Osakesalkku ja varallisuus

Taloudellinen riippumattomuus on keskeinen osa tavoitteitani. Tällä sivulla voit seurata tämän tavoitteen edistymistä. En kirjoita kuukausikatsauksia tms. kuten monet talousblogit. En ole nähnyt niitä tarpeellisiksi, koska sijoitan pitkäjänteisesti, eikä lyhyen aikavälin kurssivaihteluilla ole merkitystä lopputuloksen kannalta. Päivitän tätä sivua muutaman kuukauden välein. Sivun alaosassa on tieto, koska tiedot on viimeksi päivitetty.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää


Sijoittamisen voi aloittaa pienillä summilla - ajan myötä pienistä säästöistä kertyy suuria omaisuuksia. Oletko ajatellut, että sinäkit voit aloittaa osakesäästämisen sijoittamalla esimerkiksi 15€/kk? Avaa maksuton arvo-osuustili Nordnet -pankkiin ja aloita osakesäästäminen jo tänään!

Varallisuus


Listaamattomat osakkeet11 980€
Pörssiosakkeet89 693€
Rahastot29 797€
ETF:t23 470€
Superluotto0€
Käteinen arvo-osuustilillä128 006€
Asunnon arvo0€
Asuntolaina0€
Vapaa-ajan asunto, arvo80 000€
Vapaa-ajan asunto, laina0€
Yhteensä362 946€

Osakesalkkuni sisältö


Osakkeet:
Citycon Oyj21 985€  keskustelu
Cityvarasto Oy11 980€  keskustelu
Nokian Renkaat Oyj21 325€  keskustelu
Nordea Bank Abp25 150€  keskustelu
Outokumpu Oyj21 233€  keskustelu

Käteinen:
Arvo-osuustilillä128 006€

Rahastot:
Nordnet Smart 153 589€
Nordnet Superfonden Danmark5 985€
Nordnet Superfonden Sverige7 212€
Nordnet Superfondet Norge5 919€
Nordnet Superrahasto Suomi7 092€

ETF -rahastot:
BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS6 652€
BlackRock iShares Core MSCI Japan IMI UCITS3 449€
BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS6 496€
Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF6 873€

Varallisuuden kehitys


2019362 946€
2018343 597€
2017300 649€
2016250 122€
2015219 171€
2014190 720€


Päivitetty 19.9.2019

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

33 kommenttia:

 1. nyt en ymmärtänyt, käteinen tilille ja samanverran lainaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on näitä nollakoron ihmeitä. Voisin toki maksaa kaikki lainat pois vaikka heti. Pidän kuitenkin mielummin rahan käteisenä, koska korot ovat niin pienet. Kun raha on käteisenä, voin sijoittaa sen mikäli pörssit notkahtavat.

   Viimeisin kirjoitukseni varmaan selventää asiaa.

   Poista
 2. Mistä ostat bitcoineja....ja kulut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin ne aikanaan suomalaisesta Bittiraha -palvelusta:
   https://bittiraha.fi/

   Tarkemmat tiedot kuluista löytyy heidän kotisivultaan. Ulkomailta saisi varmaan edullisemmin, mutta kotimainen palvelu on ihan näppärä.

   ps. Bittiraha on tosi kovassa nosteessa taas :)

   Poista
 3. Hei. Kirjoita juttu miksi pidät noin paljon käteistä. Miten paljon osakkeiden pitäisi laskea että ostaisit? Sopiva käteiskassan koko mietityttää kaikkia mutta olisi kiva kuulla perustelut noin äärimmäiselle käteispainolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, käteispainoni on tosiaan hurja ja kaipaa vähän perusteluita. Ensi viikolle minulla jutunaihe jo valmiina, mutta sitä seuraavalla voisin kirjoittaa jutun käteispainostani.

   Poista
 4. Hei, minkä takia sinulla on Tanskan superrahastossa huomattavasti enemmän kun esimerkiksi vaikka Ruotsin rahastossa? Mikä tekee Tanskan rahastosta paremman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, sijoitin noihin aikanaan kuukausisäästöohjelmalla, jokaiseen saman verran per kk. Sitten otin kaikista saman summan pois siinä vaiheessa kun nostin käteispainoni nykyiseen. Tanskan kurssit oli vain sattumalta kasvaneet niin, että sinne jäi hieman enemmän jäljelle.

   Eli se on ihan sattumaa vaan :)

   Poista
 5. Moi! Pari kysymystä aiheesta kiinnostuneelta:

  1) Mikä on syy että valitsit Bank Norwegianin koko käteissummalle?

  2) Puhut paljon vivuttamisesta mutta asuntolaina on ainoa velka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kysymyksiä!

   1.) Mielestäni (voin olla väärässä) osakemarkkinat ovat tällä hetkellä kuplassa, enkä ole löytänyt kiinnostavia vaihtoehtoa osakkeille. Myös asuntojen hinnat on pilvissä, korkot on nollassa ja jopa metsien hinnat on nousseet reilusti viimeisin vuosikymmenen aikana. Bank Norwegian on vain tapa makuuttaa käteistä, kunnes kurssit laskevat. Norwegian taitaa olla ainoa pankki mistä saa edes menettelevää korkoa (about inflaation verran). Odottelen siis syklin päättymistä ja laskumarkkinaa.

   2.) Edellä mainitusta syystä minulla ei ole sijoituslainaa tällä hetkellä. Aikaisemmin oli 20 000 euroa pankista ja lisäksi Nordnetistä oli järjestetty 25 000 valmiiksi. Olin varautunut vivuttamaan 45k€:lla kun markkinat laskevat, mutta kurssit senkun jatkavat nousuaan :) Kurssilaskua odotellessa makselin 20k€ lainan pois, kun oli käteistä.

   Seuraavaan romahdukseen voi mennä aikaa, mutta joka päivä olemme vähän lähempänä sitä ja kun se tulee, palaan isosti pörssiin, todennäköisesti vipuvarren kera. Tällä hetkellä lyhentelen asuntolainaa ja kerään käteiskassaa.

   Poista
 6. Miten paljon pidät rahaa käyttötileilläsi/suomalaisilla säästötileillä, äkillisiä rahantarpeita varten? Kun norwegianiltahan menee se 2pv saada rahaa, jos sitä tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry myöhäinen vastaus - tämä oli mennyt roskapostiin, varmaan nimimerkistä johtuen :)

   En pidä säästötilillä puskuria. Jos tulee yllättävää menoa, maksan luottokortilla ja lyhennän luoton pois 1kk sisään, jolloin korkoa ei mene lainkaan.

   Poista
 7. Moi, miten arvioit asunnon arvon? Onko tuo 250 000 e ostohinta vai oletko jotenkin arvioinut tämän hetken arvon? Entä pitäisikö tässä laskelmassa mielestäsi ottaa jollain tapaa huomioon tulevan asunnonvaihdon kulut eli verot, muuttokulut ja mahdollinen välittäjän palkkio?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, Maksoin asunnosta 240 000 vuonna 2012. Asuntojen hinnat on nousseet tällä alueella joten 250k on aika varovainen arvio nykyhinnasta.

   Asunnon vaihtaminen ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä, eikä tulevia mahdollisia kuluja muutenkaan ole järkevää laskea tämänhetkistä varallisuutta arvioitaessa.

   Poista
 8. Hei! Olet maksanut asuntolainaa hurjaa vauhtia pois eikö niin? Miten se on onnistunut? Oliko sinulla alun perin todella isot lyhennykset sovittu? Eikös ole niin että pankki ottaa ylimääräistä, jos haluaa maksaa nopeammin kuin mitä on sovittu...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, sovittu lyhennys on 500€/kk mutta olen joka kuukausi tehnyt aika suuriakin ylimääräisiä lyhennyksiä. OP ei peri ylimääräisistä lyhennyksistä mitään lisäkuluja. Olen aikaisempiakin lainoja maksanut etuajassa, eikä mitään lisäkuluja ole tullut vastaan. OP mobiilissa on lainan lisätiedot välilehdellä painike, jolla ylimääräisen lyhennyksen saa helposti tehtyä.

   Poista
 9. Moronnääs :) - luulen että osaa lukijoista kiinnostaa 2014-18 välillä nousseen varallisuuden kehitys nykyarvoon. Tiivistätkö sen lyhyesti ml. nousukauden arvostukset ja maksamasi ylimääräiset lyhennykset sekä onko varallisuus yksin omissa nimissäsi. Tämä siksi että huomataan ettei lukijalle tule ylilyöntejä tavoitteissaan. Kerro myös miksi olet odottanut ison käteispossan kanssa noinkin kauan etkä ole ottanut tuottoja markkinoilta suorilla osakeostoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Manseen (arvelen)!

   Täytyy sanoa, että suurin osa varallisuuden kasvusta perustuu siihen, että olen minimoinut kaikki kulut - elämme tosi pienellä ja samaan aikaan olen maksimoinut palkkatulot. Toki blogitulot ja korkotuotto ovat tukeneet varallisuuden kasvua mukavasti. Varallisuus on omissa nimissäni, mutta olen naimisissa ilman avioehtoa, joten jos tulisi banks ja menisi lusikat jakoon, niin puolet menisi eukolle.

   Ylimääräisiä lyhennyksiä olen tehnyt 2 000 - 3 500€ joka kuukausi, eli varsin suuria summia.

   Käteiskassa on huomattavan suuri, koska yli vuosi sitten realisoin osakesijoitukset ja laitoin ne Bank Norwegianiin "turvaan". Olen ottanut vähän näkemystä markkinasta ja uskon että olemme nousukauden aallonharjalla ja edessä on kurssilaskua vähän laajemminkin. Saatan toki olla aivan väärässä tässä - ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa :)

   Poista
 10. Tervehdys! Miksi et tällä hetkellä sijoita indeksirahastoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve, mielestäni arvostustasot ovat tällä hetkellä niin korkealla, että odottelen ja toivon kurssien laskevan.

   Poista
 11. Nythän kurssit ovat lasketelleet jo mukavasti, onkos tähän vielä ostojen suhteen reagoitu?
  Itsekin jo jonkin aikaa laskua odotellut vaikka jonkin verran on indeksirahastoihin tullut laitettua rahaa ihan vain varmuudeksi, jos kurssit kohoasivat.

  T. Tie Menestykseen
  http://tiemenestykseen.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ostin Nordeaa 10 000 eurolla ja lisää Cityconia 3 000 eurolla. Yksittäisiä yrityksiä alkaa olla hyvissä hinnoissa - indeksit vielä suht korkealla, joten odottelen vielä vähän aikaa ennen kuin pumppaan loput käteiset niihin. Täytyy varoa ettei ammukset lopu liian aikaisin. Lasku voi jatkua pitkään.

   Tosi mielenkiintoinen loppuvuosi tulossa :)

   Poista
 12. Nordea on tuottopaperi. Lisää salkkuun vaan :)

  VastaaPoista
 13. Asuntovarallisuus (tm) :)

  VastaaPoista
 14. Oot tehnyt vähän peliliikkeitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moronnääs,

   asunto lihoiksi, mielenkiintoinen valinta, olet siirtymässä pörssimieheksi kokonaan :).
   Liittyen alla olevaan 2017 syksyn postaukseesi, miten varmistat samat vakuudet pankista kuin myydystä asunnostasi saisit? Osakkeita saa max 50% ellei ole muita likvidejä.

   "Seuraavaan romahdukseen voi mennä aikaa, mutta joka päivä olemme vähän lähempänä sitä ja kun se tulee, palaan isosti pörssiin, todennäköisesti vipuvarren kera. Tällä hetkellä lyhentelen asuntolainaa ja kerään käteiskassaa"

   Poista
  2. Pörssimiespä hyvinkin!

   Vapaa-ajan asunnosta pitäisi saada 60%. Mutta yhtä isoon vipuun ei vakuudet riitä kuin asunnon kanssa.

   Poista
 15. Nordea noussu viimeaikoina aika hyvin :)

  VastaaPoista
 16. Asutko siis nyt vapaa-ajan asunnossa vai vuokrakämpässä? Johan olisit nytkin taloudellisesti riippumaton, ainakin jos ei olisi perhettä:). Hieno saavutus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asutaan vuokralla. Yksin voisin tosiaan jo siirtyä vapaa-ajan kämpille ja lopettaa työnteon :) Mökille pitäisi rakentaa makuuaitta. Silloin siellä mahtuisi asumaan meidän kolmihenkinen perhe. Nykyiset 37 neliötä riittää hyvin väliaikaiseen asumiseen, mut täysipäiväiseen elämiseen yksi makuuhuone lisää olisi tarpeen. Aitan rakentaminen ei olisi kovin iso investointi ja olen tehnyt alustavia suunnitelmia siihen.

   Poista