lauantai 20. tammikuuta 2018

Olenko huono sijoittaja?

Olenko huono sijoittaja?

Taustaa


Tarkkanäköisimmät blogini lukijat kysyvät minulta aina välillä (viimeksi eilen) yhtä asiaa, joko tekstien kommenteissa tai Twitterissä. Kysymys kuuluu näin: "Puhut Nordnetin Superrahastojen puolesta, mutta olet itse sijoittanut niihin vain 380€. Miksi?"

Kysymys on kieltämättä perusteltu. Täytyy myöskin sanoa, ettei se ole minulle kovin mieluinen. Arka paikka. Juodun nimittäin miettimään vastatessani, olenko huono sijoittaja. Kriittinen itsetutkiskelu on kuitenkin terveellistä ja lienee aika nostaa kissa pöydälle ja miettiä, olenko menetellyt tyhmästi. Yritän nyt olla mahdollisimman rehellinen - aivan viiltävän rehellinen.

Sijoitusstrategiani


Olen kehottanut lukijoita miettimään itselleen sijoitusstrategian ja noudattamaan sitä. Olen luonnollisesti määritellyt sijoitusstrategian myös itselleni. Se löytyy täältä. Nyt onkin sitten itsetutkiskelun paikka ja joudun kysymään, olenko noudattanut omaa, yli kaksi vuotta sitten määrittelemääni sijoitusstrategiaa.

Olen noudattanut kuusikohtaista strategiaani yhtä kohtaa lukuunottamatta. "4. § Sijoitan 50% kuukausittain säästöön jäävästä summasta kuukausisäästöohjelmalla indeksirahastoihin tai ETF:iin suhdanteista riippumatta."

Tätä en ole noudattanut ja valitettavasti se näkyy myös salkkuni tuotossa. Salkkuni olisi arvoltaan tällä hetkellä selvästi suurempi, jos olisin tätä noudattanut.

Kuukausisäästäminen


Kuukausisäästämisestä ja sen hyödyistä olen kirjoittanut myös. Tätä ohjetta olen noudattanut siinä mielessä, että kun olen sijoituksia tehnyt, ne ovat toteutuneet Nordnetin kuukausisäästöohjelman puitteissa. Listaamaton Cityvarasto on ainoa hankinta, jonka olen tehnyt kuukausisäästöohjelman ulkopuolelta ja se on täysin sijoitusstrategiani mukainen hankinta. Olen kuitenkin väliaikaisesti pysäyttänyt kuukausisäästöohjelman siksi aikaa kunnes kurssit laskevat mielestäni järkevälle tasolle.

Vivuttaminen


Olen kirjoittanut velkavivusta ensimmäisen kerran vuoden 2016 alussa (Velkavipua osakesijoituksiin) ja toisen kerran saman vuoden huhtikuussa (Kannattaako lainarahalla sijoittaa?). Minulla oli 20 000€ sijoituslaina pari vuotta sitten, jonka olen tosin nyt jo maksanut pois. Olen siis hyödyntänyt velkavipua ja oikeastaan olen tosi tyytyväinen siitä, ettei minulla ole vipua tällä hetkellä. Vaikka korot ovatkin alhaalla, kurssit ovat arvioni mukaan sen verran korkealla, että velkavipu tuntuu turhan riskaabelilta juuri nyt. Velkavivun osalta olen siis tyytyväinen tilanteeseeni.

Salkkuni


Kävin läpi salkkuni sisällön ja koitin katsoa sitä uusin silmin. Täytyy sanoa, että olen siihen edelleen tyytyväinen. Vaikka blogissani on Nordnetin mainoksia, en koe olevani lainkaan puolueellinen (kyynisimmät lukijat ovat toki eri mieltä) sanoessani, että Nordnetin Superrahastot ovat paras sijoitustuote, mitä Suomessa on tällä hetkellä saatavilla. Indeksirahastojen hyödyt ovat aika kiistattomia etenkin piensijoittajalle, jolla ei ole aikaa ja osaamista monimutkaisiin osakeanalyyseihin. Rahastojen kulujen vaikutus on todistetusti merkittävä, joten täysin kuluttomat indeksirahastot ovat yksinkertaisesti todella loistava vaihtoehto piensijoittajille.

ETF -tuotteisiin suhtaudun varauksellisemmin. ETF:t ovat mielestäni liian monimutkaisia ja niihin perehtyminen on työlästä. Jos kirjoittaisin näitä juttuja pelkästään Nordnetia mainostaakseni, hehkuttaisin vuoronperään rahastoja, ETF -tuotteita, viputuotteita, futuureja, warranteja, turboja, bondeja jne. jotka kaikki ovat saatavilla Nordnetin kautta. Näistä kaikista, olen suositellut lukijoille ainoastaan Superrahastoja, koska ne ovat edellämainituista tuotteista ainoita, jota voin vilpittömästi suositella.

Minulla on omassa salkussani neljä ETF -tuotetta ainoastaan siitä syystä, että niiden avulla saavutan maailmanlaajuisen hajautuksen. Jos Superrahastoja olisi saatavilla Amerikkaan ja kehittyville markkinoille, luopuisin ETF:stäni kokonaan.

Suosittelen siis edelleen lukijoita avaamaan ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin ja aloittamaan sijoittamisen ilmaisiin Superrahastoihin.

Miten tästä eteenpäin?


Aion pitää kiinni lähestymistavastani, eli lyhentelen asuntolainaani, kunnes kurssit laskevat. Kurssit ovat aina romahtaneet ja niin ne tekevät tulevaisuudessakin. Vaikeaksi asian tekee toki se, ettei kukaan osaa arvioida tapahtuuko romahdus huomenna, kuukauden kuluttua, vuoden kuluttua, vai vasta kymmenen vuoden kuluttua. Varmaa kuitenkin on, että jokainen päivä vie meidät lähemmäksi seuraavaa romahdusta. Tulevaisuus näyttää, olenko tehnyt virheen, jättäytyessäni melkein kokonaan pois markkinoilta, vai pääsenkö sijoittamaan kunnon tukun rahaa, sitten kun kurssit laskevat.

Ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa, enkä yritä mitään täydellistä ajoitusta. Toisaalta, jos on sitä mieltä, että arvostustasot ovat kohtuuttomia, ostojen perusteleminen itselleen on vaikeaa. Olen oman tieni valinnut ja aion sen kulkea loppuun saakka. Katsotaan kuinka äijän käy!Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Itsekkin olen puhunut nordnetin superrahastoista useasti. Mutta sain vasta nyt aikaan alkaa sijoittamaan sinne itse. Tosin tähän syynä oli, että minulla oli kiinni rahaa huonossa rahastossa ja en ollut varma miten rahojen siirron kanssa kannattaisi toimia. Nyt tarkoituksena on kumminkin alkaa sijoittamaan superrahastoon kuukausittain. Mielestäni se on turvallisinta aikana milloin ei ole varma milloin markkinat laskevat. Kyllä ne siitä sitten taas nousevat aikanaan ja jos tavoite ei ole ottaa rahoja pois 10 vuoden sisällä niin voi hyvin odottaa. Tosin jatkan suoria osakesijoituksiakin, koska siinä oppii paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirto huonosta rahastosta parempaan on kieltämättä hankalaa kun myyntivoitot realisoituu. Varsinkin jos on sijoittanut jo pitkään.

   Olen samaa mieltä, säännöllinen sijoittaminen suhdanteista riippumatta on pitkällä tähtäimellä turvallisinta.

   Poista