lauantai 24. helmikuuta 2018

Me kasvatamme tulevaisuuden johtajat!

Häähumua


Me kasvatamme tulevaisuuden johtajat!
Skippasin serkkuni ylioppilasjuhlat aikoinaan, enkä saanut sitä koskaan anteeksi. Hänen häissään minua rankaistiin, laittamalla minut istumaan muista pöydistä erillään olevaan pikkupöytään, jossa oli huonot tuolit. Samaan pöytään istutettiin eräs äiti parivuotiaan lapsensa kanssa, sekä morsiammen äidin epäsuosioon joutunut opettajaneitokainen.

Opettajaneiti oli tumma ja kaunis. Tosin minua häiritsi valtavan pitkä kyömynenä. Eräs kaverini oli muuten kateellinen siitä, että pääsin samaan pöytään naisen kanssa. Hän hehkutti jälkikäteen erityisesti tuota "italialaisella tavalla upeaa nenää".

Morsiamen äiti kiersi tervehtimässä pöytien ääressä istuvia vieraita. Minuun hän ei kiinnittänyt mitään huomiota - ei vaivautunut edes tervehtimään, vaikka se pöydässäni istuva pienen lapsen äiti yritti esitellä. Opettajanaiselle hän pahoitteli kovasti, että tämä joutui istumaan meidän seurassamme. Rivien välistä oli helppo lukea, ettei hän ollut asiasta lainkaan pahoillaan.

Opettajan avautuminen


Punaviini sai kielenkannat avautumaan ja opettaja kertoi vuolain sanakääntein, kuinka kauheaa on työskennellä opettajana pienellä paikkakunnalla, missä ihmiset kyttäävät kaupassa, kuinka monta saunolutta opettaja tänä viikonloppuna juo.

Sitten hän julisti, että opettajat ovat yhteiskunnan kermaa ja että se on ammateista parhain. Minulle jäi erityisesti mieleen, kuinka hän julisti posket viinistä punoittaen "...ja hei, miksi haluaisin olla joku johtaja? Me kasvatamme tulevaisuuden johtajat!"

Faktisesti edellinen lause on kiistatta totta. Siihen sisältyy kuitenkin kosolti henkistä epärehellisyyttä. Yhtä lailla asian olisi voinut kärjistää näin: "...kasvatamme tulevaisuuden raiskaajat ja murhamiehet!".

Mitä sitten?


Vaihtoehtoiset totuudet, henkinen epärehellisyys, totuuden vääristely - ne ovat aina tuntuneet epämiellyttävältä. Hyvin harvoin peruskoulun opettaja voi perustellusti ottaa kunniaa oppilaansa menestymisestä 20 -vuoden kuluttua työelämässä. Ja jos opettaja tästä kunnian itselleen ottaa, hänen tulisi vastaavasti kantaa vastuu myös kaikkien elämässään epäonnistuneiden oppilaidensa kohtalosta.

Opettajan ammatissa toimivat blogini lukijat älköön ottako tätä kritiikkinä ammattiaan kohtaan. Samanlaista, vääristynyttä ammattiylpeyttä voi esiintyä missä tahansa ammatissa. Arvostan kyllä opettajan ammattia. Itseasiassa voisin itsekin viihtyä opettajana, mutta AMK -koulutuksella en olisi kelvollinen muualle kuin amikseen.

Miten tämä sitten liittyy sijoittamiseen, tai riippumattomuuteen? Ei millään tavalla. Joskus vaan mieleeni juolahtaa sekalaisia tapauksia ja ajatuksia, joista tekee mieli kirjoittaa.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Ihmeellistä käytöstä kyllä serkkusi äidiltä. Ihan kuin olisi maailman loppu kun kerran skippaa jotkut yo-juhlat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itsekään en ole noihin juhliin niin vakavasti suhtautunut :)

   Poista
 2. Otsikkosi herätti minussa paljon ajatuksia, olenhan itse opiskellut nimenomaan johtamista ja johtajuus on itseäni kiehtova ja kiinnostava asia. Sanoisin, että johtajuus on vähän muiden johtajien matkimista - jonkin verran aitoa tietoa (siis tieteellistä taustatietoa) - ja erittäin hyvää strategista vaistoa vahvalla moraalilla höystettynä.
  Hyvä ja kuria ylläpitävä opettaja on hyvä esimerkki johtajasta, mutta moni heikkoitsetuntoisempi opettaja on jäänyt mieleen oikeastaan aika alakynnessä olevina.
  Itse haluaisin olla ns. lempeä alfa - johdattaa eteenpäin kohti visiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Muilta johtajilta ja kollegoilta oppii käytännön tekemisen ja havaintojen kautta. Silti pitää löytää oma johtamistapansa. Ja toki johtamista oppii myös omien virheiden ja kokemusten seurauksena.

   Opettaja on toki lapselle roolimalli, kuten niin moni muukin aikuinen.

   Poista
 3. Olen asiantuntijatehtävissä isossa firmassa. Jos minusta jonakin päivänä tulee johtaja, on siihen ollut suurempi vaikutus omilla esimiehillä kuin yhdelläkään opettajalla.

  VastaaPoista