lauantai 19. toukokuuta 2018

Varo - eukko vie rahasi!

Varo - eukko vie rahasi!
Maailmassa on kolme asiaa, joihin voit luottaa: koira, vanha nainen ja käteinen raha. - Warren Buffet (vai oliko? en ole aivan varma lähteestä)

Taustaa


Kerrassaan sovinistinen aloitus kirjoitukselle. Blogini naispuoliset lukijat -  I beg you pardon. Asian voi yhtä hyvin esittää muodossa "Varo - äijä vie rahasi!".

Joka tapauksessa, tilastokeskuksen mukaan, yli puolet avioliitoista päättyy eroon. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman avioehtoa, molemmilla puolisoilla on 50% todennäköisyys menettää puolet omaisuudestaan. Kuulostaako pahalta? Pohditaanpa asiaa vähän tarkemmin.

Rahankäyttö


Raha taitaa olla aika yleinen riidanaihe parisuhteissa. Olen seurannut tuttavapariskuntien rahankäyttöä. Tässä muutamia havaintojani.

Naiset ovat siinä mielessä vastuullisempia, etteivät he ota kovin suuria riskejä. Mies voi ostaa pamauttaa uuden auton tai talon aika kevein perustein. Toisaalta, naiset tuhlailevat paljon enemmän. Nuorten naisten ongelma on se, ettei heillä ole varallisuutta lainkaan. Kaikki mitä tulee, myös menee. Homma on kuitenkin hanskassa sen verran, ettei tili mene myöskään pakkaselle - käytetään se, mitä on. Miehille ei ehkä ole vastaavaa tarvetta tuhlata heti kaikkea, mutta toisaalta miehet ovat valmiita tarvittaessa menemään pidemmälle ja ajamaan itsensä velkahelvettiin. Jos näin on päässyt käymään, lue viisi vinkkiä, joilla pääset eroon velkakierteestäsi.

Nämä ovat toki vain omia havaintojani, eikä niitä voi yleistää koskemaan kaikkia. Mielestäni sukupuolten välillä on kuitenkin selviä eroja. Ei siis ihme, että raha-asioista tulee helposti sanomista.

Avioero


Umpirakastuneet, julkisilla paikoilla toisiaan nuolevat romantikot, joiden päät kevään kiima-aika on pehmittänyt, eivät tietenkään tällaisia arkipäiväisiä asioita halua ajatella. Suosittelisin kuitenkin. Rakkaus sokaisee ja ajaa ihmiset tekemään tyhmyyksiä. Kannattaa pitää järki päässä. Järkiavioliitoista on muuten tehty ihan mielenkiintoisia tutkimuksia. Tutkimusten mukaan ne toimivat yllättävän hyvin. Järjestetyissä avioliitoissa kummallakaan ei yleensä ole epärealistisia oletuksia - päinvastoin, se että toinen onkin ihan mukava voi olla jopa positiivinen yllätys. Järkiavioliitotkin voivat siis ihan todistetusti toimia varsin hyvin.

Vexi Salmi kertoi Irwin -elokuvassa, että mitä alemmaksi Irwin vajosi, sitä ylemmäksi hän sieltä nousi. Tämä toimii myös toisin päin. Mitä ylemmäs pilvilinnoihin nouset, sitä syvemmälle helvetin syövereihin vajoat tämän jälkeen. Keskiarvo osuu suunnilleen samaan kuin tasaisen tylsää elämää viettävällä kaverilla, tunteiden kirjo vaan voi olla melkoisen paljon laajempi.

Puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta, suosittelen avioehtoa. Jos sijoitusharrastuksen aloittaa avioliiton solmimisen jälkeen, asia ei ole kovin tärkeä - kaikkihan on yhteistä joka tapauksessa. Jos sen sijaan olet jo pidemmän aikaa harrastanut sijoittamista ja kerryttänyt varallisuutta, olisi silkkaa hullutta jättää avioehto tekemättä.

Oma tilanteeni


Oma eukkoni on sen verran vanhanaikainen, ettei avioero ole kovin todennäköinen. Jos vertaan omiin vanhempiini, jotka muuten ovat edelleen saman katon alla (ihme kyllä), riitelemme itseasiassa varsin vähän. Ihmettelin jo lapsena sitä, miten vanhempani riitelivät jatkuvasti milloin mistäkin. Huvinsa kullakin.

PS. Olitpa parisuhteessa tai et, viimeistään nyt on hyvä hetki pistää taloutesi kuntoon ja aloittaa osakesijoittaminen. Avaa itsellesi ilmainen osaketili Nordnetiin tästä - se ei maksa mitään.

Tässä videossa lisätietoa avioehdosta.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

14 kommenttia:

 1. Kyllähän avioehto kannattaa tehdä vaikka aloittaa sijoitusharrastuksen vasta avioliiton solmimisen jälkeen. Samalla lailla siinä ehtii kerryttää omaa omaisuutta josta puolet voi lähteä eron myötä

  VastaaPoista
 2. Itsellä ei ole kyllä kuin yksi vaihtoehto jos naimisiin päädyn ja se on avioehto. Mun mielestä raha kuuluu sille joka sen on tienannut tai saanut, näin karrikoidusti. Mun mielestä olisi hassua jos avioliiton aikana pelattaisiin omilla rahoilla, mutta eron tullen toinen joutuisi antamaan omistaan toiselle :D Jotenkin nurinkurista.

  VastaaPoista
 3. Tämän aiheen käsittely on takuuvarmasti asia, joka aiheuttaa tunnereaktioita valtaosassa meistä niin puolesta kuin vastaan. Ihmissuhteet ovat sellaisia että niissä voi joskus käydä varsin erikoisia ja nopeita käännöksiä, ilman että niihin voisi itse vaikuttaa. Monella on varmasti kokemuksia siitä kuinka siitä maailman ihanimmasta ja rakastettavimmasta ihmisestä kuoriutuu se paholainen joka tekee kaikkensa vaikeuttaakseen elämääsi ja saadakseen tuntemaan olosi pahaksi. Miltä mahtaa siinä tilanteessa tuntua jos hän vielä pystyisi viemään puolet omaisuudestasi mennessään.

  Mielestäni avioehto tulisi nähdä ennemminkin vakuutuksena kuin epäluottamuksena puolisoa kohtaan. Harvoin kukaan syyttää kumppania pelon ja epäonnen lietsomisesta jos toinen haluaa ottaa koti- tai matkavakuutuksen, elämä ei vain aina mene suunnitelmien mukaisesti.

  Joskus ihmetyttää miten tällaisista asioista voidaan saada niin vaikeita, itse enemmänkin huolestuisin kumppanin motiiveista mikäli hänen intresseissään oikeus minun omaisuuteen tai sen jakamiseen nousee kynnyskysymykseksi.

  Uskon että tasapainoisessa parisuhteessa löytyy keinot ratkaista tulo- ja menoasiat riippumatta palkkaeroista tai kulutustottumuksista. Välillä kuulee sanottavan että on epäreilua että vain isompi palkkainen voi säästää ja kerryttää varallisuutta. Mielestäni kasvava varallisuus ja tulot satavat lopulta molempien eduksi, riippumatta kumman nimissä arvo-osuustili on.

  Meidän taloudessa johtuen isommista tuloista on kaikki vastuu kodista, ruoista, laskuista ja lomista minun vastuullani, puolisoni voidessa pitää kaikki tulonsa itsellään. Mielestäni tämä on oikeudenmukaisuutta ja perheestä huolehtimista.

  Jos parisuhteessa ei päästä tämän kaltaisista asioista sopimukseen on kyllä syytä miettiä elätkö todellakin sellaisen ihmisen kanssa, jonka rinnalla haluat elää koko lopun elämääsi. Joskus siitä raskaasta taakasta luopuminen on vain kovin vaikeaa.

  VastaaPoista
 4. Avioliiton aikana hankittu omaisuus ei ole yhteistä,ei edes erotessa. Se vaan jaetaan. Avioehdon voi ja ehdottomasti kannattaakin tehdä vaikka olisi jo aviossa.

  Jos siis vaimosi on kotona ja sinä töissä,ei palkastasi puolet ole vaimon.

  Avioehtoa kannsttaa miettiä ihan samanlaisena asiana kuin vakuutusta. Ei kukaan vakuutisken ottajakaan toivo vahinkoa ja silti vakuuttaa. Ei avioehdon ottaja toivo eroa.

  Minä (nainen) olen meidän avioliiton "köyhempi" osapuoli. En myöskään tule saamaan isoja perintöjä tulevaisuudessa luten mieheni. Silti minä olin se, joka avioliittoa suunnitellessa otti esille avioehdon. Niin kauan kuin olemme naimisissa,saan nauttia mieheni kautta tulevista eduista (kesämökki yms.), mutta jos eroamme, eivät ne ole minum omaisuuttani tai kuulu mitenkään minulle.

  VastaaPoista
 5. "ilman avioehtoa, molemmilla puolisoilla on 50% todennäköisyys menettää puolet omaisuudestaan."

  Ei se nyt ihan noin ole. Vain toinen puolisoista voi menettää mitään ja hänkin vain puolet siitä, mitä hänellä on enemmän kuin sillä toisella. ;)

  Toki se, kumpi menettää omaisuuttaan erossa, voi vaihtua avioliiton aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa naida itseään rikkaampi puoliso. Problem solved!

   Poista
  2. Tämä on kiistaton fakta! Rikkaan naiminen on kyllä nopea tapa rikastua. Uuno Turhapuro tässä jopa onnistuikin :)

   Poista
 6. Hyviä kommentteja ja pointteja kaikilla!

  VastaaPoista
 7. Jos aikoo erota, kannattaa naida itseään rikkaampi. Jos sen sijaan toivoo pitkää avioliittoa, kannattaa valita puoliso a) joka on suurin piirtein samanlaisessa taloudellisessa asemassa kuin sinä itse ja b) ajattelee rahasta ja sen käyttämisestä samalla tavalla kuin sinä.
  Erityisesti pitkään lasten kanssa kotona olevalle puolisolle omista rahoistaan tiukasti kiinni pitävä siippa on varsin epäedullinen.

  VastaaPoista
 8. Toki kannattaa ottaa rikas siippa vaikka ei aikoisi erotakaan. Ainakaan itseäni ei haittaisi jos emäntä olisi rikas :)

  Sellainen havainto muuten että persaukiselle rikas appiukko voi olla hankala. Erästä tuttavapariskuntaa niiden appiukko rahoittaa ja se on luonut oudon valta-asetelman. Anoppi pesettää mm autonsa tällä vävyllä ja juoksuttaa muutenkin. Vävy ei kehtaa kieltäytyä kun ne on rahoittaneet niiden asuntoa ym. Aika nöyryyttä vaativaa sekin.

  VastaaPoista
 9. Itse avauduin omaisuuden jaosta blogissani tuossa pari vuotta sitten. Avioero tuli, minulla aina enemmän tuloja ja varallisuutta.

  Meillä - hieman yllärinä - eksän perikuntien arvo osoittautuikin oletettua suuremmaksi. Se tasapainotti tilannetta.

  Lisäksi lyhyt alleviivaus tasa-arvon puolesta. Meillä eksä oli kotona vuosia lasten kanssa. Oli ihan hyvä ja reilua, että osa allekirjoittaneen euroista päätyi eksän euroiksi.

  Mutta jos uudelleen avioliittoa kohden askeltaisin, niin avioehto olisi kyllä ihan ehdoton. Etenkin nyt 40+ elämässä jossa lapset on jo tehty ja yhteinen elämä olisi "vain" yhteistä elämäää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ajatuksia!

   Niin, kotona lasten kanssa tehty työ on toki yhtä arvokasta kuin palkkatyökin ja vaikea sille on rahallista arvoa mitata. Tulojen käytön ja säästöjen kertyminen parisuhteen aikana pitäisi minunkin mielestäni olla tasapuolista.

   Suurin epäkohta tulee silloin, jos toinen on kerryttänyt suuren varallisuuden (esim säästänyt 10 vuotta) ennen parisuhdetta ja joutuu sitten jakamaan tämän parin vuoden avioliiton jälkeen tyhjätaskun kanssa.

   Poista
 10. Mietin tuossa, miten reakoidaan, jos vaimollakin on tili nordnetissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapauskohtaisestihan nämä menee ja miten osapuolet asian sopii. Jos molemilla on samansuuruinen tili Nordnetissä, osakkeita ei tarvitse realisoida mikä on toki iso etu.

   Poista