lauantai 9. kesäkuuta 2018

Raha on paha! Vai onko?

Taustaa


Raha on paha! Vai onko?
Raha on yksi keskeisimmistä elämäämme ohjaavista voimista, riippumatta siitä haluammeko sitä, vai emme. Mutta miksi raha aina tuomitaan kaiken pahan aiheuttajaksi?

Tässä muutamia ajatuksia aiheesta.

Rahan tärkeys


Hipit saivat aikanaan vapaasti tuomita rahan pahana - se on vain hyvä osoitus siitä, etteivät he ymmärtäneet mitä raha on. Raha on yksinkertaisesti vaihtokaupan väline. Vaihtokauppa taas on kaikki osapuolia hyödyttävää yhteisöllistä toimintaa - periaate on ihan sama kuin hippien 60 -luvun kommuuneissakin.

Tai jos tullaan tähän päivään - sosiaalituilla elävän "köyhän" hipsterin on helppo downshiftata ja perustella sitä sillä, ettei raha ole tärkeää. Eihän se ole olekaan - kunhan sitä on tarpeeksi. Meillä on niin korkea elintaso, että voimme todeta rahan tarpeettomaksi. Mutta sanopa kehitysmaan slummissa nälkään ja paskaripulitautiin kuolevalle lapselle, ettei raha ole tärkeää. Kyllä se on. Ainakin silloin kun sitä ei ole.

Miksi raha on tuomittu?


Oletko koskaan huomannut työelämässä, että kun johto puhuu työntekijöille työmotivaatiosta, he kertovat aina, ettei rahalla voi motivoida ketään, vaan motivaatio pitää saada itse työn tekemisestä? Tämä on osittain totta, mutta ei läheskään koko totuus.

Muistellaanpa seuraavaksi, miten yhtiöiden hallitukset perustelevat johtajien jättibonuksia. Peruste on poikkeuksetta se, että bonuksilla varmistetaan johdon motivaatio päästä tavoitteisiin. Tämä on ehdottomasti totta. Muutaman miltsin bonus motivoi kummasti yrittämään parhaansa. Mutta eikö rahan pitäisi silloin motivoida myös työntekijöitä?

Totuus on, että kyllä rahalla on mahdollista motivoida käytännössä kaikkia. Tavalliselle kansalle vaan syötetään systemaattisesti ajatusta siitä, että olkaa tyytyväisiä osaanne, älkääkä ahnehtiko enempää. Ja tottahan se on, kaikille ei voi maksaa johtajan palkkaa. Voit kuitenkin saavuttaa paljon paremman elintason, jos pääset irti tästä "raha ei tuo onnellisuutta" höpinästä. Ei se tietenkään takaa sinulle mitään onnea, mutta parantaa elämäsi laatua huomattavasti.

Toinen syy tuomita raha pahaksi on se, että selittelemme asiat aina parhaiten päin. Se on eräänlainen selviytymiskeino - jos emme olisi optimistisia ja koittaisi aina kääntää asioita positiiviseksi, eihän tätä elämää kukaan kestäisi. Koska köyhät uskovat, ettei heillä ole mahdollisuutta parempaan, joten he yksinkertaisesti toteavat, että pitäkää tunkkinne, en minä olisi mitään rahaa halunnutkaan. Rahahan on paha ja olen paljon onnellisempi näin. Hän saa jopa itsensä uskomaan siihen, vaikka välillä kateus vähän kirpaiseekin.

Kuka vaan voi rikastua - se on jopa helppoa!


Totuus on usein taruakin ihmeellisempää. Myös raha-asioissa. Meillä Suomessa kuka tahansa voi rikastua ja se on vieläpä varsin helppoa. Sinun tarvitsee vain noudattaa seuraavaa kolmea yksinkertaista ohjetta ja vaurastut väistämättä:
 1. Kuluta vähemmän kuin tienaat.
 2. Sijoita tulojen ja kulujen erotus kuukausittain.
 3. Odota tarpeeksi kauan.
Kiinnostuitko? Kannattaa lukea aikaisempia kirjoituksiani, joissa on tarkempaa tietoa vaurastumisesta, sijoittamisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Aloita sijoittaminen jo tänään avaamalla ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin!Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Minulle raha on ollut aina hyvästä. Se on lisännyt turvallisuudentunnetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvallisuudentunne on hyvä pointti. Itse huomaan esimerkiksi, että nyt kun asuntolaina on melkein kokonaan maksettu, on jotenkin vapautuneempi olo käydä töissä. Tietoisuus siitä, ettei olisi pakko, on vapauttava.

   Poista
 2. Meillä Suomessa on paljon rahaan liittyviä kulttuurista poikivia ajatuksia, kuten "raha ei tee onnelliseksi" ja "Ahneella on paskainen loppu" mikä usein liitetään siihen, että joku haluaa vähän enemmän kuin muut. Nämä kulttuurilliset ajatukset ovat johtaneet Suomen siihen tilaan, että järkevästi taloudestaan ajattelevat joutuvat piiloutumaan ja ne jotka vähät välittävät taloudestaan voivat rellestää rauhassa.

  Tajusin vähän aikaa sitten, että Amerikassa media kirjoittelee siitä miten joku ex-köyhä rikastui tehtyään jotain. Suomessa taas media kirjoittelee siitä miten Pentti menetti tuhat euroa, kun sijoitti muka varmaan yhtiöön.

  Olen omalta osaltani huolissani Suomen tulevaisuudesta, koska näillä näkymin ei vaikuta siltä, että tämä hyvinvointiyhteiskunta voi jatkua samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti samaa mieltä!

   Samaten, jos joku yrittäjä menestyy Suomessa, naapurit ovat kateellisia - menestyvä yrittäjähän on joko epärehellinen tai vähintään rikastunut työntekijöiden kustannuksella. Vielä pahempaa on jos yrittäjä ei menesty ja tekee konkurssin. Konkurssin tehnyt yrittäjä on rikollistakin pahempi.

   Amerikassa taas menestyviä ihmisiä arvostetaan. Ja myös niitä, jotka tavoittelevat "amerikkalaista unelmaa", vaikka menestys olisi heikompikin. Amerikkalainen unelma on hieno mentaliteetti.

   Poista
  2. Kieltämättä on helppo tunnistaa mainitsemasi yleinen mieliala rahaa kohtaan. Rehellisesti sanoen uskon että lähes kaikki sitä haluavat mutta harva sen uskaltaa myöntää, on vain helpompaa olla kaapissa hissukseen asian suhteen.

   Poista
  3. Ja jos myöntää olevansa rahan perään, on monen mielestä ahne paskiainen 😄 Itse ainakin haluan olla varakas enkä näe mitään syytä sitä peitellä.

   Abbaa syytettiin jossain haastattelussa kaupalliseksi. He vastasivat aika hyvin sanomalla, että jokainen bändi tekee markkinointia. He vain tekevät sen muita paremmin. Mitä pahaa on siinä, että he tekevät asiat hyvin.

   Poista