keskiviikko 29. elokuuta 2018

Osinkosijoittaminen vs indeksirahastot

Osinkosijoittaminen vs indeksirahastot

Taustaa


Indeksirahastoja koskevat kirjoitukseni herättävät toisinaan hyvää keskustelua, ja täytyy sanoa että joskus aika voimakkaita tunteitakin, niissä blogini lukijoissa, jotka ovat rakentaneet oman sijoitusstrategiansa osinkoyhtiöiden varaan. Tunteilu kannattaa sijoittamisessa kuitenkin jättää taustalle ja punnita vaihtoehtoja mahdollisimman objektiivisesti. Minulla ei muuten ole ikinä ollut mitään negatiivista sanottavaa osinkosijoittamisesta, arvosijoittamisesta, tai muista sijoitusstrategioista, jotka poikkeavat omasta strategiastani. Joten ottakaahan osinkojantterit vähän letkeemmin ja koittakaa pysyä pöksyissänne siellä bittiletkujen toisessa päässä.

Vertaillaanpa tällä kertaa osinkoyhtiöihin sijoittamista ja indeksirahastoihin sijoittamista keskenään. Keräsin tähän molempien sijoitusstrategioiden hyviä ja huonoja puolia.

Osinkosijoittamisen hyvät puolet


 • Mahdollisuus keskimääräistä parempaan tuottoon.
 • Aktiivinen sijoitusmuoto, joka voi tuoda mielekästä tekemistä sijoittajalle, joka haluaa käyttää aikaa sijoitusten miettimiseen.

Osinkosijoittamisen huonot puolet


 • Riski keskimääräistä huonompaan tuottoon on merkittävä. Tutkitusti suurin osa sijoittajista häviää indeksille (=jää keksimääräisen tuoton alapuolelle).
 • Sopivien osinkoyhtiöiden etsiminen ja seuraaminen vaatii sijoittajalta aikaa ja asiantuntemusta.
 • Sijoittaja joutuu maksamaan toimeksiannoista (osto/myynti) kaupankäyntikulut, jotka nousevat todella merkittäväksi, etenkin jos haluaa sijoittaa säännöllisesti kuukausittain.
 • Aloittamiseen tarvitaan melko suuria summia - alle 1 000 euron sijoitukset eivät usein ole järkeviä kulujen takia.
 • Sijoittaja joutuu maksamaan osingosta joka vuosi veroa, mikä heikentää korkoa korolle ilmiötä.
 • Sijoittajan täytyy itse huolehtia hajauttamisesta riittävän moneen yhtiöön. Pienillä summilla satoihin yrityksiin sijoittaminen ei ole kulujen takia mielekästä, joten hajautus jää pienemmäksi.

Indeksirahastoon sijoittamisen hyvät puolet


 • Yleisindeksiin sijoittamalla, etenkin kuluttoman rahaston kautta (Superrahastot), sijoittaja pääsee aina pörssin keskimääräiseen tuottoon.
 • Indeksirahastoon sijoittaminen on helppoa, eikä vaadi sijoittajalta paneutumista tai aktiivista seuraamista.
 • Osto/myynti -toimeksiannoista perittävä kulu on yleensä hyvin pieni, jopa täysin kuluttomia vaihtoehtoja on tarjolla. Nordnet tarjoaa täysin ilmaisia indeksirahastoja.
 • Sijoittaminen onnistuu todella pienillä summilla. Aloittaa voi esimerkiksi 15€ summalla.
 • Sijoittaja joutuu maksamaan osingoista veroa vasta sitten, kun hän myy osuuksiaan, jolloin myös "verottajan osuus" kasvaa sijoittajalle korkoa.
 • Indeksirahasto hajauttaa sijoitukset automaattisesti kymmeniin, jopa satoihin yhtiöihin.

Indeksirahastoon sijoittamisen huonot puolet


 • Sijoittaja ei voi saada keskimääräistä parempaa tuottoa (paitsi spekuloimalla suhdanteilla)
 • Passiivinen sijoitusmuoto, joka voi tuntua tylsältä, jos sijoittajalla on kovasti intoa toimia aktiivisemmin.

Lopuksi


Siinä minulle mieleen tulevat pointit. Lukijat varmasti keksivät lisää, joten kannattaa lukea myös kommentit.

Vaihtoehtoja puntaroidessa, on aika selvää, että indeksirahastot ovat useimmille se helpoin ja pitkässä juoksussa kannattavin vaihtoehto. Jos asiaan haluaa vihkiintyä enemmän ja käyttää aikaa korkeampien tuottojen toivossa, suorat osakesijoitukset ovat hyvä vaihtoehto.

Täysin kuluttomiin indeksirahastoihin sijoittamisen voit aloittaa avaamalla ilmaisen osaketilin Nordnetiin.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

16 kommenttia:

 1. Jännittävää nähdä millaisia kommentteja tänne tulee.

  Itse indexoin salkustani suurimman osan ja jännitystä elämään voi sitten hakea erillaisilla indeksien painotuksilla ja pienellä "pelisalkulla" josta voi harrastusmielessä tehdä suoria osakeostoja.

  Tänään julkistettu sijoitustili hieman tulee tasoittamaan rahastojen ja osakkeiden verokohtelua, joskin 50 000e raja kyllä edelleen ajaa suosimaan kerryttäviä rahastoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelisalkku on muuten hyvä kompromissi. Voi toteuttaa itseään ja yrittää voittaa markkinaa pienillä panoksilla samaan aikaan kun pääsalkku tuottaa indeksituottoa.

   Poista
 2. Tervehdys. Joku voisi sanoa, että molempi parempi. Olen itse kuitenkin niin monta kertaa onnistunut myymään silloin kun ei olisi pitänyt ja ostamaan silloin kuin ei olisi kannattanut, että passiiviset indeksirahastot ovat se mihin tällä hetkellä itse nojaan enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa sijoittajista häviää vertailuindeksille juurikin mainitsemastasi syystä. Itsekin olen valinnut indeksirahastot, mutta juuri nyt yritän ajoittaa. Indeksirahastoillakin voi hävitä/ voittaa indeksin ajoittamalla. Tosin tilastojen valossa se ei lannata.

   Poista
 3. Molemmat ovat hyviä (mutta suorat osakkeet toki parempia.... heheh).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juupas eipäs, mut listaamattomat parhaita 😄

   Poista
  2. Hei! Haluaisitko eritellä miksi suorat osakesijoitukset ovat mielestäsi parempi vaihtoehto?

   Poista
 4. Laitan tähän muutaman unohtuneen seikan.

  Indeksirahastoon sijoittamisen huonot puolet:
  -Ei ole ilmaista. Monet indeksirahastot ja ETF:t laskuttavat 0.2% p.a.
  -Superrahastot eivät tuo riittävää hajautusta
  -Superrahastot ovat riippuvaisia Nordnetin hyväntahtoisuudesta
  -Jenkkeihin päin pitää maksaa lähdeveroa
  -Osingoista pitää maksaa 30% veroa (suorissa 25.5%)
  -Survivorship bias

  Osinkosijoittamisen hyvät puolet:
  -Osingoista voi vähentää luovutustappiot
  -Osinkovero minimissään 0%
  -Covered call
  -Cash secured put
  -FIRE helpompi saavuttaa, koska verosuunnittelu helpompaa (voi elää osingoilla+preemioilla)

  Itse maksan 0.08% per toimari, joten toimarikulut ei mua hetkauta.
  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -> Osingoista pitää maksaa 30% veroa (suorissa 25.5%)

   Anteeksi. En ole vielä maksanut osinkoista 30% veroa. Mutta ehkä tarkoitit rahastojen distributioita, joista joutuu tietenkin maksamaan 30%.

   Muuten olen about samaa mieltä. Toimarikulut muualla kuin ns. nordnetissä voivat olla melkopieniä.

   Osingon tapauksessa ei tarvitse myydä omaisuutta kun haluaa saada tuottoa myöhemmin. Indeksirahastossa täytyy - ja 30% veron kanssa (vrt. osinkovero 25,5)

   Poista
 5. Norwegian Bank ilmoitti juuri alentavansa koron 1.75% --> 0.75 % 1.10.2018 alkaen. Minne aiot nyt sijoittaa rahasi, vai pidätkö silti kenties samassa paikassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tässä juuri pohdin :) Päätin nostaa varani sieltä pois. Hetki vain, julkaisenkin kirjoituksen aiheesta.

   Poista
 6. Osingot on mukavaa tuloa palkan päälle. Ei tartte myydä mitään ja rahaa valuu sisään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos osingot menee kulutukseen suorat osakkeet on kyllä hyvä valinta.

   Poista
 7. Luen ja kommentoin täältä jälkijättöisesti. Joku osannee korjata tai tietää enemmän, mutta käsittääkseni indeksejö seuraavat rahastot häviävät indeksille, koska niiden korjausostot ja myynnit riittävät heiluttamaan hieman kurssia ja jotkut onnistuvat onkimaan näitä ajankohtia ja vetämään välistä.

  Tämäkin huomioiden indeksisijoittaminen on suurimmalle osalle parempi vaihtoehto, myös minulle. Pidän silti pitkälti huvin vuoksi ja psykologisista syistä myös pelisalkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä indeksisijoittamisen massat voi tietysti vaikuttaa. Indeksisijoittaminen myös väärirstää painotusta - suhteessa tosi iso osa sijoituksista menee niihin yrityksiin, jotka kuuluvat indeksiin. Näiden indeksiin kuuluvien, yleensä suurien yritysten, kurssi voi nousta huimasti, koska kaikki indeksisijoitukset kohdistuvat niihin.

   Osinkosijoittaja voi löytää helmiä indeksin ulkopuolelta.

   Poista
 8. heh.
  Nyt pitää heittää pari kommenttia.

  1) Onko indeksille häviäminen jokin merkki heikkoudesta? Jopa indeksirahastot häviävät muille indekseille, joten indeksille häviämisen ajatus noin filosofisesti on typerä. Tuotolla on merkitystä ei indeksillä. mm Pankkitili häviää varmasti indeksille ja moni rahastokin häviää indeksille.

  2) Vaatii aikaa. Otetaanpa yhteen edellinen kohta ja tämä kohta. Jos haluaa päästä samaan tulokseen kuin indeksi omassa salkussaan, niin voi katsoa mikä on indeksin koostumus ja rakentaa samanlaisen salkun hiljalleen. Ei ole etsimistä, eikä tarvitse käyttää kovasti aikaa. Aika on täysin suhteellinen juttu, mutta totta, indeksirahaston ostaminen käy nopeammin. Tunnustan.

  3) muualla kuin Nordnetissä hinnat ovat kyllä tarpeeksi alhaiset ostoksille - voi jopa olla että indeksirahaston kulut nousevat korkeammiksi.

  4) Rahan määrä on suhteellinen käsite. Toki 100:lla eurolla sijoittaminen on vaikeaa - eli tässä kohtaa olen osittain samaa mieltä. Indeksirahastoon on helpompaa sijoittaa kuin salkkuun. Mutta nähdäkseni 500 eurolla pystyy jo ostamaan oikealla välittäjällä ja pörssi kompinaatiolla jonkun yhtiön osakkeita, joten viiden kuukauden välein pystyy ostamaan ja huom. valinnan nopeudesta. Voi ostaa pohjois-amerikkalaisia CEF- yhtiöitä,
  joissa on osinko paikallaan ja ovat samalla myös rahastoja ja joiden osinkovero on normaaliosinkovero, koska yhtiöt ovat osakeyhtiöitä. Valitsee yhden CEF:n listasta ja alkaa pelamaan.

  5. Koron koron heikkeneminen verojen takia. Totta, mutta onko tuotto sittenkin suurempi kuin indeksirahaston tuotto, jos sijoitaa indeksin osakkeisiin ja kerää indeksin kasvun verran samalla osingoa? Koron koron heikkeneminen on vain mielikuva kysymys - ei se rahan tuloa tilille lopeta.

  6. Tähän kohtaan on tullut jo vastattua.

  7. Riippuu mikä on indeksirahasto. Mutta totta, hajautus on saatu kerralla. Sille ei voi kilpailla siinä vaiheessa kun ei ole jo itse sijoittanut kaikkiin niihin papereihin. Pidemmän päälle - jos sen itse tekee - väittäisin tuoton olevan parempi kui indeksirahastossa, koska kulut pienevät omassa salkussa ostojen jälkeen, mutta indeksirahastossa ne eivät pienene koskaan.

  Ja kyllä. Tämä on puolittain kirjoitettu huumorimielellä. Puolittain tarkoitan mitä sanon. Vuosikymmenien mittakaavalla kannattaa itse ostaa indeksirahaston paperit salkkuun kuin sijoittaa indeksirahastoon. Alku voi olla kova, mutta lopulta huomaa miten kevyesti juttu onnistuu, kun sille vihkiytyy. Ja indeksejä on monia. Vaikka DAX 30 ei ole vaikea. Tai vaikka OMX 25 - ei todellakaan ole vaikea ostettava. :)
  VastaaPoista