lauantai 8. heinäkuuta 2017

Rahan historia ja tulevaisuus

Rahan historia


Rahan historia ja tulevaisuus
Raha on mielestäni paras asia mitä ihmiskunta on koskaan keksinyt. Muinaisten heimojen välillä vallitsi jännitteitä, jotka purkautuivat usein väkivaltaisina yhteenottoina. Sotaretkien rinnalle evoluution kehittyessä alkoi kuitenkin tulla myös vaihtokauppaa. Heimo, joka osaisi valmistaa jalkineita, saattoi nälänhädän tullessa vaihtaa jalkineita toisen heimon ruokavarastoihin. Eri alueilla elävillä heimoilla oli erilaisia hyödykkeitä ja taitoja. Näiden vaihtokauppa paransi ihmisten elämisen laatua valtavasti. Ihmiset pystyivät hyötymään asioista, joita eivät osanneet tai pystyneet itse valmistamaan. Vaihtokauppa on hieno keksintö.

Ihmisten älykkyyden kehittyessä, keksittiin käyttää oravannahkoja maksuvälineenä. Tämä on siihen aikaan ollut todella merkittävä keksintö ja hieno esimerkki ihmisen kyvystä ajatella abstraktisti. Hyödykkeille määräytyi markkinahinta, jota voitiin mitata oravannahkoina. Todella nerokasta!

Sitten tuli painettu raha. Se ei ollutkaan enää yhtä kaunista. Miksikö? Koska painetusta rahasta muodostui vallankäytön väline. Hallitsija painaa rahaa, lyö rahoihin oman kuvansa ja hallitsee täten rahoitusmarkkinoita. Hallitsija voi vapaasti painaa rahaa lisää rahaa omiin tarpeisiinsa.

Yksinhallitsijoiden jälkeen keksittiin demokratia, joka on nykyään vallitseva hallitusmuoto. Demokratia on itseasiassa aika surkea hallitusmuoto, mutta parempiakaan malleja ei ole saatu aikaiseksi. Itse suosisin jonkinlaista asiantuntijoiden ohjaamaa teknokratiaa, mutta koska en ole valtiotieteilijä, en ole vaivannut asialla päätäni juurikaan, vaan jätän nämä asiat surutta muiden mietittäväksi.

Demokratian myötä pankit, lähinnä keskuspankit, ovat ottaneet muinaisten diktaattorien roolin rahoitusmarkkinoilla. Mielellämme ajattelemme toimivamme vapaassa markkinataloudessa, mutta totuus on, että raha-asioissa valta on keskuspakeilla ja me sijoittajat olemme heidän armoillaan. Viime vuosien älyttömyyksiin menneet elvytystoimet on tästä hyvä esimerkki.

Digitalisaation myötä raha on muuttunut seteleistä ja kolikoista numeroiksi pankkitileillä. Fyysinen raha vähenee jatkuvasti eikä sillä taida olla tulevaisuutta. Koska raha on abstrakti asia, sen fyysistä esitysmuotoa ei tarvita mihinkään.

Mitä raha merkitsee tänä päivänä?


Raha on toki edelleen vaihtokaupan väline. Nykyään se on kuitenkin paljon muutakin. Yhteiskunnallinen statuksemme ja jopa identiteettimme määräytyy varallisuutemme perusteella. Moni ihminen haluaa ansaita paljon, ei siksi että hän voisi vaihtaa sen moniin hyödykkeisiin, vaan siksi, että voi vaihtaa sen statussymboleihin, jotka kertovat muille hänellä olevan paljon rahaa. Kun muut näkevät henkilöllä olevan paljon rahaa, häntä kohdellaan kunnioittavammin. Raha on kuin sulka hatussa.

Rahan tulevaisuus


Raha on muuttunut yhä näkymättömämmäksi. Oravannahkapinot ovat muttuneet piilossa pidettäväksi lompakoksi ja sitten pankkikortiksi, jonka ulkomuodon perusteella tilin katetta ei voi arvioida. Raha tulee muuttumaan yhä henkilökohtaisemmaksi. En usko että pankkikorttia tullaan tarvitsemaan kovinkaan kauaa. Tilillämme oleva varallisuus sidotaan identiteettiimme. Riittää, että myyjä tunnistaa identiteettimme ja voi sen perusteella kohdentaa maksut. Identiteetti taas voidaan tunnistaa esimerkiksi kasvojen tunnistuksella, sormenjäljillä tai DNA:lla.

Rahan merkitys sen sijaan tuskin tulee muuttumaan. Se on jatkossakin vaihtokaupan väline, yhteiskunnallisen aseman mittari sekä identiteettiämme määrittävä ominaisuus. Lentokentälle business luokan lipulla saa kävellä jonon ohitse. Tällainen eriarvoisuus tulee varmasti lisääntymään. Ihmiset tunnistetaan ja heitä palvellaan sen mukaan kuinka paljon heillä on varallisuutta.

Miten varautua tulevaisuuteen?


Rahan merkitys ei ole siis vähenemässä. Päinvastoin. Rahan merkitys kasvaa. Entisaikoina ilman rahaakin tuli toimeen, koska monia asioita pysty valmistamaan itse tai keräämään luonnosta. Nykyään tarvitsemme tuotteita, joita ei itse pysty valmistamaan ja syömme ravintoa, jota ei suoraan luonnosta löydy. Aino keino näiden saavuttamiseen on raha.

Kannustan, kuten niin monessa muussakin kirjoituksessani, lukijoita heräämään ja aloittamaan säästämisen ja sijoittamisen mahdollisimman aikaisin. Esimerkiksi Nordnet -palvelun kautta voit avata maksuttoman arvo-osuustilin ja aloittaa sijoittamisen jo tänään!


Image courtesy of jk1991 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti