lauantai 17. kesäkuuta 2017

Maailmanlopun ennustajat

Maailmanlopun ennustajat
Ihminen on aina pelännyt maailman loppuvan. Se on jostain syystä meille paljon pelottavampi ajatus kuin oma kuolema. Monille vanhoille ihmisille on tärkeää tietää, että heidän harrastuksensa, yrityksensä, elämänarvonsa, sukunsa tai jokin muu heille tärkeä asia jatkuu heidän jälkeensäkin.

Koska maailmanloppua pelätään, maailmanlopun ennustajia on riittänyt kautta historian. Maailma kuitenkin rullaa radallaan vuosituhannesta toiseen.

Lahkot


Useimpien lahkojen ja uskontojen kantava voima on ihmisen pelko maailmanlopusta. Seuraukset voivat olla hirvittäviä. Esimerkiksi vuonna 1978 Jonestownissa Guayanassa sadat Kansan Temppeli -nimisen lahkon jäsenet tekivät itsemurhan juomalla myrkkyä.

Esimerkkejä löytyy myös paljon lähempääkin. Monet Suomessa toimivat lahkot, kuten Laestadiolaiset, käyttävät maailmanloppua vallankäytön välineenä. Sillä pelotellaan ihmisiä lapsesta saakka ja tätä psyykkaamista jatketaan jatkuvana prosessina. Kyseessä on voimakas henkinen väkivalta, jolle uhrit eivät aina edes ymmärrä altistuvansa. Naiset alistetaan ja pakotetaan tekemään jopa kymmenen lasta vasten tahtoaan, hyväksikäyttöjä peitellään, ihmisiä nöyryytetään julkisesti, psyykkisesti sairailta kielletään lääkitys ja ahdistuneiden tuskaa lisätään syyllistämällä. Henkinen painostus on rankkaa, varsinkin kun se tulee läheisiltä.

Aihe on herkkä. Väkivalta (myös henkinen) on lainvastaista, mutta uskonto on Suomessakin niin arka asia, ettei asiaan käytännössä puututa millään tavalla. Kauhistelemme Islamin ylilyöntejä ja samalla ummistamme silmämme oman kulttuurimme kieroutumille.

Stephen Hawking


Lahkohörhöjä paljon hämmentävämpää on se, kun arvostettu tutkija kuten Stephen Hawking ennustaa maailmanlopun ja julistaa, että ihmisillä on vain 100 vuotta aikaa asuttaa toinen planeetta tai kuolla sukupuuttoon. Hawkingin uhkakuva perustuu ilmastonmuutokseen, asteroideihin, epidemioihin, ydinsotaan ja väestönkasvuun. Aikaisemmin Hawking on maalaillut hurjia uhkakuvia tekoälyyn liittyen.

Mielestäni kyseessä on tapa kerätä huomiota ja rahaa hankkeille, jotka ovat lähellä Hawkingin sydäntä. Kumpi on helpompaa, asuttaa Mars, vai ratkaista ilmastonmuutos muilla keinoin? Onko helpompaa asuttaa vieras planeetta, vai sopia ydinaseriisunnasta. Väestönkasvu, epidemiat, tekoäly - ne kaikki ovat asioita jotka ovat ratkaistavissa muutenkin kuin lähtemällä "pluto planeetalle dokaamaan", kuten Leevi and the leavings. Ei ihminen pääse itseään karkuun.

Talouden ennustajat


Talouden asiantuntijoissa maailmanlopunsaarnaajat ovat yhtä yleisiä kuin uskonlahkoissa ja tiedemiehissäkin. Talouden osalta maailmanloppu tosin rajoittuu pörsseihin ja siihen, että sijoittajat menettävät lähes kaiken omaisuutensa ja velkarahalla sijoittaneet vähän enemmänkin.

Talouden ennustajat elävät julkisuudella. Synkät maalailut saavat huomiota ja näkyvyys on taattu. Ei ihme, että ennustajia riittää. Ja kun ennustajia on tarpeeksi paljon, on tilastollinen pakko että jonkun ennustama ajankohta osuu kohdalleen silloin kun kurssit sattuvat romahtamaan. Monissa lehtijutuissa edelleen referoidaan henkilöihin "miehenä, joka osasi ennustaa 2009 finanssikriisin" jne.

Merkitys sijoittajalle


Kaikille edellä mainituille ennustajille on yhteistä se, että heillä on jokin henkilökohtainen intressi julistaa sanomaansa. Suosittelen suhtautumaan suurella varauksella tällaisiin ennustuksiin, koskivatpa ne sitten tuonpuoleista, tiedettä, ihmiskunnan kohtaloa tai henkilökohtaista varallisuuttasi.


Image courtesy of phnalop88 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

5 kommenttia:

 1. Anteeksi oppimestarimainen käytökseni, mutta Stephen Hawkingin nimi kirjoitetaan muuten Hawking!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas:) Korjasin kirjoitukseen.

   Englannin kielen kanssa töissä on muuten tylsää kun virheistä ei saa palautetta. Jos joku oikaisisi aina kun tekee kielioppivirheen, täydellisen englannin oppisi aika nopeasti.

   Poista
  2. Nyt vasta tajusin! Eilen tuli telkkarista Aarresaari -elokuvan ensimmäinen osa nuoruuteni suosikkikirjasta. Kirjan päähenkilö on Jim Hawkins. Jotenkin nimi tuli alitajunnastani kirjoitukseeni ja Stephen Hawking muuttui Hawkinsiksi.

   Poista
 2. Katsotaan, itse en usko että eläissäni tulen maailmanlopun näkemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei se ihan kauhean todennäköistä ole. Ja jos joutuu sen näkemään, niin onhan se varsin ainutlaatuinen kokemus ainakin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...