lauantai 17. maaliskuuta 2018

Zadaa muotialusta

Zadaa - näin se toimii


Zadaa muotialusta
Törmäsin netissä mielenkiintoiseen uuteen palveluun. Zadaa -niminen mobiilipalvelu on eräänlainen muotialusta. Monilla ihmisillä on vaatekaapissaan kymmeniä, jopa satoja vaatteita, joita he eivät koskaan käytä. Osa on väärän kokoisia, osa ostettu hetken mielijohteesta, jotkin vaatteet eivät sovi omaan tyyliin jne.

Zadaa mobiilisovelluksen kautta vaatehuoneesta löytyvät, korkealuokkaiset ja muodikkaat vaatteet on helppo laittaa myyntiin.

Ostajalle taas palvelu on erityisen helppo, koska se osaa etsiä ja näyttää juuri sinulle sopivat vaatteet. Palveluun kirjaudutaan Facebook -tunnuksella, jonka jälkeen ensimmäisellä kirjautumiskerralla syötetään oma ikä, pituus, paino, housujen koko (W/L), kengänkoko ja vartalon malli. Nämä tiedot eivät näy muille käyttäjille, mutta niiden perusteella palvelu näyttää sinulle sopivat vaatteet.

Kokeilin sovellusta. Latasin sen Apple Storesta ja syötin omat tietoni. Tämän jälkeen pääsin selailemaan itselleni sopivia vaatteita. Ensimmäinen vaikutelma oli, että palvelusta löytyy laadukkaita vaatteita, mutta myös kirpputoritason perusrytkyjä. Löysin kuitenkin heti jotain ostettavaa. Joku oli ostanut numeroa liian suuret Adidaksen lenkkarit, joita oli käytetty vain yhden kerran. Valokuvassa ne näyttivät uudelta ja niiden OVH on 110€. Ostin ne itselleni 13 eurolla. Toimituskuluja tuli lisäksi 4€. Myyjältä Zadaa perii 25% palkkion, mikä on melko suuri. Palkkio vähennetään suoraan myyjälle välitettävästä kauppahinnasta.

Ostoksen maksaminen onnistui luottokortilla ja toimitus tapahtuu Matkahuollon kautta. Maksu siirtyy ensin Zadaa alustalle ja se toimitetaan myyjälle vasta sitten kun ostaja on kuitannut, että tuote on vastaanotettu ja se on sovitun mukainen. Palautusprosentti on vain 1,5% mikä on verkkokauppoihin verrattuna käsittämättömän alhainen. Esimerkiksi Zalandon palautus prosentti on yli 30%.Tulevaisuuden näkymät


Palvelu on erityisen kiinnostava seuraavista seikoista johtuen:
 • Muoti on siirtynyt verkkoon. Tämä näkyy selvästi kivijalkojen, kuten Stockmanin, kompurointina ja Zalandon tyyppisten verkkokauppojen menestyksenä.
 • Alustatalous on valtava megatrendi ja yritykset, jotka rakentavat ratkaisuitaan API -arkkitehtuureihin perustuvina pilvipalveluina saavuttavat merkittäviä kilpailuetuja muihin toimijoihin nähden.
 • Uskon kiertotalouteen. Kiertotalous on samaan aikaan ekologista, kuluttajalle edullista, sekä vastaa aikakautemme trendiin, jossa vaatteita, huonekaluja, asuntoja ym. vaihdetaan hyvin nopeaan tahtiin.

Zadaa -palvelun takaa löytyy Digital Fabric Oy -niminen startup. Yhtiön liiketoiminta on aivan alkuvaiheessa ja sen tulevaisuuteen liittyy merkittäviä riskejä. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli vain 260 000 euroa ja liiketulos peräti 550 000 tappiolla.

Osakeanti


Kansalaisrahoitus.fi -sivusto kerää Digital Fabric Oy:lle 1,5 miljoonaa joukkorahoituksena. Joukkorahoituksessa yrityksen arvoksi on arvioitu 8.6 miljoonaa euroa ja rahoituksen jälkeinen arvo olisi 12,6 miljoonaa. Siis hetkinen, yhtiön liikevaihto on 260k€, tappiota syntyy puoli miljoonaa vuodessa ja sen arvoksi on silti arvioitu 8,6 miljoonaa, Huh, huh.

Aionko sijoittaa?


En todellakaan. Mielenkiintoinen palvelu, mutta valutaatio on aivan järjetön.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen palvelu! Kiitos tästä, pitääpäs tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenkkarit tuli eilen Matkahuollon kautta perille ja olivat uuden veroiset kuten luvattu. Käyttökokemus oli ihan positiivinen :)

   Poista
 2. Zadaa:ta mielestäni mainostettiin telkkarissa silloin kun se tuli. Jotenkin luulen, että ei ottanut tuulta allensa ihan niinkuin olivat kuvitelleet, facebook kirpparit onnistuivat iskemään tähän markkinarakoon samoihin aikoihin. Zadaa tuntuisi kuitenkin olevan "turvallisempi" alusta tehdä kauppaa postituksella kuin esimerkiksi tori, huuto.net tai ne aiemmin mainitut fb-kirppikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kiteytetty; olen ihan samaa mieltä. Tuollainen mobiilipalvelu tarvitsee lumipalloilmiön. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän siellä on ostettavaa, mikä taas tuo lisää käyttäjiä jne. Mutta lumipalloilmiön käynnistäminen ei ole helppoa - usein siihen tarvitaan aika paljon myös ihan puhdasta tuuria.

   Tulovirta tulee pienistä, muutaman euron puroista, joten palvelusta on pakko tulla jättimenestys, jotta siitä saisi merkittävää tulovirtaa ja kilpailua on paljon.

   Poista
 3. Hei, kannattaa käydä osoitteesta app.kansalaisrahoitus.fi katsomassa tuo Zadaan esittely. Siitä käy ilmi, että Leena Niemistö sekä muutama muu aiempi omistaja sijoittaa tällä rahoituskierroksella täysin samalla valuaatioilla kuin kaikki muut. Niemistön 20 000euron lisäksi nyt sijoituksia tulee Superhero Capitalilta 400 000euroa ja MLQ Investilta 30 000euroa. He siis sijoittavat täysin samalla valuaatiolla ja täysin samaan, äänivaltaiseen ja varojenjaossa etuoikeutettuun osakesarjaan kuin kaikki muutkin joukkorahoituskierroksellle osallistuvat sijoittajat. Toivon, että tämän voisi korjata myös tuohon blogiin, ettei tule vääriä käsityksiä.
  Ystävällisin terveisin, Jouni Mäkelä/ Kansalaisrahoitus Oy

  Minut tavoitat sähköpostilla osoitteesta jouni.makela@kansalaisrahoitus.fi

  VastaaPoista
 4. Hei, edelliseen kommenttiin piti siis vielä lisätä, että Niemistön 20 000 euron, Superhero Capitalin 400 000 euron ja MLQ Investin 30 000 euron sijoitukset tällä rahoituskierroksella ovat lisäsijoituksia kukin heistä on siis jo aiemmin yhtiön omistajia ja nyt he sijoittavat lisää. Niemistön aiempi omistusosuus on siis tuo blogissa mainittu 6,4%. Yhtiöstä ei ole saanut koskaan 6,4% osuutta 20 000 euron sijoituksella. Jos haluatte lukea rahoituskierroksen materiaalin, voin lähettää sen teille. Siitä käy ilmi, että Leena Niemistö on sijoittanut yli 110 000 euroa vuosien 2015 ja 2016 rahoituskierroksilla. Tuolloin yhtiö on ollut täysi eri tilanteessa, jolloin alhaisempi valuaatio on ollut täysin perusteltavissa. Myös yhtiön tilanne eri rahoituskierroksien aikana käy ilmi sijoittajamuistiosta. Toivon, että myös tämä korjataan blogiin, jotta väärinkäsityksiä ei pääse syntymään. Terveisin, Jouni Mäkelä/ Kansalaisrahoitus Oy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksista!

   Poistin Niemistöä koskevan kappaleen, ettei tule väärinkäsityksiä.

   Poista
  2. Hei, kiitokset! Mikäli sinua tai ketään blogin lukijoista kiinnostaa katsoa Zadaan rahoituskierrokseen liittyvää sijoitusmuistiota läpi, niin olkaa yhteydessä minuun. Sähköpostiosoitteeni on jouni.makela@kansalaisrahoitus.fi. Sijoitusmuistiosta saa hyvän käsityksen yhtiön potentiaalista ja siellä on perustelua myös tuohon valuaatioon liittyen.

   Terveisin, Jouni Mäkelä/ Kansalaisrahoitus Oy

   Poista
 5. Kiinnostava kohde jakamistalouteen. Ymmärsinkö oikein eli ammattimaiset pääomasijoittajat pitävät yhtiön arvostusta kohdillaan ja lisäävät panoksia n.8meur arvostuksella ja blogin kirjoittaja on sitä mieltä että arvostus järjetön ja ei missään nimessä sijottaisi? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan tähän, vaikka tuli vähän sellainen epäilys, että anonyymillä kirjoittajalla saattaa olla kytköksiä yhtiöön :)

   Startuppien hinnoittelu on vaikea asia. Hinta määräytyy aika puhtaasti sen mukaan mikä on sijoittajan usko firman tulevaisuuteen. Tällaiset palvelut voivat olla kultakaivoksia, jos ne lyövät läpi, mutta riskit ovat vastaavasti todella korkeat.

   Itse en missään tapauksessa sijoita tuolla arvostustasolla. Valintaani ei kuitenkaan pidä ottaa sijoitusneuvona.

   Poista