Tavoitteet

Tavoittelen jonkin asteista riippumattomuutta. Miksi? Minkä asteista? Millä menetelmillä? - näistä tulen kertomaan blogissani.

Haluan on olla riippumattomampi yhteiskunnasta ja sen normeista. Täydellistä riippumattomuutta en hae - hyväksyn sen, että tulen aina olemaan ainakin jossain määrin muista riippuvainen. Aion siis jatkossakin olla osa yhteiskuntaa ja tulen saavuttamaan vapauteni yhteiskunnan pelisääntöjä noudattaen. Tavoitteeni on kuitenkin saavuttaa sellainen riippumattomuuden taso, että koen olevani täysin vapaa.

Tavoitteeni saavuttamiseksi aion tehdä asioita perinteistä poiketen mm. asumisen, henkilökohtaisen talouden ja järjestöjen osalta.

Konkreettisin ja haastavin tavoite on taloudellinen riippumattomuus. Sitä on myös helpoin mitata ja seurata. Taloudellisen riippumattomuuden pyrin saavuttamaan 2025 mennessä palkkatyötä tekemällä ja sijoittamalla rahat osakkeisiin. Tämä blogi tulee siis sisältämään merkittävän määrä sijoittamiseen ja säästämiseen liittyvää asiaa. Sijoittamisen olen aloittanut vuoden 2014 tammikuussa.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

24 kommenttia:

 1. 10 vuotta taloudelliseen riippumattomuuteen kuulostaa aika nopealta tahdilta. Paljon ajattelit sijoittaa kuukausittain?

  VastaaPoista
 2. 10 -vuotta on tavoitteena todella kova. Ehkä liian kova. Tällä hetkellä olen ottanut asuntolainasta lyhennysvapaata ja pystyn sijoittamaan 2 000€/kk. Vuoden lopussa kasassa pitäisi olla noin 33 000€. Ensi vuoden alusta kk sijoitus tippuu 1 500 euroon kuukaudessa, kun lyhennykset jatkuu. Tämänkin ylläpitäminen edellyttää ettei tule mitään yllätyksiä - uuden auton hankintaa, työttömyyttä tms. Näistä tulisi 8% korolla, 10 -vuodessa noin 320 000 mikä ei riitä ja 8% on kulut ja verot huomioiden optimistinen.

  Tiedän, että tarvitsen säästämisen lisäksi lisäpotkua jostain: sivutyö, sijoituslaina, yritys, asunnon myynti tms. Tämä on asia mitä pohdin päivittäin - kerron kun keksin ratkaisun :)

  Taloudellinen riippumattomuus -tekstissäni päädyin siihen, etten aseta selvää aikarajaa, koska tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa ja taloudellisen riippumattomuuden tasoja on monia. Noin 10 -vuoden aikahaarukkaan kuitenkin pyrin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vain että jos olet keskipalkkaisessa työssä niin jää n. 2300€ lapaseen kuussa. Tuosta 1500€ sijoituksiin niin ei olisi kyllä enää näkkäriinkään varaa =D

   Poista
  2. Onneksi vaimo käy töissä myös. Hän tienaa keskivertoa vähemmän, mutta kuitenkin sen verran, että saadaan meetvurstia näkkärin päälle :) Minun palkkani menee käytännössä kokonaan sijoituksiin ja asuntolainan lyhennyksiin.

   Säästämistä tavoite kyllä vaatii ja säästövinkeistä tarkoitus kirjoitella.

   Poista
  3. Heh, tuo selittääkin asian. Ovatko sijoitukset sitten periaatteessa teidän yhteisiä?

   Poista
  4. Jep, kaikki omaisuus on yhteistä.

   Poista
 3. Kunnioitettava tavoite ja hyvin selkeästi jäsennelty blogi. Tsemppiä projektille!

  VastaaPoista
 4. Kova on tavoite, toivottavasti siihen myös pystyt! Lisäsin sinut omaan blogrolliini!

  VastaaPoista
 5. Todella hienoja tavoitteita. Kannustan sinua saavuttamaan ne aikataulussa! Paljon sinulle on taloudellinen riippumattomuus euroissa? Tämä on aina niin mielenkiintoinen aihe ja varsinkin sen laskeminen tuo tavoitteen aina vaan lähemmäksi. Loistavaa kohta starttaavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ville ja hyvää alkavaa vuotta myös sinulle!

   Tällä hetkellä sijoitukseni on hieman alle 40 000€. Jos jatkan samaa vauhtia ja sijoitan keskimäärin 1 700€/kk seuraavat 10 vuotta ja saan sijoituksilleni tavoittelemani 8% koron, se tekisi 380 000€ vuonna 2025. Samaan aikaan asuntolainani lyhenee ja se pitäisi olla maksettu vuonna 2025. Asunnon arvo on tällä hetkellä 260 000€.

   Eli yhteenlaskettu omaisuus olisi noin 640 000 euroa vuonna 2025.

   Poista
  2. Kun olet päässyt tavoitteeseesi niin uskon että säästäminen on pinttynyt takaraivoosi niin ettet raaski käyttää varojasi elämiseen :D

   Poista
  3. Toivottavasti niin ei käy, mutta onhan se mahdollista :) No, siinä tapauksessa jälkikasvulle saattaappi kertyä mainio perintö. Jos jatkaisin samaa vauhtia 65 -vuotiaaksi niin kasassa olisi silloin 3mlj. Ja paljon enemmän, jos sijoitan asunnossa kiinni olevat rahat jossain vaiheessa.

   Poista
 6. Raha on mainio elämän tukiväline ja tavoitteita pitää olla, kannattaa kuitenkin muistaa että rahalle ei kannata elää - riittää kun sitä on riittävästi :) - aidosti tärkeät asiat ovat muita kuin mitä rahalla voi saavuttaa. Tämä koskee siis useimpia ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin tärkeä näkökanta! Olen ehdottomasti samaa mieltä.

   On tärkeää ymmärtää, että raha on vain väline joidenkin asioiden saavuttamiseksi. Se ei kuitenkaan itsessään anna mitään, eikä se myöskään takaa sitä että saavutat tavoitteesi.

   Tässä kirjoituksessa pohdin rahan suhdetta onnellisuuteen:
   http://www.rikaserakko.com/2015/10/tekeeko-raha-onnelliseksi.html

   Poista
 7. Hei RikasErakko, mitä kuuluu tänään, kuinka plän etenee? Toivottavasti hyvin! Olen kesän aikana kuunnellut historiakaikuja sijoittamisesta ja verrannut niitä omiin valintoihini. Aloitin markka-aikana -98 Soneralla. 2000 meinasi moo keulia mutta ei kuitenkaan, ehkäpä siihen auttoi silloinen Mark.Inst. organisoima varainhoitaja-kurssi joka auttoi minut yli hölmöimmistä sijoituksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaarlo, Plan etenee tasaisen tappavasti ja varallisuutta kertyy :) Täytyykin päivittää "osakesalkku ja varallisuus" -sivun tiedot tässä lähipäivinä. Tällä hetkellä todella iso osa salkustani on käteisenä - tämänhetkinen markkinatilanne tuntuu sellaiselta, ettei ostaminen tunnu järkevältä.

   Todella imartelevaa, että noinkin pitkään sijoitusta harrastanut seuraa kirjoituksiani. Olisiko kiva kuulla, mitkä ovat olleet onnistuneimmat sijoituksesi ja pahimmat sijoitusvirheet. Tuossa ajassa varmaan monen sorttista kokemusta kertynyt.

   Poista
 8. Hei RikasErakko, mielelläni jaan kokemuksiani. Piensijoittajana omaksuin -98 laskurisi kaavan eli korkoa korolle. Lyhyesti voi sanoa että silloiset markat ovat nyt euroja. Max. merkintämäärä Soneraa oli muistaakseni 25.000mk. 2000-paikkeilla makselin oppirahoja kun ostin muutamaa dot.com-firmaa (Jot, Wap, Inion) mutta kun pääsin noista kuiville, totesin että pörssi ei ole pokeripöytä ja tapani muuttuivat. 2000 jälkeen salkkuuni jäi kuitenkin pieniä määriä Data-Fellowsia (F-secure) ja JOT:ia (Electrobit, Bittium) ja siellä ne saavat riskisempinä roikkuakin. Sonera on mukana Teliana pääosakkeena, samoin jonkun verran Nordeaa, Storaa ja Nokiaa suuruusjärjestyksessä. Tyttärelleni ostin salkun kun hän oli 3v ja se on kasvanut paremmin kuin omani :-) . Listaamattomia minulla ei ole, olen palkansaaja mutta asuntosijoituksia minulla on, samoin asuntolainaa. Maksan talouteni kulut yksin joten vuositason lisäsijoitukset ovat rajalliset, n. 5000-6000€/v sisältäen osingot. Indeksiä ei ole, käteistä pidän jonkin verran varalla mutta uutta osakesarjaa en osta, hevoset on valittu. Asuntolainan kohdalla osa lainasta on yhtiölainaa, jonka korkoja ei voi vähentää ja siksi nostin vastaavan summan nostin pankista tulonhankkimislainana jotta saan korot pois. Tämän lainan sijoitin vipuna. Tämä on tapani ja tavoitteeni koko hommassa on saavuttaa parempi eläketaso. Samoin tein päätöksen milloin siirryn netto-ostajasta nettosaajaksi mutta siihen on vielä vuosia. Yritetään nauttia matkasta :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit, toisten ihmisten tavoista sijoittaa saa jotenkin aina motivaatioita omiin sijoituspuuhasteluihin :)

   Poista
 9. Hmm... vuosi 2025, sehän on jo ihan kohta :) aika menee niin nopeasti. Itse asiassa, luettuani tavoitteesi, minullakin alkoi jälleen kirkastua omat sijoitustavoitteet (jälleen kerran). Itse asiassa taidan omaksi tavoitteekseni asettaa vuoden 2029, johon on siis vielä 13v. Miksikö... :) täytyy vielä jalostaa ideaani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika menee vauhdilla. Tällä hetkellä minulle kertyy varallisuutta n. 25 000 per vuosi, joten kiire tulee. Voi olla että pitää vaihtaa asuntoa ja laittaa siinä kiinni olevat rahat poikimaan jossain vaiheessa.

   Pahin uhka tavoitteen onnistumiselle voi kuitenkin olla matalat korot ja osakkeiden korkeat arvostustasot. Tämän hetken hinnoilla keskimääräisen 8% koron saaminen voi olla haastavaa.

   Poista
 10. Hei RikasErakko, hienoa kun saat jo tuonkin summan kasaan/v, ei ole nimittäin ihan pikku summa. Itsekin odotan vielä lainakäteisen kanssa mitä markkinoilla tulee tapahtumaan. Liian pitkään ei kannata odottaa, näillä koroilla kun häviää ja rajusti :).

  Puhuit korkeista osakkeiden tasoista, totta, vaan mikä on vaihtoehto: luotatko enemmän esim. asuntomarkkinoihin á la uudet keskustakohteet kasvukeskuksissa vaiko suoriin osakesijoituksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla että teen pahan virheen kun odotan. Aika näyttää :)

   Jotenkin tuntuu ettei vaihtoehtoja oikein ole. Asuntojen hinnat tuntuu tosi korkeilta myös. Kyllä minä osakkeissa pysyn ja laitan kaiken likoon heti kun kurssit sopivasti notkahtaa - jos notkahtaa.

   Poista
 11. Hyvä blogi! Innoittava! Mulla on vielä matkaa oman talouden hallinnan kanssa, mutta otan sulta neuvoja täältä as much as possible.

  VastaaPoista