lauantai 3. maaliskuuta 2018

Putoilevia puukkoja

Pörssissä rytisee


Rovio
Pörssissä on ollut pientä notkuntaa viimeaikoina. Joskin edellisen notkahduksen jälkeen tilanne palautui nopeasti. Isompi korjausliike tai jopa romahdus saattaa olla käsillä. Lehdistö toki ehtinyt joi pörssiromahduksen julistaakin, kun 10 vuoden nousukauden jälkeen tuli muutaman prosentin notkahdus. Tällä ei minun mittapuullani ole kyllä mitään tekemistä pörssiromahduksen kanssa.

Riippumatta siitä, mikä pörssi kokonaistilanne on, olen jostain syystä huomannut kiinnostuneeni valtavasti kahdesta putoavasta puukosta. Tässä muutama sana niistä.

Rovio


Jälkiviisaus on suurinta viisautta. Siinä on vain se huono puoli, että sitä esiintyy vasta siinä vaiheessa, kun on päätösten tekemisen kannalta jo liian myöhäistä. Tutustuin aikanaan nopeasti Rovion listautumisantiin, enkä edes harkinnut sijoittamista yhdestä hyvin selkeästä syystä. Aikaisemmat omistajat myivät omia osuuksiaan sen sijaan, että listautuminen olisi toteutettu kokonaan osakeantina.

Jos jonkun yrityksen johtaja, jolla on kaikki mahdollinen sisäpiiritieto yrityksestä, on valmis myymään osakkeita hintaan x, miksi sinun, joka et tiedä yrityksestä mitään muuta, kuin mitä tämän johtaja on päättänyt sinulle kertoa, kannattaisi häneltä ostaa? Jos osakkeistaan luopuva omistaja uskoisi yrityksen merkittävään kasvuun, hän pitäisi osakkeet itsellään.

Nyt kun Rovion hinta on pudonnut puoleen, minulla on alkanut ostosormi kutiamaan.

Rovio kurssikehitys

Stockman


Stockman, suomenruotsalaisen kerman tyylistä vuosikymmeniä huolehtinut huippubrändi kyntää ennen näkemättömän syvällä, eikä tunnelinpäässä ole kauheasti valoa näkyvissä. Lindex toimii, mutta ei kovin hyvin. Stockmanilla on arvokkaita kiinteistöjä, mutta myös hirvittävä velkataakka. Johdon toiminta ei vakuuta.

Kaikesta huolimatta minua kiinnostaa Stockman brändin takia. Osaako kukaan edes kuvitella stadin keskustaa ilman Stockmannia?

Stockman kurssikehitys

Mikä minua pidättelee?


Putoavat puukot ovat vaarallisia. Markkinat yleensä ylireagoivat, mutta kurssien laskulle on kuitenkin varsin hyvä syy. Putoavaan puukkoon tarttuminen tarkoittaa sitä, että uskoo omaan arvioonsa vahvemmin, kuin osakkeita parhaillaan myyvät alan ammattilaiset.

Sijoitustrategiani sallii minun ostaa suoria osakkeita, mutta sijoituksen tulee olla vähintään 10 000€ suuruinen. Tämän tarkoitus on estää tekemästä muutaman tonnin heräteostoksia.

Kolmas asia joka arveluttaa, kykyni arvioida näitä yrityksiä. Osaan toki tulkita tuloslaskelmia ja P/E lukuja. Sijoitusstrategiani perustuu kuitenkin indeksirahastoihin (Superrahastot) enkä ole erikoistunut yksittäisten yritysten liiketoiminnan arviointiin. Kuten yllämainituissa kappaleissa ilmeni, ostohalukkuutteni ei perustu kunnolliseen analyysiin.

Silti harkitsen edelleen sijoitusten tekemistä. 20k€ panoksella saisin aika hyvän siivun molemmista. Riski ja tuottopotentiaali - molemmat ovat todella korkeita.

Mitä mieltä olet?


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Kopioin hieman toisaalla kirjoittamiani asioita Roviosta. Olen alla listannut syitä miksi Rovioon ei mielestäni pitäisi vieläkään sijoittaa.
  "Rovion julkistuksessa ongelma ei ollut tämän vuoden hyvä kasvu vaan näkyvät tulevalle vuodelle. Niissä mainittiin liikevaihdon laskevan noin 10 % ja tulos siinä mukana. Mielenkiintoiseksi tässä tekee sen, että siitä ei ole kauan aikaa (marraskuussa?) kun Rovio kertoi 22 miljoonan investoinnin pelaajien hankintaan tulevan yhtiölle takaisin 8 kuukauden aikana. Tarkoittaako tämä siis sitä, että 22 miljoonan investoinnit ovat menneet täysin tai ainakin suurimmilta osin hukkaan? Jos tämä toteamana on vieläkin totta, niin se tarkoittaa sitä että rahaa ei käytännössä tule mistään muualta.

  Toinen sijoittajien mieltä laskeva asia on se, että peliala on tällä hetkellä todella kovan kasvun uralla. Miksi Angry Birds ei mielestään onnistu samassa tulevana vuonna? Eikö nykyisillä peleillä saada enää kasvua vai lähiaikoina ei ole tulossa uusia menestyspelejä?

  Kolmas erikoisuus on mielestäni se, että monet sijoittajat perustelevat Angry Birdsin olevan varma sijoitus nykyisellä arvostuksella tulevan elokuvan takia. Ensinnäkin AB ei tee elokuvaa itse vaan julkaisee sen yhdessä Sonyn kanssa. Kyseisessä sopimuksessa Sony kantaa suurimman vastuun elokuvan onnistumisesta, joka tarkoittaa samalla sitä, että rahaa ei ole tulossa lähelläkään samoja määriä kuin ensimmäisestä elokuvasta AB:lle. Lisäksi elokuva tulee vasta 2019 loppupuolella ja mahdolliset tulot AB:lle tulee vasta vuosi sen jälkeen aikaisintaan. Tämähän tarkoittaa suoraan sitä, että "välivuosia" tulee kaksi ja mitään takuuta elokuvan onnistumisesta ei ole.

  Sen lisäksi uskon, että Rovion IPOn aikoihin entiset pääomistajat olivat täysin tietoisia parista tulevasta heikommasta vuodesta ja päättivät vetää tuulipuvuilta taskut tyhjäksi sopivan markkinatilanteen vuoksi. Jos he olisivat uskoneet seuraavan elokuvan tai kehityksessä olevan pelin onnistuvan todella hyvin, olisivat he siirtäneet listautumista siihen hetkeen, kun rahaa olisi saanut enemmän. Eikö?"

  Mielestäni Angry Birdsin brändikään ei ole enää niin arvokas, että siitä kannattaisi maksaa näin paljon kuin tällä hetkellä. Angry Birdsin todellinen arvo on mielestäni jossain 2-3 € välillä. Itse en kyllä ostaisi Angry Birdsiä vaikka sitä saisi eurolla. Vaikka Rovio pystyikin hienosti luomaan brändin punaisten lintujen ympärille ja tekemään rahaa, niin uskonko Angry Birdsin omaavan enää sellaista mahdollisuutta? En usko.

  Stockmann on myös yksi Suomen huonoimmin johdetuista yrityksistä, jolla ei ole muuta arvoa kuin kiinteistöt. Varsinkin, jos Lindex vielä alkaa takkuilemaan tai myytäisiin pois, ei Stockmannille jäisi enää mitään arvokasta jäljelle. Jos haluat ostaa kiinteistöä, niin osta mielummin jotain rahastoa, joka oikeasti edes tuottaa jotain.

  On myös hyvin mahdollista, että olen täysin väärässä molempien yritysten suhteen ja niihin sijoittaminen on viisasta.

  Miksi sijoittaisit näihin kahteen yritykseen, kun pörssi on täynnä tälläkin hetkellä "edullisesti" hinnoiteltuja oikeasti loistavia yrityksiä tuottamassa varmaa kassavirtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella hyvästä analyysistä! Aivan erinomaisia pointteja. Taidan pitäytyä indeksisijoittajana - yksittäisiin yrityksiin liittyy niin miljoona tekijää, että niitä on kyllä todella vaikea arvioida :)

   Poista
 2. Itse tekisi mieli korjata suurta arvon menetystä Roviossa ostamalla lisää, mutta tuollaisen pudotuksen jälkeen alkaa epäilemään omaa arviointikykyä. Kyllä tuosta toivottavasti jotain oppi, mutta en ymmärrä miten "paras vuosi ikinä" voi kääntyä kurssiromahdukseksi. Opin maksaneeni liikaa Roviosta, mutta nyt mietin olenko tyhmä jos ostan lisää. En löydä mitään erikoista tuloksesta. Tyhmiä olivat jotka olettivat Rovion jatkavan samaa tahtia tämänkin vuoden. Luulin, että se realiteetti oli otettu huomioon listautumisessa. Tulee suorastaan tyhmä olo, että en tajunnut että hintaa oli 100% liikaa sen perusteella, että Rovio olisi 60-100% suurempi vuoden päästä.

  Luulen, että kurssi pomppaa taas 2019, kun seuraavan elokuvan tuomat lisenssimaksut tulevat kerta rytinällä ja saavat tuloksen näyttämään taas siltä, kuin yhtiö kasvaisi 100% kahdessa vuodessa. Jos olen nyt oikein ymmärtänyt, niin Rovio ennustaa kasvattavansa ydinliiketoimintaansa noin 5-20% tulevana vuonna, mutta lisenssointimaksujen tiputus vie 10% liikevaihdosta. Mikä tietty oli jo tiedossa listautumisen aikana, mutta tuli täysin yllätyksenä sijoittajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turha näiden perusteella on omaa arviointikykyä epäillä tai tuntea itseään tyhmäksi. Näin jälkikäteen on aina niin helppoa viisastella. Etukäteen on mahdotonta tietää minkälaisia odotuksia muut sijoittajat ovat yhtiön varaan laskeneet.

   Poista
 3. En osta, kummassakaan ei ole pitkää osingonkasvuhistoriaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei mitään varsinaisia osinkoaristokraatteja :)

   Poista
 4. Itseäni Rovio alkaa myös pikkuhiljaa houkutella hinnan laskiessa. Brändi on kuitenkin, ryöstöviljelyn aiheuttamasta ähkystä huolimatta, ehkä kovin lasten ja aikuisten crossover-brändi tällä vuosikymmenellä. Siitä pitäisi saada tulevaisuudessakin hyötyä irti.

  Suurimpana riskinä näkisin sen, että Rovio on jo kauan vaikuttanut johtavan Angry Birds -brändiä kuin b-luokan makkaraa. Mennään monetization edellä ja poltetaan faneja surutta loppuun samaan malliin kuin Zynga aikanaan. Samalla uusien käyttäjien sisääntulo on romahtanut, koska mikromaksujen optimoinnilla ei pysty luomaan uusia ilmiöitä.

  Kakkosleffa olisi suurin toivo sille, että angry birdsiä saataisiin vakiinnutettua viihdebrändinä. Toki firma olisi tuhdin kassan ja hyvän näkyvyyden kanssa hyvässä asemassa luomaan uusia hittipelejä, mutta se on silti melkoista arpapeliä. Varsinkin jos ensimmäisenä mietitään miten monetization -putki toimii. Sille on toki tarpeensa, mutta ennen sitä pitäisi olla peli jota ihmiset haluavat pelata.

  VastaaPoista