lauantai 8. syyskuuta 2018

Miten piensijoittaja voittaa salkunhoitajan?

Pokerimiesten juttuja


Miten piensijoittaja voittaa salkunhoitajan?
En ole pokerimiehiä. Seuraan kuitenkin aktiivisesti Sijoitustiedon kirjoituksia. Aki Pyysingin, Juhani Huopaisen ja Matias Savolaisen jutuista saa monia hyviä ideoita ja ajatuksia.

Yleisen mielipiteen mukaan markkinoilta ei kannata olla koskaan pois. Tätä kuulee usein perusteltavan laskelmalla siitä, kuinka paljon vähemmän sijoitus olisi tuottanut, jos sijoittaja olisi ollut pois markkinasta 10 suurimman nousupäivän aikana. Joku noista pokerimiehistä ampui tämän esimerkin hienosti alas, tekemällä vastaavan laskelman siitä, kuinka huomattavasti paljon suurempaan tuottoon sijoittaja olisi päässyt, jos olisi ollut pois markkinoilta 10 pahimman laskupäivän ajan.

Kukaan ei pysty ennakoimaan yksittäisiä nousu- ja laskupäiviä, mutta pidemmällä aikavälillä suhdanteita pystyy jo jollain tasolla hahmottamaan. Ja aina ei kannata olla markkinoilla, vaikka ajoittaminen onkin vaikeaa.

Indeksisijoittamisen puolesta julkisuudessa paljon puhunut ja aiheesta kirjankin kirjoittanut Marko Erola oli muuten päätynyt samaan lopputulokseen kuin minäkin ja hän oli realisoinut indeksisijoituksensa. Voit lukea asiasta tarkemmin täältä.

Ammattilaisen kirous


Ammattimainen salkunhoitaja saa palkkansa siitä, että hän sijoittaa asiakkaan rahoja ja pyrkii saamaan niille mahdollisimman hyvän tuoton. Hänen pitää yrittää saada raha tuottamaan, oli markkinatilanne mikä hyvänsä. Jos ammattilainen toteaisi, ettei hyviä sijoituskohteita nyt ole, ja ilmoittaisi asiakkaille, ettei muutamaan vuoteen kannata ostaa mitään, hänen työsuhteensa voisi olla katkolla aika nopeasti.

Piensijoittajalla ei tällaista velvoitetta ole. Jos kurssit ovat korkealla, eikä järkeviä sijoituskohteita ole saatavilla, piensijoittaja voi pitää vapaata ja kerryttää käteiskassaa. Muutaman vuoden tauko sijoittamisessa voi olla loistava vaihtoehto. Buffet muuten neuvoi jo jokin aika sitten, pitämään pari vuotta vapaata ja palaamaan markkinoille sitten kun halpoja osakkeita on taas saatavilla. Itse en tosin ole menetellyt näin Buffetin ohjeesta, vaan oman maalaisjärkeni seuraamana.

Oma neuvoni piensijoittajalle: tutustu sijoittamiseen, aloita heti, tee isot investoinnit vasta kun kurssit laskevat.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Markon ratkaisussa oli paljon myös henkilökohtaisesta elämästä ja valinnoista johtuvaa. Esim. ikä ja samaan aikaan pienet lapset tekee tottakai tarvetta pääomien turvaamiseen enemmän kuin vaikkapa 30-40-vuotiaalla sijoittajalla, jolla ei lapsia tai jo isommat lapset. Samoin esim. freelance-työ vs. vakivirka jne.

  Mutta juu, en itsekään uutta rahaa laita nyt pörssiin, enkä varmaan vähään aikaan niin tee. Vanhat suurimmaksi osaksi näillä näkymin annan kuitenkin olla. Olen noin 40-v, joten mahdollinen romahdus ehtii vielä korjautua hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, piensijoittajan toiminnassa on aina kyse enemmän tai vähemmän henkilökohtaisista asioista ja elämäntilanteesta. Ei ole yhtä oikeaa ratkaisua mikä sopisi kaikille.

   Poista
 2. Asiasta viidenteen; itse en ole pokerin ammattilaisia, mutta teorian lukeminen oli aikanaan parhaiten käytettyjä viikonloppuja ikinä. Todennäköisyyksien ja panoksien suhde sekä asenne panoksiin toimii suoraan myös businessmaailmassa. Mikä, yllättävää kyllä, on monelle siinä mukana olevalle vierasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmasti oikeassa! Tilastot ja todennäköisyydet ovat useimmille ihmisille tosi vaikeita. Ihmiset reagoi tunteella asioihin joiden todennäköisyys on äärimmäisen pieni ja vastaavasti jättävät huomioimatta asioita jotka tapahtuvat todella suurella todennäköisyydellä.

   Poista
 3. Liittyy vähän hatarasti kirjoitukseesi, mutta:

  Oletko kuullut siitä, että opiskelijoille tällainen "myyn kaiken ennen laskua" on epäkannattavaa, sillä opintotuen tulovalvonta katsoo asian siten, että jos myyn tänään esimerkiksi 8000 euron arvoisesti osakkeita, Kela katsoo asian niin, että olen tienannut 8000 euroa (oletetaan etten tehnyt voittoa tai tappiota tuolla sijoituksella).

  Olen itse säästänyt koko opintoaikani indeksirahastoihin, mutta en voi oikein myydä niitä, vaikka juuri nyt haluaisinkin, sillä palauttamani opintotuen määrä myynnin johdosta olisi niin suuri, että tekisin väistämättä isot tappiot. Vaikka minulla ei ole kiinni kuin juurikin tuo 8000 euroa.

  Ymmärrän asian siinä mielessä, että opintotukea ei välttämättä tarvitse maksaa henkilöille joilla on paljon rahaa, mutta tuo sääntö tekee myös täysin mahdottomaksi treidata osakkeita millään tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tarkistaa asia. Aika huimalta kuulostaa jos koko sijoitus katsotaan tuloksi. Tuloahan on ainoastaan mahdollisesti syntynyt myyntivoitto. Jos asia on noin, monella opiskelijalla voi olla varsin epämieluisa yllätys edessä.

   Poista
 4. Joo, kyllä se näin on.

  https://www.iltalehti.fi/uutiset/201704102200099853_uu.shtml

  Se vaikuttaa siis vain opintotukeen. Mikäli esimerkiksi tienaa jo muutenkin niin paljon,
  ettei saa opintotukea, ei asialla ole väliä. Asia on kuitenkin merkittävä monille, eikä
  tuosta oikeastaan keskustelua ole paljon.

  Esim. jos itse myisin nyt sijoitukseni, joutuisin palauttamaan opintotukea yli 1000 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, huh, ei voi muuta kuin ihmetellä järjestelmän typeryyttä.

   Poista