lauantai 28. lokakuuta 2017

Osakkeiden verotus

Taustaa


Osakkeiden verotus
Moni aloitteleva sijoittaja pohtii sijoitusomaisuuden verotusta ja siihen liittyviä käytännön järjestelyitä.

Lupasin viime viikolla kirjoitella aiheesta tarkemmin. Pyrin koostamaan tähän kirjoitukseen kaiken oleellisen, mitä piensijoittajan tulisi tietää osakesijoitusten verotuksesta.

Ansiotulo ja pääomatulo


Ansiotulolla tarkoitetaan työn tekemisestä maksettavaa palkkaa ja ansiotyöstä maksetaan ansiotuloveroa. Ansiotulovero on meille kaikille työssäkäyville valitettavankin tuttu asia, samoin kuin työttömillekin. Myös työttömyyskorvauksesta joutuu nimittäin maksamaan ansiotuloveroa.

Pääomatulolla tarkoitetaan tuloa, joka kertyy pääoman (varallisuuden) omistamisesta. Tällaista pääomatuloa ovat esimerkiksi osakkeiden myyntivoitot, osingot, vuokratuotot ja pääoman lainaamisesta saatu korko. Osakkeista saatavat tuotot ovat siis pääomatuloa. Pääomatuloista peritään pääomatulovero.

Pääomatulosta verotetaan 30%, jos pääomatulojen suuruus on alle 30 000 euroa. 30 000 euroa ylittävältä osalta veroprosentti on 34.

Osakkeiden omistaminen


Osakkeiden omistamisesta ei peritä veroa. Maksat veroa ainoastaan mahdollisesta myyntivoitosta (silloin kun myyt osakkeita), sekä osingosta, jota useimmat yhtiöt jakavat vuosittain, kvartaaleittain, tai kuukausittain.

Myyntivoittojen verotus


Myydessäsi osakkeita ostohintaa korkeammalla hinnalla, syntyy myyntivoittoa. Myyntivoitto on osakkeen myyntihinnan ja ostohinnan erotus ja se on pääomatulona verotettavaa tuloa. Jos myyt osakkeita enintään 1 000 eurolla vuodessa, myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa.

Myyntitappioiden vähentäminen


Myyntitappiota syntyy, mikäli joudut myymään osakkeita matalammalla hinnalla, kuin mitä olet niistä maksanut. Myyntitappio on siis osakkeen ostohinnan ja myyntihinnan erotus. Myyntitappiot voi vähentää verotuksesta, eli jos saat osakekaupasta 500€ myyntivoittoa ja toisella osakekaupalla teet 500€ tappiota, näiden yhteisvaikutus on nolla, eikä veroa tule maksettavaksi.

Vähennyksen voi tehdä kaikista pääomatuloista. Aikaisemmin (ennen vuotta 2016) vähennyksen sai tehdä ainoastaan myyntivoitoista.

Myyntitappioita ei voi vähentää ansiotuloista. Jos myyntitappioiden määrä on suurempi, kuin pääomatulot, ylijäävä osuus siirtyy eteenpäin ja vähennyksen voi tehdä seuraavien viiden vuoden kuluessa. Vähennykset tehdään tappioiden syntymisjärjestyksessä, vanhimmasta alkaen.

Verottajan virallinen termi myyntitappiolle taitaa olla luovutustappio.

Sijoituslainan korko


Sijoituslaina on hankittu tulonhankkimista varten, joten sijoituslainan korot saa vähentää verotuksessa.

Osinkojen verotus


Osinkojen verotus tapahtuu eri tavalla listatuilla yrityksillä (pörssiyhtiöt) ja listaamattomilla yrityksillä (perheyhtiöt ja vastaavat).

Listattujen yhtiöiden osingosta 85% on veronalaista pääomatuloa ja 15% on verotonta tuloa. Pörssiyhtiöt tekevät osingoista 25,5%:n ennakonpidätyksen ennen osingon maksamista. Yhtiö tilittää ennakonpidätyksen suoraan verottajalle, joten osinkojen verotus on sijoittajan näkökulmasta varsin helppoa.

Listaamattoman yrityksen osingosta 25% on veronalaista pääomatuloa ja 75% verotonta tuloa 150 000€ saakka, jos jaettu osinko on enintään 8% osakkeen arvosta. Osakkeen arvo lasketaan matemaattisesti yhtiön nettovarallisuuden perusteella. 150 000€ ylittävästä osasta 85% on veronalaista pääomatuloa ja 15% on verotonta tuloa. Laskenta tehdään osakaskohtaisesti ja siinä huomioidaan kaikki osakkaan omistamat yhtiöt.

Verotettavien tulojen ilmoittaminen


Yksi syy, miksi käytän Nordnet -pankkia osakevälittäjänä, on se, että Nordnet ilmoittaa kaikki tiedot suoraan verottajalle. Verolomakkeiden täyttäminen on varsin puuduttavaa hommaa ja pidän todella merkittävänä etuna sitä, että tiedot menevät suoraan verottajalle. Lisäksi Nordnetistä löytyy suoraan verottajan vaatimat dokumentit, eli jos joutuisit tekemään ilmoituksen itse, myös silloin saat tulostettua lomakkeen suoraan palvelusta.


Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Mitenkäs tuo käytännössä tapahtuu tuo myyntitappioiden vähentäminen verotuksessa, mikäli ei ole luovutusvoittoja joilla sitä kuitata. Itselläni saattaapi tälle vuodelle tulla pienet myyntitappiot, ja vaikka jossain kohtaa viiden vuoden aikana ne varmaankin tulisi kuitattua myyntivoitoilla ja homma olisi selviö.. Mutta miten se käytännössä tapahtuu, jos vähennetään muista pääomatuloista (=osingoista?), jotka Nordnet automaattisesti verottaa. Veronpalautuksinako sitten tulevat kun olet NN:n avustuksella maksanut liikaa valtiolle?

  Periaatteessa samaan nivakkaan menee myös työhuonevähennykset (ja myöhemmin muutkin verovähennyskelpoiset, kun salkussa on enemmän kokoa..), jos ei kuluvalle vuodelle tee luovutuksia vaan holdailee tyytyväisenä? Tappiot säilyvät muistissa ja voi käyttää myöhemmin. Meneekö vähennykset samalla tavalla, jos ei ole myyntivoittoa mistä vähentää?

  Terveisin ensimmäistä vuotta sijoittava. :)

  ps. muutenkin sijoittajan verotusvähennyksistä voisi olla informatiivinen blogiteksti mielenkiintoinen (kenties ajoitettuna aikaan, jolloin ilmoituksia tuleekin täytellä?), jos kiinnostusta riittää. Toki niitä netistä löytyy kun googlettaa, mutta toisaalta, niinhän sitä olisi löytynyt tätäkin vastaavaa infoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnet ei verota suoraan mitään, se vain toimittaa tiedot verottajalle. Osinkojen ennakkoverotuksen hoitaa osinkoa maksava yhtiö.

   Riittää kun merkitset veroilmoitukseen myyntitappiot ja osingoista maksetut verot. Verottaja laskee veronpalautukset/mätkyt niiden pohjalta ja lisäksi alijäämän jonka voit vähentää tulevina vuosina. Myös muut vähennykset (työhuone ym) menee samalla tavalla.

   Poista