lauantai 8. joulukuuta 2018

Likainen raha

Mitä on likainen raha?


Likainen raha
Luin joskus jostain, että käytännössä lähes kaikkien vauraiden sukujen taustalta löytyy melkoista öykkäröintiä, usein jopa suoranaisen rikollista toimintaa. Toiminta on toki nykyään laillista, mutta joku isoisän isoisä, joka on alkupääoman kerännyt, on saattanut olla melkoinen roisto. Viittaan muuten valitettavan usein epämääräisiin lähteisiin, koska luen tosi paljon ja asioita jää mieleen, mutta en kuollaksenikaan muista, mistä tai koska olen tämänkin lukenut. Joku kymmenen vuoden takainen juttu voi jäädä mieleen, mutta lähde on hävinnyt johonkin muistin syövereihin.

Likainen raha tarkoittaa siis varallisuutta, joka on peräisin epämääräisistä tai rikollisista lähteistä, tai joka on saavutettu muita ihmisiä, eläimiä tai esimerkiksi luontoa riistämällä.

Raha ei haise - vai haiseeko?


Sanonta "raha ei haise" on aika osuva. Raha kelpaa useimmille riippumatta siitä mistä se on peräisin. Tässä suhteessa useimmat meistä valehtelevat itselleen tai eivät halua myöntää tai edes ajatella totuutta. Esimerkiksi monilla aloilla asiantuntijan on kovin helppoa olla kirkasotsainen ja pitää tiukasti kiinni omasta moraalistaan ja periaatteistaan ja samaan aikaan pyytää pomoltaan lisää liksaa. Itselleen hän perustelee ansaitsevansa huippuliksan, koska on työssään niin hyvä. Mutta jostain se raha on peräisin. Myynti ja johto tekevät likaisen työn asiantuntijan puolesta. Myynnissä homma on kaukana rehellisyydestä ja siellä käytetään kaikki keinot, jotta kauppa saadaan kotiin. Johto laskee kannattavuutta ja esimiehet arvioivat kenestä pitää hankkiutua eroon seuraavissa YT -neuvotteluissa. Peli on raadollista, mutta asiantuntija voi elää omassa kuplassaan tästä välittämättä - mitä hän sille mahtaa, että myynti kusettaa asiakkaita ja johto jakelee heikommille kollegoille potkuja? Ei mitään, mutta nämä ovat kuitenkin ne menetelmät, joilla asiantuntijan palkka maksetaan.

Sama pätee sijoittajiin. Odotamme yhtiöiltä, joihin sijoitamme mahdollisimman hyvää tuottoa. Tämän takia sinne palkataan johtoa, joka tekee kaikkensa tämän eteen. Ja menetelmät ovat usein aika likaisia. Meidän sijoittajien ei vain tarvitse liata omia käsiämme.

Nykyajan meininki on yhtä jeesustelua. Ihmiset ovat aina kilpailleet keskenään ja pyrkineet hyötymään toistensa kustannuksella. Se kuuluu asiaan ja on tervettä, kunhan pelisäännöt on selvillä ja reilut. Juuri tämä kilpailu vie ihmiskuntaa eteenpäin ja on pitkässä juoksussa meidän kaikkien etu. Huippu-urheilija tekee kaikkensa voittaakseen muut kilpailijat ja työssäkäyvä ihminen tekee kaikkensa saadakseen hyvää palkkaa, mukavammat työolosuhteet, enemmän arvostusta jne. Hyvinvoinnin myötä on vain syntynyt uudenlainen ihmistyypi, joka kokee että kaikki nämä asiat ovat hänelle jonkinlainen synnyinoikeus, ymmärtämättä tai välittämättä siitä, että joku sen joutuu maksamaan.

Lopuksi


Kilpailu on hyvästä. Kannattaa kuitenkin miettiä millä tasolla haluaa toimia. Asiantuntijana on mukavaa, koska ei tarvitse tehdä likaista työtä itse, kortistossa voi olla mukavaa, koska ei tarvitse tehdä työtä lainkaan ja sijoittajana on mukava kerätä tuotot muiden tekemästä työstä. Tämä pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä - sijoittaja luo työpaikkoja, mikä taas mahdollistaa työntekijöiden vaurastumisen ja siirtymisen sijoittajiksi jne. Positiivinen oravanpyörä on valmis. Se perustuu kuitenkin aika raadolliseen kilpailuun. Turha sitä on kieltää.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Missä menee sinun raja?

  Minä en kykene sijoittamaan Fortum:iin tai osallistumaan S-junaan. Nuo ovat minun makuun liian likaisia, onko sinulla jokin minkä jätät väliin vaikka mahdollinen tulevaisuuden tilipussi olisi näkyvissä?

  Terv: AKM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Rajanveto ei ole helppoa, mutta ainakin pikavipit olen jättänyt tästä syystä pis, vaikka ne tuottaisivat hyvin. Talvivaaraa en aikanaan edes harkinnut ympäristösyistä.

   Poista
  2. Eikö Bank Norwegian, joka ainakin maksoi keskimääräistä parempaa talletuskorkoa nimenomaan tarjoa pikavippejä?

   Poista
  3. Joo, kyllähän ne tarjoaa niitäkin. Hyvä esimerkki siitä miten sijoittaja voi etääntyä siitä mitä yrityksessä käytännössä tapahtuu. En minä ainakaan edes ajatellut sijoittavani pikavippeihin käyttämällä heidän tarjoamaa säästötiliä.

   Poista
  4. Kiitos avaavasta vastauksesta sekä ylipäätään blogista, loistavia vinkkejä ja motivaatiotakin olen täältä ammentanut!

   Poista
 2. Erittäin aiheellista ja perusteltua pohdintaa, sekä globaalien yhteiskuntien ydinkysymyksiä.
  Tästä yleisesti ei ole muka hyvän maunmukaista puhua ja on tulenherkkä aihe perijöille.
  Puhdas lompakko korreloi puhtaaseen sydämeen ja itsensä- sekä muiden kunnioitukseen.

  VastaaPoista
 3. Vaikken ihan jaa melko nihilististä käsitystäsi yritystoiminnasta (tai sitten olet vain kärjistänyt provokaatiomielessä), niin on totta, että arveluttavaa toimintaakin löytyy. Ja kaikenlainen kaksinaismoralismi on surkuhupaisuudessaan lähinnä naurettavaa. Oma suosikki on, että Suomi myy aseteknologiaa maihin, jotka käyttävät niitä ihmisten tappamiseen, mutta tämä oikeutetaan sillä, että: "Ostaja vakuutti meille, että näitä ei sitten käytetä mihinkään ikävään!". Just joo. Esimerkki siis oli siitä, kun Saudi-Arabialle(?) miehistönkuljetukseen käytettyjä panssariautoja oli kuvien mukaan käytössä taisteluissa ja niihin oli kiinnitetty kranaatinheittimiä.

  Oma moraalikäsitykseni ei periaatteessa sallisi yrityksiä, jotka tukevat hirmuhallintoja, mutta käytännössä en mieti tätä asiaa sijoittaessani. Myönnän ihan suoraan, että minulle raha ei haise, enkä koeta muuta esittää. Ihan vain siksi, että ei yksinkertaisesti ole merkittävän kokoista yritystä, jolla ei ole suoraa tai epäsuoraa bisnestä yhdenkään hirmuhallinnon kanssa. Ja sitten rajan vetäminen siihen, että: "Näillä tulee vain 7 % liikevaihdosta Kiinan hallinnon kautta" on aika hankalaa ja hirvittävän työlästä. Keskityn noudattamaan moraalikäsitystäni sijoitussalkun ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä kommentti ja hyviä näkemyksiä!

   Yritystoiminta on kovaa peliä. Mitä isommista summista puhutaan sitä raadollisempaa se on. Olen kuitenkin itsekin yrittäjähenkinen ja uskon lujasti markkinatalouteen.

   Joskus olen miettinyt mm Patrian toimintaa ja on kyllä vaikea ymmärtää miten joku voi siellä työskennellä. Sijoittajia motivoi raha mutta mikä motivoi työntekijää joka koodaa tappamiseen tarkoitettua softaa?

   Poista
  2. Motivoisiko vaikka se että täytyy ruokkia lapset ?

   Poista
  3. Ainakin suunnittelijoille löytyy kyllä hyvin töitä muistakin yrityksistä.

   Poista