keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Eurot polttelee tilillä

Taustaa


Olen jo pitkään kerryttänyt käteiskassaa, eikä se ole ollut kovin vaikeaa. Olen ollut aika varma näkemyksestäni siitä, että osakkeet ovat tällä hetkellä kalliita, joten ei ole ollut suurta paloa niitä ostaa. Itseasiassa käteisen kertyminen on selvästi häirinnyt monia blogini lukijoita enemmän kuin minua itseäni. Toki olen koko ajan tiedostanut sen, kuinka vaikeaa ajoittaminen on, kuten myös sen, että saatan olla väärässä.

Nyt tilanne on muuttunut. Ostin Cityconia muutama viikko sitten ja markkinatilanne on alkanut näyttämään siltä, että ostopaikkoja saattaa muutenkin olla tulossa. Markkinoiden aikaisempaa aktiivisempi seuraaminen on johtanut siihen, että arvo-osuustililläni odotteleva käteinen on alkanut vähän polttelemaan.

Markkinatilanteesta


Tässä korpifilosofin ajatuksia markkinatilanteesta. En (onneksi) ole markkina-analyytikko, eikä näillä mietteillä ole sen kummoisempaa teoreettista pohjaa. Seuraan tilannetta ja etenen maalaisjärkeä käyttämällä. Onneksi mennyt on todistanut, että osakemarkkinoilla maalaisjärkeä käyttävät piensijoittajat pärjäävät ns. alan ammattilaisille vallan mainiosti.

Osakesalkussani on maailmanlaajuinen hajatus, joten käydäänpä jokainen kohde lyhyesti läpi. Tämän pitäisi antaa aika hyvän yleiskuvan tilanteesta.

Cityvarasto
Listaamaton yritys, joten markkinatilanne ei lyhyellä aikavälillä juuri vaikuta.

Citycon
Tällä hetkellä 5,7% tappiolla. 10k€ sen verran iso omistus, ettei ole perustetta ostaa lisää.

Nordnet Superfonden Danmark
OMXC20CAP indeksi on laskenut vuoden takaisesta jo yli 12%. Rahoituspalveluilla iso vaikutus indeksiin, joten oletan Italian ja Kreikan pankkien haasteiden olevan syynä laskuun.

Nordnet Superfonden Sverige
Laskenut voimakkaasti viime viikkoina, mutta edelleen käytännössä samassa tasossa kuin vuosi sitten.

Nordnet Superfondet Norge
Norja sen kun porskuttaa. Kasvua yli 16% vuoden takaisesta. Syynä lienee oma valuutta ja öljyn hinta. Tammikuussa 2016 sijoittaneet saaneet huiman 60% tuoton.

Nordnet Superrahasto Suomi
Laskua viime viikkoina, mutta edelleen ollaan noin 5% vuoden takaista ylempänä.

BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS
Laskua vuoden takaisesta 9% ja vuoden alusta yli 10%. Kylmää kyytiä, mutta edelleen kolmen vuoden ajalta nousua 18%.

BlackRock iShares Core MSCI Japan IMI UCITS
Samoissa tasoissa kuin vuoden alussa. Vuoden takaa muutama prosentti kasvua. Melko neutraali tilanne.

BlackRock iShares Core S&P 500 UCITS
Vuoden alusta 9% kasvua ja vuoden takaisesta 14%. Paljon saa vielä laskea, ennen kuin arvostustasot palaavat järkevälle tasolle.

Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF
Vuoden alusta laskua 5% ja vuoden takaa 4%. Seurataan tilannetta.

Johtopäätöksiä


Odottamani laskumarkkina saattaa olla nyt käsillä. Toivon niin olevan. Lasku on kuitenkin ollut nopeaa, joten kurssit voivat heilahtaa hetkessä takaisin ylös ja nykytilanne saattaa osoittautua vain pieneksi korjausliikkeeksi. Itse uskon kuitenkin taustalla olevan korkojen nousun ja sitä kautta edessä häämöttävän vähän pidemmän laskumarkkinan. Täytyy malttaa mieli vielä vähän aikaa. Tanskan Superrahasto ja MSCI EM alkaa kuitenkin lähennellä tasoa, jossa voin aloittaa ostot pienissä erissä.

Nyt on hyvä hetki avata osaketili Nordnetiin. Osakkeita kannattaa ostaa silloin kun ne on halpoja ja näyttää siltä, että alennusmyynti saattaa olla alkamassa.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Sulla käteisen osuus käsittämättömän korkea jos omistusasunto unohdetaan yhtälöstä. Itselläni käteisen osuus salkusta on "vain" 36%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Laskumarkkina olisi minulle enemmän kuin tervetullut juuri nyt :)

   Poista
 2. Itsellä vähän sama tilanne. Tuohon nappaat vielä asuntoa vastaan 50-70% lainaa ostopaikkoja varten ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnetissä minulla on valmiina nostettavaksi 25k€ vipua. Jos oikein kunnolla rytisee niin pankkilaina on ihan varteenotettava vaihtoehto sekin. Minulla oli aiemmin 20k€ sijoituslaina OPsta. Toisaalta on kiva olla velaton, joten aika rankka romahdus pitää olla ennen kuin lähden isompia lainoja ottamaan...

   Poista
 3. Olet oikeassa siinä, että ostopaikkoja alkaa avautua. Isoja heilahduksia ja seuraavan parin viikon aikana tulee leegio osavuotiskatsauksia, jos yhtään viimeisestä parista viikosta voi päätellä, niin muutamakin firma syöksyilee kaksinumeroisilla luvuilla. Itselle kelpaa myös parin vuoden laskumarkkina, odottelen etenkin Keskon ja Koneen kaltaisten "aina kalliiden", mutta takuuvarmaa osinkotuottoa maksavien firmojen laskua kunnolla takaisin ulottuville. Itse sijoitan vain olemassaolevalla rahalla kulutuksen ulkopuolelta, mutta eiköhän sitä parin vuoden laskussa pystyisi 3-40Keurolla kasvattamaan pottia.

  Olen myös yrittänyt keräillä käteispottia, mutta ostopaikkoja on tullut siihen tahtiin, että en ole malttanut olla rauhassa. Toisaalta sijoitan päivittäin Nordean puolella pienillä summilla, joten markkinoiden päivittäisestä seuraamisesta ja jokapäiväisestä kulloisenkin tilanteen mukaan sijoittamisesta on tullut tapa, josta en haluakaan eroon. Pienistä puroista jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mielenkiintoinen loppuvuosi tulossa!

   Mainitsit Nordean osakevälittäjänä, mistä tuli mieleen että se on alkanut kiinnostamaan myös ostokohteena. Rahanpesusyytöksiin on selvästi ylireagoitu - tosin en osaa arvioida italiainioiden mahdollisia vaikutuksia siihen.

   Poista
 4. On kannustavaa seurata blogiasi. Itse olen armottomasti myöhässä säästöjen ja "rikastumisen" suhteen. Mutta ehkä en sittenkään. . . mummoikäinenkin voi tehdä jotain vaivalla tienaamillaan rahoilla. Olen kasvattanut osakesalkkuani viimeisten parin vuoden aikana ja nyt on 100K rikkoutunut. Rahastojakin on muutamalla kymppitonnilla. Aika ei ole puolellani kun yli 60v mittarissa mutta moni muu asia on. Esim. että palkkatulot ovat aika hyvät, ei enää elätettäviä, ei velkoja, ei muodin perässä juoksemista jne. Kivaa tämä on! Ainakin on jotain mitä jättää jälkipolville jos itse ei ehdi nautiskella säästöistään.

  Yks mummo 60v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen palaute todella piristää päivää! On tosi palkitsevaa kuulla, kuinka eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset seuraavat kirjoituksiani.

   100k on jo tosi komea salkku. Itselläni suunnilleen saman kokoinen.

   Osakesijoittaminen todella on tosi kivaa. Varsinkin nyt kun markkinat elää - joka päivä jännää seurattavaa. Ja kivaa kun saa ostaa halvalla 😀

   Poista