittamaan, että teet yritykselle tulosta, voit perustellusti vaatia siitä osasi. Tähän työnantaja suhtautuu varmasti positiivisesti. Tai jos ei suhtaudu, voi olla aika vaihtaa työnantajaa. Jos työnantaja ei näe työntekijöiden arvoa, on mahdotonta odottaa, että tulospalkitseminen olisi oikeudenmukaista.

  VastaaPoista
 5. Minä kyllä suosisin korkeaa koulustusta. Lähtisin siitä että missä ammatissa on hyvä palkka (toki hyvä jos ala kiinnostaa, mutta jos palkka on surkea tai työllistyminen heikko, niin en vaan tajua miksi sellainen ala valitaan). Sitten lukisin pääsykokeisiin niin että pää rajähtää eli todella uhraisin sen 2 kk pelkkään lukemiseen. Ja jos on kiire vaurastua niin opiskelisin vielä pikavauhtia. Vaurastumista helpottaa jos ala on nopea suorittaa (eli esim. lääkäreillä hyvä palkka, mutta aika paljon läsnäolopakkoa ja pakko suorittaa kurssit tietyssä järjestyksessä eli siihen menee aikaa). Itse suoritin ylemmän korkeakoulututkinnon 1 v ja 8 kk aikaan. Ja alalla on 'sikakova' palkka. Ja koko opiskeluaika on mahtavaa, innostavaa ja huikeaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki jos ylemmän tutkinnon saa suoritettua muutamassa vuodessa, niin aina parempi :) Sen sijaan 10v opiskelevilla ikiteekkareilla hyöty on kyseenalaisempi.

   Poista
 6. Hyvää pohdintaa!

  Itse uskon, että opiskelun merkitys tulevaisuudessa tulee vain vähenemään. Toki on joitakin poikkeusaloja, missä tällaista kehitystä on äkkiseltään vaikea nähdä, mutta ainakin suurimmaksi osaksi varsinkin insinöörialoilla. Nykyään on niin helppo oppia asioita pelkstään netissä tekemällä ja todistaa oma osaaminen tämän kautta. Tuntuisi kuitenkin järkevältä, että työnantajaa kiinnostaa nimenomaan osaaminen, ei koulutus. Toki koulutuksella voi aina parantaa mahdollisuuksia, mutta mikään tae se ei kuitenkaan ole. Tuntuu, että sinä olet juuri hyvä esimerkki tällaisesta eli nopeasti koulu alta pois ja työelämään kehittymään ja kasvamaan.

  Toinen kehitys minkä näen on se, että ns. reaaliaikaisen statuksen merkitys kasvaa yhä enemmän ja vain viimeisillä ansioilla on oikeasti merkitystä (en tietenkään väitä, että CV:n merkitys nyt kokonaan katoaisi). Nykyään on niin helppo jakaa ajatuksia ja luoda omaa brändiä netissä bloggaamalla ym. Ajatellaan vaikka journalistia, joka voi saada työpaikan pelkästään viimeisen blogikirjoituksen perusteella, koska se vain sattuu resonoimaan työnantajan kanssa. Toki tämäkin riippuu paljon alasta.

  Sitten aiheesta toiseen: Oletko miettinyt, että alkaisit kirjoittaa tätä blogia omalla nimellä? Olisi mielekiintoista kuulla sinun pohdintaasi aiheesta. Itse pohdin asiaa äskettäin tässä kirjoituksessa: http://www.omistajavaurastu.com/2017/04/alanko-kirjoittaa-omalla-nimella-aloitanko-uuden-blogin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että tulen "kaapista ulos". Ei se mahdotonta ole, mutta tällä en näe siitä hyötyä. Perusteluita:

   - Blogissa kerron avoimesti mitä ajattelen. Reaalielämässä voin vähän suodattaa sanomisiani. Esim. Blogissa voin kehoittaa ihmisiä eroamaan kirkosta, mutta 70v anopilleni ei ole mitään syytää kyseenalaistaa hänen elämänsä keskeisintä perusarvoa. Se aiheuttaisi vain mielipahaa.

   - Työminäni on sosiaalinen, mutta sielunmaisemaltani olen Erakko. Kun joskus jätän työelämän, menen todennäköisesti entistä enemmän erakkomoodiin. Nämä ovat luonteeni eri puolia.

   - En ole julkisuudenkipeä.

   - On kiva luoda Rikas Erakko "brändiä", vaikka vaatimatontakin. Taitelijoillakin on taitelijanimensä ja julkisuudenkuvansa. Jos taitelijakuva ja todellinen minä menee sekaisin, voi käydä niin kuin Irwinille. En usko että julkisuus tekisi minulle hyvää.

   - Varallisuuden kasvaessa siipeilijät pyrkivät hyötymään ja jopa kiristyksen tai uhkailun mahdollisuuttakaan ei voi sulkea pois. Julkisuuden (pienenkin) mukana tulee lieveilmiöitä.

   - En kaipaa selkääntaputtelijoita sen enempää kuin vittuilijoitakaan. Jos annat vähänkin aihetta kauteuteen näitä ravintoloissa riittää.

   - Kyse ei ole minusta vaan myös perheestäni. Nyt vaimoni ei tarvitse perustella mielipiteitäni tai ratkaisujamme kenellekään.

   Poista
 7. Enimmäkseen samaa mieltä! Siis hyvää pohdintaa. Koulutuksen merkitys riippuu alasta, mutta harvemmin siitä haittaa on (paitsi tohtorinhatusta joskus).

  Työpaikan vaihtoa en ihan 2v välein tekisi - antaa vähän pyrkyrimäisen kuvan ihmisestä. Välillä on hyvä vaihtaa, mutta itse pitäisin ehkä 4-5v optimina, ellei sitten oikeasti ole jotain ongelmia tai sitten viihdy aidosti pidempään. Tosin kukapa minä olen tästä saarnaamaan, itsekin juuri vaihdoin paikkaa 2½v työsuhteen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet firmat palkkaa pyrkyreitä. Jossain tutkimuksessa vuosia sitten oli tuo pari vuotta - en muista missä. Ala muuten vaikuttaa vaihtoväliin myös. Perinteisessä teollisuudessa voi olla et arvostetaan pidempiä työsuhteita.

   Poista
  2. 3 vuotta pidempään en ole yhdessä paikassa viipynyt. Ei tässä ole pyrkyri kuva itsestä, eikä ole työpaikanhaussakaan ongelmaa ollut. Kunhan vaan osaa selittää tapahtumat se riittää työnantajille, ainakin omalla kohdallani. Uutta paikkaa olisi taas tyrkyllä, saa hätistellä näitä aina pois jaloista.

   Poista
 8. Osaamisen lisäksi yksi merkittävä tekijä, minkä koulutus tuo mukanaan, on asenne. Ura- ja palkkakehitys tyssää hyvin äkkiä, jos on naama nurinpäin ja koko ajan vaatimassa lisää työntekijöitä / valittamassa milloin mistäkin kovaan ääneen. Pitää osallistua oman työpaikan bisneksen kehittämiseen, ilmapiirin kehittämiseen ja hyvinvointiasioihin, mutta nillittää ei saa. Paitsi, jos on ratkaisuehdotuksia tarjota.

  Itsellä on ollut nyt sellainen tarkkailijan rooli omalla työpaikalla, ja olen saanut nähdä, että huonolla asenteella olevien tyyppien sopimuksia ei jatketa, vaikka isossa konsernissa esimiehelläkään ei välttämättä ole vaikutusvaltaa hirveän paljon siihen, että paljonko henkilöitä pidetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, asenteella on valtava merkitys!

   Tiedän junioreita, joilla ei ole ollut kaikilta osin toivottua osaamista, mutta mitkä on otettu heittämällä sisään ihan sen takia, että ovat haastattelussa osoitaneet että heillä on todella kova motivaatio saada paikka ja halu kehittyä ammattilaiseksi.

   Poista
 9. Tutkinnolla ja hyvällä palkalla ei ole korrelaatiota se mikä merkitsee eniten on asenne työhön, jatkuva omaan osaamiseen panostaminen ja lopuksi työkokemus sekä sen tuoma osaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilastollisesti katsottuna tutkinto korreloi palkkaan. Olen samaa mieltä, että asenne, osaamisen kehittäminen ja työkokemus kuitenkin ratkaisevat - pelkästä tutkinnosta ei ole apua, jos noi puuttuvat. Toisaalta ilman mitään tutkintoa on vaikea päästä kerryttämään työkokemusta. Tällä hetkellä ketään ei kiinnosta, mikä minun koulutukseni on, mutta ensimmäiseen työpaikkaani en olisi ilman tutkintoa päässyt, enkä olisi pystynyt kerryttämään tämänhetkistä työkokemusta.

   Poista
  2. Tuo tutkinnon tärkeys riippuu tosiaan aika paljon alasta, mutta IT alalla sillä on vähäinen merkitys. On toki yrityksiä jotka painottaa enemmän tutkintoa kuin sitä osaako oikeasti yhtään mitään. Itselläni ei ole tutkintoa ja töitä sain kyllä helposti jo opiskelu aikana ja senkin jälkeen kun opiskelut jäi kokonaan pois töitä löytyi helposti vaikka kupla oli just puhjennut. Noista päivistä palkka on sittemmin kolminkertaistunut. Viimeisin työtehtävä jota harkitsin oli CTO mutta totesin oman yrityksen olevan taloudellisesti kannattavampaa ja verotuksellisesti tehokkaampaa kun nyt voin nostaa juuri sen verran palkkaa kuin tarvitsen elämiseen. Edelleen taskussa on vain lukion päättötodistus. Helppoa toi matka ei ole ollut ja muutamassa kohdassa tutkinto ei olisi helpottanut asioita, mutta silloin polkuni olisi ollut erillainen ja en todennäköisesti olisi tässä nyt kirjoittamassa tätä viestiä eikä minulla välttämättä olisi blogianikaan. Siskoni on myös edennyt pankki maailmassa ilman korkeakoulututkintoa todella pitkälle, joten tuo kyllä onnistuu myös muilla aloilla.

   Poista
  3. Eli siis pointti oli että tutkinto itsessään ei ole tärkein mutta koulutus ja osaaminen sekä asenne millä töitä tehdään on.

   Poista
  4. Jep, samaa mieltä ollaan. Kehoitan nuoria kuitenkin suorittamaan tutkinnon - se ei takaa mitään mutta on vain hyvä tapa päästä alkuun.

   Poista