torstai 30. elokuuta 2018

Bank Norwegian ei enää kannata

Säästötili


Bank Norwegian ei enää kannata
Kuten pidempään blogiani seuranneet jo tietävätkin, muutin yli vuosi sitten indeksisijoitukseni käteiseksi ja laitoin ne Bank Norwegian säästötilille. Tämä on ollut alusta asti väliaikaiseksi tarkoitettu sijoituspaikka 70 000 euron summalle. Säästötilin korko on tähän asti ollut 1,75%. Ei mitenkään erityisen hyvä, mutta sata euroa kuukaudessa on toki paljon enemmän kuin ei mitään.

Säästötilin korko laskee


Tällä viikolla sain Bank Norwegianilta lyhyen sähköpostin, jossa he ilmoittivat koron laskevan nykyisestä 1,75%:sta 0,75%:iin. Aika iso muutos, kun korko laskee alle puoleen. Muutos tulee voimaan lokakuussa.

Luovuin Bank Norwegianista


Päätin luopua Bank Norwegian käytöstä kokonaan ja siirsin kaikki varani sieltä samantien pois. Varat siirtyvät OP:ssa olevalle käyttötililleni. Nyt minun täytyy päättää, laitanko summan OP:n säästötilille, vai Nordnetin arvo-osuustilille. Noh, tässä on muutaman pankkipäivän viive ennen kuin varat ilmestyvät tilille, joten minulla on aikaa miettiä.

Jos käteinen olisi Nordnetin arvo-osuustilillä valmiina, voin reagoida nopeammin kurssimuutoksiin. Tällä ei tosin indeksisijoittamisessa ole juuri merkitystä. Korkoa en käytännössä tule sen enempää OP:lta kuin Nordnetiltäkään, joten siinä suhteessa asia on yhdentekevä.

Mielenkiintoinen tilanne. Aika harvalla suomalaisella taitaa olla sama ongelma - kaikki lainat maksettu ja tilillä niin paljon rahaa, ettei tiedä mihin ne laittaisi. Myös palkkatason on noussut sen verran hyvälle tasolle, että joka kuukausi säästöön jää useampia tonneja. Raha pitäisi vaan saada poikimaan. Ei auta, kuin pitää pää kylmänä ja odottaa kurssien laskevan.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

30 kommenttia:

 1. Ehdit muuten tällä blogitekstillä minulle ensimmäisesksi tietolähteeksi tästä muutoksesta. Tämän tekstin luettuani kiiruhdin tarkistamaan oman sähköpostini, ja kyllä, pari tuntia sitten Bank Norwegian oli ehtinyt lähettämään minullekin saman tiedon. Eli minä taisin saada pankilta tämän tiedon vähän myöhässä, kun tämän blogitekstin luonnehdinta "tällä viikolla" ei varmaankaan tarkoittanut samaa kuin "tänään, kaksi tuntia sitten". Varsinkin kun rahat on jo siirretty OP:n tilille.

  Saapa nähdä, miten paljon hitaammin minä reagoin tähän uutiseen. En ainakaan heti tänään osaa vetää rahojani pois tuolta korkeakorkoiselta tililtä. Joskus loppuvuodesta voisin periaatteessa maksaa jäljellä olevan asuntolainani takaisin noilla Bank Norwegianin tilillä lojuneilla rahoilla.

  Toivottavasti norjalaispankki ei sentään joudu mihinkään asioita ikävästi hidastavaan kassakriisiin, kun pääomat pakenevat näin vauhdilla, kun äsken siis lähti Erakon 70 000, ja joskus syksyllä allekirjoittaneen Yläkoulunopen n. 60 000...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sain tiedon tänään. Kirjoitan usein tekstejä "varastoon" eli en julkaise niitä heti. Tarkoitukseni oli julkaista tämä vasta lauantaina, siksi epämääräinen ajanhetki. Eräs lukija kuitenkin kysyi asiasta edellisen tekstini kommentteissa, joten päätinkin julkaista heti :)

   Bank Norwegian käyttää rahat käsittääkseni pikavippeihin, joista saavat korkeaa korkoa. Joko pikavippien kysyntä on hiipunut, tai sitten ne on saaneet edullisempaa rahaa jostain muualta. Kyllä tuolla varmaan on vaikutus kassaan - muutama tuhat meidän kaltaista, jotka nykäisee 60-70k€ kerralla pois voi kyllä tuntua kassassa ...

   Poista
 2. Minullakin on sama ongelma: liikaa käteistä. :D Varmaankin otan lokakuussa suurimman osan talletuksista ulos Norskista. Nyt on kuukausi aikaa keksiä parempia kohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Houkuttelevat sijoituskohteet alkaa tosiaan olemaan kiven alla. Kunnon dippi tekis nyt hyvää.

   Poista
 3. näemmä itekki saannu Thu, 30 Aug 2018 14:50:26 +0000 (UTC) mailin että korko laskee. Pitääkin koittaa keksiä joku parempi paikka tolle 60ke:lle...
  ehdotuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeksirahastot tietysti hyvä vaihtoehto. Kerralla en kyllä kaikkea sinne laittaisi, ellei kurssit laske. Ajallisesti hajauttaen esim 1000€/kk ois yksi suht turvallinen tapa. Itse olen niin jääräpäinen, että uskon edelleen että kunnon romahdus on tulossa ja odottelen sitä.

   Poista
  2. itse tökkään palkkatuloista indeksirahastoihin tuon 1ke/kk, vaikka odottelenkin romahdusta. Nyt nyt pitäisi keksiä jokin turvasatama tuolle 60ke:lle joka odottaa romahdusta.

   Poista
  3. Toi on hyvä kompromissi. Tapahtuipa mitä hyvänsä osa varallisuudesta tuottaa...

   Poista
 4. https://www.bigbank.fi/talletukset/
  Onko teillä kokemuksia bigbankista? Korkoa näyttäisi saavan kunhan tekee riittävän pitkän määräaikaisen sopimuksen. Koskas se romahdus tulee että mitenkä pitkä soppari tonne pitää tehä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kokemusta Bigbankista. Täytyy tutustua tarkemmin. Pitkä määräaikainen on kyllä arveluttava sekin. Ei ole helppoja nämä rahaan liittyvät päätökset 😄

   Poista
 5. sharevillestä löytyi tämmönen linkki:
  https://instabank.fi/saastotili

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1% koron takia ei mielestäni kannata rahoja laittaa pieneen pikavippifirmaan.

   Poista
  2. Hypo pankilla tili jossa korko 0.4%

   Poista
  3. Onhan sekin tietty jotain, mut aika vaatimatonta.

   Poista
 6. No nyt olen minäkin siirtänyt yli 50 K€ pois Norwegianilta. Ihan vain siksi, että ei tässä muuta voi kuin "äänestää jaloillaan".

  t. nimimerkki vanhanaikainen pihi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en minäkään niitä siellä viitsi ihan vaan huvikseen pitää ja samoin äänestin jaloillani muutosta vastaan.

   Poista
 7. Onko talletuslaitoksen koko oleellinen asia jos se kuuluu talletussuojan piiriin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, ei välttämättä, mutta sanotaan näin että talletussuojaan turvautuminen on aika lailla viimeinen vaihtoehto mihin haluan joutua. Konkurssipesästä omien saaminen voi olla aika rumba ja kestää pitkään, vaikka valtio onkin takuumiehenä.

   Poista
  2. Sofia Pankin kaatuessa vuonna 2010 tosiaan joutui odottelemaan pahimmillaan jopa 3 kuukauden ajan rahojaan, mutta säädöksiä on kiristetty aika paljon niistä ajoista ja kiristetään jatkossakin.

   "Talletuspankin joutuessa pysyviin maksuvaikeuksiin Rahoitusvakausviraston on tehtävä viiden työpäivän kuluessa päätös siitä, että Talletussuojarahasto on korvausvelvollinen. Korvauksen suorittamisen enimmäisaika on 20 työpäivää 31.12.2018 asti ja 15 työpäivää 31.12.2019 asti, minkä jälkeen korvauksen maksuaika on 7 työpäivää."

   Norjassa kiristyksiä on tehty näköjään Suomeakin vauhdikkaammin, sillä Bankenes Sikringsfondin sivujen mukaan jo tällä hetkellä mennään 5 työpäivän deadlinella, mihin Suomessa ei pystytä edes vuonna 2020.

   Itse avaan kyllä tilin Instabankiin kokeilunhalusta ja kilpailun tukemiseksi. Harmi kun Komplett ja Monobank vaan jatkavat laiskotteluaan. Saapa nähdä saako Komplett edes luottokorttia Suomen markkinoille tämän vuoden aikana, kuten ovat useaan otteseen lupailleet.

   Poista
  3. Kiitos, tämä on tosi hyvää tietoa! Olen joskus asiaa miettinyt, mutta en ole koskaan selvitellyt mitä säädökset asiaan sanoo.

   Poista
 8. Minäkin lopetin tilini Bank Norwegianilla tänään. Siellä oli tosin vain puolen vuoden menoja vastaava puskuri, joten ei puhuta samanlaisista summista kuin Erakolla (ja muilla kommentoijilla).

  Siirsin varat OP:n tilileni ja laskin, että nyt saamani bonukset ovat euromääräisesti suht sama kuin BN-korot. Bonukset menevät suoraan vakuutusmaksuihin, ja niitä ei veroteta, joten saatan jopa päästä plussan puolelle tilivaihdossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vain kuvitella, kuinka valtava määrä rahaa BN:ltä virtaa ulos juuri nyt.

   Minullakin olisi OP bonuksia käyttämättä vaikka kuinka paljon. Pitäisi varmaan siirtää vakuutukset OP:lle jossain vaiheessa, niin saisi ne hyödynnettyä.

   Poista
 9. Vuoden alusta OMX +9% ja Nasdaq +17%

  Romahdusta ei kannata ikinä odottaa rahat tyhjänpanttina tilillä. Ainakaan jos on pitkäaikainen investointi kyseessä.

  "Time in the market beats timing the market"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se joskus kannattaa ja moni sijoittaja on onnistunut pahimmat montut välttämään. Mutta keskimäärin ajoittamista yrittävä sijoittaja häviää indeksille se on totta.

   Tilanne vuoden alusta ei ole kovin oleellinen. Tilanne voi muuttua hetkessä toiseen suuntaan. Tosin nousukauden lopussa on yleensä ollut hurja loikka ylös ja se saattaa olla vielä edessä.

   Seuraamne jännityksellä 😄

   Poista
 10. Noin monta vuotta odottamalla ja istumalla rahasäkkien päällä kuin Roope Ankka konsanaan on hävinnyt hyvät tuotot. 5% osingolla saisit myös ihan hyvää tuloa jos sijoittaisit nuo pankkitilillä makaavat rahat.

  Nyt kun nostit nuo 70 tonttua pois tuolta BN tililtä niin vaihdoit yli 360€ vuosittaisen nettotuotot 0€ tuottoon. Mikä siinä on kun ei ilmainen raha kiinnosta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin Roopella taktiikka toimi ja rahaa riittää 😄 5% tuotto riittäisi minulle mutta en pidä sitä nykyisillä arvostuksilla mahdollisena. 5% tuotto ei todellakaan ole taattu. Laskua ja ostopaikkoja on kuule tulossa ja käteinen tulee silloin tarpeeseen.

   360€ on yhtä tyhjän kanssa. En jaksa niin pienen summan takia pitää erillistä pankkia niille.

   Poista
  2. Oletko määritellyt kuinka paljon kurssien pitää laskea, jotta ostaisit?

   Tätä kommentti ketjua lukiessa itselleni tuli mieleen, että onpas monella paljon käteistä odottamassa romahdusta. Luulisi, että romahdus tulisi sellaisessa tilanteessa jolloin kaikki ovat "all in" osakkeissa.

   Poista
  3. En ole määritellyt. Se riippuu niin monesta seikasta: paljonko kurssit nousevat ennen kuin suunta kääntyy, kuinka äkillinen muutos on, kuinka jyrkästi kurssi laskee, mikä tapahtuma saa kurssilaskun alkuun, mitä vaikutuksia laskulla on jne.

   Laskumarkkina kestää aikansa ja silloinkin kannattaa hajauttaa ajallisesti. Aallonpohjaan on mahdotonta osua, joten ostan erissä.

   Käteistä on hyvä olla, eivätkä meidän piensijoittajien käteiset juurikaan kursseja ohjaa.

   Poista
 11. Tuossa jo OP:n bonuksista puhuttiinkin. Tein myös tänään laskelmia, mihin rahat laittaisi jos luovun Bank Norwegianista. Nordnet superluoton jo maksoin pois. Selkeästi helpoin ja paras tapa itselleni on OP:n jatkuvalla tuottotilillä on 0,15% korko (normaali käyttötililläkin 0,1%).

  OP bonus 0,25% tosiaan verotonta, eli vastaa noin 0,36% ns. normaalina korkona. 0,36%+0,15%=0,51% mikä on tässä maailman tilassa jo varsin mainio korko normi pankin tililtä, minkä käytössä ei ole mitään rajoituksia. Toki tämä on järkevää vain, jos bonuksille on käyttöä. Esim. jatkuvan matkavakuutuksen siirto omasta vakuutusyhtiöstä pois harvoin vie muita etuja. Ja nopsaanhan ne bonukset kuluu maksuihin jos ottaa pankista lainaa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tosiaan ollut vaikeuksia löytää käyttökohteita OP bonuksille. Täytyiskin selvittää mihin kaikkeen ne kelpaa.

   Poista