lauantai 21. huhtikuuta 2018

Mihin sijoittaa 2018?

Taustaa


Mihin sijoittaa 2018?
Vajaa vuosi sitten pohdin, mihin sijoittaa 2017. Päädyin pitämään suurimman osan 85 000€ sijoitusvarallisuudestani Bank Norwegianissa ja kohdistamaan palkasta jäävät säästöt asuntolainan ylimääräisiin lyhennyksiin. Tilanne on edelleen sama - minulla on noin 71 000 euroa Bank Norwegianissa (korkoa on kertynyt tuhat euroa). Asuntolainani on lyhentynyt hurjaa vauhtia ja jäljellä oleva 16 000 euroa tulee maksetuksi näillä näkymin syksyyn mennessä.

Nyt lienee aika katsoa tilanne uudelleen. Miltä vuosi 2018 näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Indeksit


Pohjoismaiden kurssikehitystä seuraava OMX Nordic 40 -indeksi näyttää seuraavalta viimeisen kolmen vuoden ajalta. Lasku on ollut jyrkkää, mutta vielä ollaan melko kaukana vuoden 2016 pohjalukemista. Juuri tällä hetkellä viisarit osoittavat vaihteeksi ylöspäin.


OMX Nordic 40


Pohjois-Amerikan NASDAQ Composite -indeksi näyttää seuraavalta samalla kolmen vuoden ajanjaksolla. Myös siinä lasku on ollut jyrkkä, mutta sitä edeltänyt nousuputki on ollut melkoinen. Vuoden 2016 tasoihin on todella pitkä matka. Täälläkin ollaan juuri tällä hetkellä nousussa.

NASDAQ Composite


Spekulointia


Omat korpifilosofitason spekulointini eivät perustu mihinkään syväluotaaviin analyyseihin, mutta yleinen ilmapiiri ja käsitys tuntuu olevan se, että kurssit ovat edelleen todella korkealla. Historian perusteella tulevaisuuden ennustaminen on hataraa, mutta jonkinlaisia kymmenen vuoden syklejä talous on kuitenkin noudattanut. Uskon, että olemme lähellä nousukauden aallonharjaa tällä hetkellä ja edessä on kurssien laskua laajalla rintamalla. On tietysti täysin mahdollista, että olen väärässä ja kurssit jatkavat nousuaan.

Indeksirahastot - etenkin Nordnetin ilmaiset Superrahastot - ovat useimmille piensijoittajista se paras vaihtoehto. Jos sijoitat pitkällä tähtäimellä ja tavoittelet indeksirahastolla pörssien keskimääräistä tuottoa (joka on muuten ollut noin 8% tähän mennessä), ei aloitusajankohdalla ole juurikaan merkitystä. Jos sinulla taas on isompi potti käteistä, kuten minulla, kannattaa sijoitusten tekeminen hajauttaa ajallisesti, tai ottaa riskiä kuten minä teen ja odottaa, että kurssit laskevat. Ilmainen arvo-osuustili kannattaa kuitenkin avata valmiiksi (voit avata sen tästä), jotta kaikki on valmiina sitten kun on aika laukaista ammukset.

Jatkan toistaiseksi asuntolainani ylimääräisiä lyhennyksiä. Tavoitteeni on maksaa asuntolaina kokonaan pois syksyyn mennessä, minkä jälkeen voin ohjata tulostani suurimman osan suoraan sijoituksiin. Toivottavasti kurssit laskeutuvat houkuttelevalle tasolle siihen mennessä.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Aika varovaista tyyliä. Mulla taas vähä erilainen: asuntolainaa ja sijoituslainaa riittä. Mutta jokainen taaplaa tyylillään toki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en tiedä olenko varovaisempi vai onko meillä vain erilainen näkemys siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Korot varmaan ratkaisevat sen, kumman strategia toimii paremmin. Muutaman vuoden päästä tiedämme - nyt voi vain arvailla 😄

   Poista
 2. Kieltämättä hyvä summa sinulla odottaa oikeaa kohdetta. Tärkeintä lienee kuunnella itseään ja noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaa, koska eniten neuvoja tuntuu tulevan henkilöiltä jotka eivät ole itse laittaneet euroakaan likoon.

  Omalta osalta jatkan tasaiseen tahtiin Superrahastoihin säästämistä ja yksittäisten osake-erien hankintaa lähinnä vaihtelunhalun tyydyttämiseksi ja osinkovirran nostamiseksi.
  Sijoitusasunnot ovatkin sitten vaikeampi pala purtavaksi, johtuen markkinatilanteesta ja pääosaltaan varsin matalista tuotto-odotuksista vaikka lainalupaus on jo pankista annettu hyvän aikaa taaksepäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasaiseen tahtiin Superrahastoihin on hyvä suunnitelma! Pitkässä juoksussa aika lailla varma tapa rikastua.

   Toivon todella että syksyyn mennessä arvostustasot laskevat houkuttelevalle tasolle - jos ei minulla on melkoinen pulma löytää sijoituskohteita.

   Poista
 3. Vaikka keskimääräisesti osakkeet ovatkin melko hintavia, niin helposti löytyy myös oikeasti loistavia yrityksiä halvalla tai kohtuullisesti hinnoiteltuna. Itse olen olettanut, että ostokohteiden löytäminen olisi vaikeaa, mutta minulla ei ole koskaan tarpeeksi rahaa, että kerkeisin kaikkia ostamaan. :D Tälläkin hetkellä 9 yritystä "ostoslistalla" ja ostoksia teen vain n. 4 vuodessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halpa / kallis on toki suhteellista ja sijoitusten kannattavuuden tiedämme vasta jälkikäteen. Hienoa tässä hommassa on kuitenkin se että keskimäärin jäämme voitolle - todennäköisyydet ovat puolellamme 😄

   Poista