lauantai 14. huhtikuuta 2018

The Big Short

The Big Short
Viime viikonloppuna katselin Suomen TV -ensi-iltansa saaneen The Big Short -elokuvan. Ehdottomasti elokuva, jota suosittelen jokaiselle sijoitusharrastajalle katsottavaksi. Viihteelliseen elokuvaan harvoin onnistutaan sisällyttämään yhtä paljon hyödyllistä sisältöä. En tarkoita elokuvaan väkisin ujutettuja "tietoiskuja", vaan sitä, miten elokuva avaa näkymän vuosien 2007-2008 finanssikriisiin.

Juoni


The Big Short on Michael Lewisin samannimisen kirjan pohjalta tehty, tositapahtumiin perustuva, vuosien 2007 ja 2008 finanssikriisiin sijoittuva draamakomedia.

Elokuvassa kerrotaan kolme tositarinaa, jotka kietoutuvat toisiinsa. Suurta hedgerahastoa vetävä Michael Burry oivaltaa ensimmäisenä, että Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilla on syntynyt kupla. Suuria luottoja myönnetään täysin varattomille ihmisille ja roskaluotot rahastoidaan yhteen (CDO). Yhdistelmärahastoille annetaan sitten paras mahdollinen AAA -luokitus, vaikka 90% rahaston lainoista on kuraa. Luokitusta perustellaan hajautuksella - 1 000 luottoa on turvallisempi sijoituskohde kuin yksi luotto.

Michael Burry tekee rohkean vedon ja shorttaa asuntomarkkinoita vastaan. Shorttituotteita ei ole, joten hän joutuu pyytämään pankkeja luomaan hänelle sellaisen. Michaelia pidetään hulluna, mutta pankit tarjoavat hänelle sopimuksen.

Kaksi muuta ryhmää saa sattumalta vihiä asiasta ja oivaltavat tilanteen. Front Point Partnersin kuumahermoinen vetäjä Mark Baum laittaa tiiminsä tekemään taustaselvitystä ja he päättävät shortata. Brownfield Fundin Charlie Geller ja Jamie Shipley päättävät tehdä samoin.

Aluksi näyttää siltä, ettei romahdusta tapahdu. Ja sitten kun se tapahtuu, sillä ei ole vaikutusta luottoluokituksiin, eikä synteettiseen tuotteeseen, jonka kautta shorttaus on tehty. Pankit yrittävät vedättää viimeiseen asti, kunnes todellinen romahdus tapahtuu ja Lehman Brothers kaatuu.

Kaikki kolme ryhmää myyvät lopulta ja keräävät satumaiset tuotot.

Motivaatio


Kyllähän näistä elokuvista aina motivaatiota saa omiin sijoitushommiin. Tämä oli sikäli harvinainen elokuva, että siitä sai lisäksi todentuntuisen käsityksen siitä, mitä finanssikriisissä todella tapahtui.

Elokuva vahvistaa epäilyksiäni sijoitusalan ammattilaisten näkemyksen puutteesta ja sopulikäyttäytymisestä. Finanssimaailmaan syntyy rakenteita, joita noudatetaan kyseenalaistamatta ja seuraukset voi olla aika huimia. Piensijoittajan näkökulmasta tämä on toki hyvä asia - markkinoilla pärjätäkseen ei tarvite hallita monimutkaisia analyysejä, vaan maalaisjärjellä ja riittävällä hajauttamisella pääsee aika pitkälle.

Kiinnostuitko sijoittamisesta? Avaa itsellesi maksuton arvo-osuustili ja aloita sijoittaminen.
Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä leffa. Christian Bale on yleensä takuu laatuleffalle.
  Big short onkin aivan toista maata kuin paska Wolf of Wall Street.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on huomattavasti laadukkaampi kuin Wolf of Wall Street, joskin tykkäsin kaikessa härsiydessään siitäkin. Tositapahtumiin perustuvat stoorit aina jotenkin kolahtaa.

   Poista
  2. Wolf of Wall Street on myös tositapahtumiin osittain ainakin perustuva. Siinähän juoni ja ansaintalogiikka muistutti paljon boiler room leffaa.

   Poista
  3. Belfort kirjoitti elokuvan pohjana käytetyn kirjan itsestään ilmeisesti vankilassa ollessaan. Kirjan sanotaan olevan kovasti liioiteltu ja romantisoitu. Esim. Nimitys Wolf of Wall Street on Belfortin itselleen jälkikäteen keksimä nimi jolla häntä ei ole oikeasti koskaan kutsuttu.

   Viihdyttävä elokuva joka tapauksessa 😄

   Poista
 2. Katsoin itse elokuvan tänä aamuna, ja oli ehdottomasti näkemisen arvoinen. Tapahtumien aikaan minulla ei ollut sijoituksia, joten tuolloin en erityisesti seurannut talousuutisia. Toki tiesin, että Amerikan mailla oli jotain peliä asuntoluottojen kanssa, mutta tiedot jäi aika yleiselle tasolle, kun sijoitusten puutteen takia kurssilaskut ja konkurssit oli yks ja hailee. Uskomatonta, kuinka tilanne pääsi kehittymään noin pitkälle tilanteeseen, josta ei ollut enää kuin kivulias ulospääsy. Loputon usko asuntomarkkinoiden kestävyyteen, pelko siitä, että jos minä en tee niin joku muu korjaa voitot (=ahneus?), ja kaikkien osapuolten oleminen kaulaansa myöten samassa liemessä oli kohtalokas yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ollut sijoituksia vielä silloin. Harmi, sillä 2008 olisi ollut aika hyvä ajankohta aloittaa :)

   Poista