keskiviikko 22. elokuuta 2018

Työpukeutumisesta ja puvun käytöstä

Työpukeutumisesta ja puvun käytöstä

Puvun vaikutus naisiin


Olen kuullut useammankin kerran naisten suusta "jos miehet tietäisivät, kuinka seksikkäiltä he näyttävät puvussa, kaikki miehet käyttäisivät pukua". Mitä ihmettä? Kyllä minä tiedän näyttäväni ihan hyvältä puvussa, mutta miksi ihmeessä naiset kuvittelevat, että haluaisin pynttäytyä joka päivä heitä varten? Kuinka seksistinen ajatus - kuvitella, että miehillä ei ole muuta tekemistä kuin miettiä kuinka seksikkäältä he näyttävät naisten silmissä.

Toki jonkun 20 -kymppisen raikulipojan kannattaa panostaa yöelämässä, jos aikoo saada valloituksia aikaan. Mutta miksi tällainen, kohta 40 -kymppinen ukkomies haluaisi pynttäytyä naisia varten? Tilannehan on ihan sama, jos joku ukkometso menisi soidinpaikoille kahdeksi viikoksi pörhistelemään pyrstöään, lekuttelemaan siipiään, röyhistelemään rintaansa, kurluttamaan ja tanssimaan loputonta soidintanssiaan. Ja sitten kun soidintanssi lopulta tuottaisi tulosta ja ukkometsolla olisi tilaisuus päästä pukille, se toteaisikin, että antaa olla, eukkometso odottaa ja lentäisi tiehensä. Mitä järkeä siinä olisi?

Työpukeutuminen


Tapanani on ollut pukeutua rennon siististi töihin. Kauluspaita ja siistit housut. Puvun tai pikkutakin olen laittanut päälleni vain muutaman kerran vuodessa, jos tulee tärkeämpiä tilaisuuksia. Kravatti on ollut aina minulla vähän sellainen kynnyskysymys. En kovin mielelläni sellaista kaulaani laita ja täytyy tunnustaa, ettei minulla ole vuosiin edes ollut solmiota vaatekaapissani. Nyt jouduin taipumaan ja hankkimaan uuden puvun ja kravatin. Välillä vaan tulee vastaan tilanteita, joihin joutuu pukeutumaan siistimmin. Ei auta itku markkinoilla. Tämä on hinta, jonka hyvästä palkasta joutuu maksamaan. Myönsin itselleni, että minun pitää totuttautua käyttämään pukua vähän useammin ja tarvittaessa joudun hirttäytymään myös solmioon.

Kollegat ja asiakkaat


Pukeutumisella on kieltämättä merkitystä. Työkaverit ja asiakkaat suhtautuvat arvostavammin, kun pukeutuu siististi. Olen huomannut tämän jo ihan perus kauluspaitapukeutumisessa. Koska perustyylini on siisti, minua kuunnellaan ehkä enemmän ja lähetetään mielummin esiintymään, kuin shortseihin ja likaiseen T -paitaan pukeutunut kollegani. Eli jos haluat päästä urallasi eteenpäin, pukeutumiseen kannattaa kyllä panostaa. Itse en ole uraihmisiä, mutta kun parempaa palkkaa on tarjottu, sijoittajana en ole siitä tietysti kieltäytynyt ja tämä on taas johtanut siihen, että pukeutumisen joutuu sovittamaan toimenkuvaan ja tilanteisin tarkemmin kuin ennen.

Oma tyylini


Kauluspaitoja minulla on vaatekaapissa vähän toistakymmentä, kahdet mustat suorat housut, yhden harmaat suorat housut, rennompia työhousuja löytyy neljä kappaletta, yksi tummansininen kraka, musta puku, tummansininen puku ja tumma irtotakki. Näillä olen aika hyvin pärjännyt. Voi olla, että solmioita pitäisi ostaa lisää. Taskuliinoja en toivoakseni joudu koskaan käyttämään.

Myönnän olevani epämukavuusalueella solmioiden ja taskuliinojen kanssa, mutta toisaalta tapani on suhtautua aika ennakkoluulottomasti uusiin asioihin. Joten bisneluukkini tulee jatkossa olemaan hieman muodollisempi.

Miten sinun työpukeutumisesi? Laitatko aamulla päällesi työhaalarit, kauluspaitaa, vai pukua? Vai turvakengät ja värilliset liivit? Tärkeintähän on tietysti tilanteeseen ja olosuhteisiin sopivin pukeutuminen. Opiskeluaikana tein puhelinasentajan hommia ja minua ihmetytti eräs asentaja, joka halusi käyttää suoria housuja. Sitten hän aina harmitteli kun ne likaantuivat kaapeleiden rasvaan ja muistan kuinka kerran tarralla kiinnitettävä kaapelikouru tarttui koko matkalta hänen punttiinsa kiinni. Taisivat mennä roskikseen ne housut.

Tässä vielä ohjeet solmion sitomiseen. Itse jouduin tämänkin taidon opettelemaan.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

20 kommenttia:

 1. Olen kokenut itselleni hyödylliseksi pukeutua vähän vertailuryhmääni paremmin. Ei pukua eikä varsinkaan solmiota, mutta kauluspaitaa ja bleiseriä versus muiden nörttien t-paita-hupparilinja. En tiedä olenko myös vertailuryhmääni pätevämpi, mutta ainakin olen onnistunut etenemään ja kun toisinaan pääsen/joudun pitämään jonkinlaisia esityksiä, tuntuu hyvältä näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aika samanlaiselta tyyliltä, kuin itselläni :) Vähän siistimpi kuin muut, mutta ei mitään kravattimeininkiä sentään.

   Poista
 2. Puku on kyllä hieno vaate! Se antaa juurikin tuota auktoriteettia, uskottavuutta muiden silmissä. Haluaisin pitää pukua, mutta valitettavasti se olisi jo ylipukeutumista.

  Kuljen nyt yleensä siisteissä farkuissa, kauluspaidassa ja takissa (taskuliinalla). Takkeja on sininen ja harmaanmusta, kauluspaitoja useita eri värejä. Valitettavasti paitoja on myös vaaleansinisiä, mutta suosin mieluummin valkoista ja vaaleanpunaista sekä violettia. Saa kivoja yhdistelmiä, esim. valkoinen paita ja sininen takki on melko formaali, mutta ei kuitenkaan "jäykkä", koska takki ei ole musta. Violetti paita ja sininen takki punaisella taskuliinalla on mielestäni aika nam! Sinisen takin kanssa vaaleansininen paita on myös ihan ok. Mutta vaaleansininen paita, musta takki on niin perus ja ylikulutettu, että pyrin välttämään.

  Tällä pukeutumisella olen firmamme parhaiten pukeutunut tai ainakin parhaimpien joukossa pukeutumisessa. Mutta farkkuja en voi vaihtaa suoriin housuihin, olen vain kerran ollut asiakkaalla, jossa se ei olisi ollut ylipukeutumista. Tämä nykyinenkin tuntuu välillä jossain metallisorvaamossa käydessä olevan aika rajalla. Olen melko tyytyväinen tähän kokonaisuuteen nyt, se on sopiva yhdistelmä casuaalia ja auktoriteettia, osaamista.

  Taskuliina! Takissa on aukko juurikin tätä varten. On töykeää kulkea tyhjällä taskulla. Eikä sitä liinaa tarvitse tämmöisessä rennossa pukeutumisessa mitenkään taitella. Se vaan rytätään taskuun! Liinalla saa kivasti korostettua, tuotua hieman väriä. Juurikin esim. punainen liina, jota useimmiten käytän. Ja mielellään ei saman värinen kuin paita!
  https://stylefellow.fi/pomminvarma-tapa-taitella-taskuliina/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni sinisestä paidasta on tullut jo vähän niin kuin tavaramerki. Violettia, harmaata, vihreää ja punaistakin löytyy. Harmaa ja sininen vaan tuntuvat omimmalta päällä.

   Taskuliina jakaa mielipiteitä aika jyrkästi ihan valtiojohtoa myöten :)
   https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808162201140814_pi.shtml

   Poista
 3. Finanssialalla työskentelyssä ahdistaa itseänikin juuri tuo, että pitäisi pukeutua pukuun tai edes kauluspaitaan. Työpaikallani on onneksi suhteellisen vapaa pukeutuminen niin kauan kuin ei ole asiakkaiden kanssa tekemisissä ja ICT-hommissa ei asiakkaita onneksi tarvi nähdä niin voin vaeltaa college-housuissa töissä.

  Uskon, että tuo seksikkyys kommentti kumpuaa ennen kaikkea siitä syystä, miksi niin moni nainen ja moni mieskin kuluttaa aikaa ulkonäköönsä. Se parantaa itseluottamusta. Joillain ihmisillä aivot toimivat siten, että kun näyttää hyvältä, tuntuu hyvältä. Itselläni lähinnä kun on mukava olo, tuntuu hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finanssialalla tosiaan panostetaan pukeutumiseen yllättävän paljon.

   Itseluottamus on hyvä pointti! Epävarma mies puvussa on kaamea näky. Sen lisäksi, että pukeutumisessa kannattaa huomioida tilanne, niin kannattaa tosiaan panostaa myös siihen, että tuntee olonsa itsevarmaksi. Itse pidän esimerkiksi housunlahkeet aika pitkänä - jonkun mielestä ehkä liian pitkänä. Minä vaan tunnen itseni tosi typeräksi pojanklopiksi, jos tulee yhtään sellainen fiilis että housut on liian lyhyet.

   Poista
 4. Tummat farkut tai muut siistit housut ja kauluspaita. Siinäpä oma pukukoodini jo reilut 10 vuotta. Joskus irtotakki, ei koskaan pukua paitsi haastattelut ja ehkä ekat kolme päivää. :)
  Olen todella laiska ”pukeutuja” ja vaatteiden ostaja.

  Olen muuten huomannut, että pukeutumiseen voi liittyä vähän myös sellaista hierarkia-asetelmien hakemista. Jos olisin esim. eräässä aiemmassa tehtävässä pukeutuisin jatkuvasti ”hienommin” kuin silloinen esimieheni, se ei välttämättä olisi ihan okei (vaikkei hän sitä ääneen sanoisikaan). Sinänsä aika huvittavaa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, esimies voi kokea sen jonkinlaisena kukkoiluna jos pukeutuu häntä muodollisemmin. Asiakkaiden kanssa voi myös tulla väärinkäsityksiä siitä kuka on kenenkin pomo jos menee pomonsa kanssa uudelle asiakkaalle ja jos pomo on huomattavasti rennommin pukeutunut kuin itse.

   Poista
 5. Itse pukeudun siistiin kauluspaitaan ja farkkuihin asiakkaita varten. Olen järkeillyt, että pukeutuessani asiakastapaamisiin hieman paremmin, kuin suurin osa kolleegoistani antaa se hieman lisää luotettavuutta asiakkaan silmissä ja osoittaa kunnioitusta asiakasta kohtaan (viitsin pistää kauluspaidan). Lisäksi kun pukeudun kauluspaitaan, on asiakkaan helpompi unohtaa nuori ikäni ja kuunnella mitä minulla on sanottavaa. On kumminkin minun vastuullani, että asiakas kuuntelee, ei muiden.

  Pärjäisin kyllä varmasti ilman erityistä pukeutumista IT-alalla, mutta ei siitä varmaan haittaakaan ole.

  VastaaPoista
 6. Näin naisena sanon, että kokopukua enemmän silmää miellyttää mies, jolla on siistit farkut(perus tai värilliset) ja pikkutakki. Takin alla voi olla kauluspaita tai tyylikäs t-paita. Tietenkin tilanteen mukaan on mentävä, ja joskus se kokopuku on paikallaan. Tekstin alussa mainittiin seksikkyys, ja voin sanoa, että minulla eniten kutinaa saa aikaa ruumiillista työtä tekevät miehet(pikimiehet, rakentajat jne) ja heidän vaatteensa, eli turvakengät, huomio-liivi/paita, työhousut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti! Totta, kyllähän ne tosimiehet taitaa ihan eri sarjan varusteita käyttää - palomiehet ym.

   Poista
 7. Naisena haluaisin tuoda esiin sen hassun seikan, että vaikka puoliso olisi juuri tällainen siististi töihin pukeutuva mies, niin tästä näystä saa nauttia korkeintaan aamulla ja pari sekunttia illalla, kun mies tulee kotiin.
  Lopun päivästä se pukumies onkin sitten verkkareissa ja kauhtuneessa t-paidassa :D

  Eli mies, joka muiden silmissä on aina tyylikkäästi pukeutunut ja laittautunut onkin oman vaimon/avovaimon silmissä aivan toisenlainen! Myönnän kyllä itsekin toivoneeni edellisessä suhteessani, että näkisin miestä enemmän komeassa työasussaan, mutta ei... kuka sitä kotona haluaa kauluspaidassa kekkaloida. Sääli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kun tulen kotiin, vaihdan vaatteet välittömästi T -paitaan, liioittelematta 20 vuotta vanhoihin verkkareihin (nää Adidakset oli mulla jo yläasteella) ja talvella vielä villasukat jalkaan. Ei kieltämättä mikään kovin edustava näky :)

   Poista
 8. Itse kuulun juuri siihen t-paita/pikeepaita tai huppari porukkaan (vaatteet aina siistejä ja puhtaita). Omistan kyllä kauluspaitoja, mutta olen erittäin laiska silittämään ja pienikin ryppy aiheuttaa sen verran ison henkisen helvetin, ettei tunnu mukavalta.

  Toisaalta oma esimies pukeutuu ihan yhtä huonosti. Pukeutuminen olisi lähinnä kollegoiden iloksi, sillä työskentelen teollisuuden alan toimistotöissä, enkä tapaa asiakkaita ikinä kasvotusten.

  Ymmärrän kyllä, että hyvin/siististi pukeutuminen luo uskottavuutta, mutta toisaalta kiinnitän enemmän siihen huomiota kuinka hyvin ja tehokkaasti työt tehdään kuin miten joku on pukeutunut tai miltä näyttää. Todennäköisesti myös esimieheni ajattelee samoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silittäminen on kieltämättä ärsyttävää, mutta onneksi olen onnistunut ulkoistamaan tämän tehtävän vaimolle.

   Paidoissa on muuten huimia eroja - osan kun laittaa henkariin pesun jälkeen, niin oikenevat melkein itsestään.

   Poista
 9. T-paita, tennarit, huppari ja farkut. Näillä useimmiten pärjään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierastin pitkään huppareita, mut nyt kun olen saanut töistä kolme mainoshupparia, en vapaa-ajalla juuri muita paitoja käytäkään. Ne on tosi mukavia ja joustavia päällä.

   Poista
 10. Työskentelen asiantuntijana teknisellä alalla. Pukeutuminen vaihtelee t-paita-kauluspaita ja retkeilyhuosut-chinot välillä. Pyrin ottamaan pukeutumisessa hieman huomioon eri tilanteet, mutta joskus menen asiakaspalveriin melko rennoissa vaatteissa. Olen huomannut, että minua kuunnellaan kun on jotain sanottavaa. Yli 15 vuoden työkokemus auttaa varmasti asiassa. Itse kuuntelen vasta puolta, jos hänellä on sanottavaa. Tyhjäpäitä en jaksa kuunnella, vaikka pukeutuminen olisi priimaa. Hyvin pukeutuneen henkilön kyllä laitan merkille, mutta osaaminen ratkaisee viime kädessä.

  Mielestäni pukeutumista painotetaan aivan liikaa. Mielessäni hienot vaatteet on tavallaan sama asia kuin hieno auto. Hieno auto ei kuskia paranna, valitettavan usein kuvitelma omista kyvyistä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Bisnesjargonit ym bullshit tökkii mullakin tosi pahasti ja myös asiakkast on aika väsyneitä niihin.

   Teknisellä asiantuntijalla ylipukeutuminen voi jopa viedä uskottavuutta tekniseen osaamiseen. Käytännön osaaja voi helposti leimaantua käsien heiluttajaksi.

   Poista