lauantai 29. joulukuuta 2018

Mihin sijoittaa 2019?

Taustaa


Mihin sijoittaa 2019?
Vuoden 2018 viimeinen kvartaali oli sijoittajille tuhoisa - kurssit laskivat kuin lehmän häntä. Nyt voimme kuitenkin jo unohtaa kuluneen vuoden. Sijoittajan on aina katsottava tulevaan, eikä menneellä ole juurikaan merkitystä. Pohditaanpa, miltä tuleva vuosi 2019 näyttää sijoittajan silmin?

Miltä vuosi 2019 näyttää?


Alan ammattilaisten markkinakehitystä koskevat näkemykset ovat useimmiten osottautuneet lähinnä huonoiksi vitseiksi, joten tällaisen korpifilosofin mahdollisuudet ennustaa markkinoiden suuntaa ovat olemattomat. Yhdestä asiasta uskon kuitenkin kaikkien olevan enemmän tai vähemmän samaa mieltä - tulossa on epävarma vuosi. Epävarmuus tarkoittaa korkeaa volatiliteettia. Ja epävarmuustekijöitä riitää: Trump, kauppasota, Italia, Kreikka, Brexit, korot jne.

Monet kokeneet sijoittajat ovat sanoneet, ettei tämä voi olla pörssiromahdus, koska kaikilla romahduksilla on ollut aina jokin yksittäinen selkeä syy, mikä romahduksen on saanut aikaan. Itse en tähän väitteeseen usko. Edellisessä kappaleessa mainitsemiani epävarmuustekijöitä on paljon, eikä niitä ollut selvästikään hinnoiteltu kursseisihin. Kuluneina vuosina uusia epävarmuustekijöitä ilmeni jatkuvasti, mutta kurssit vain jatkoivat nousuaan. Nyt sijoittajiin on iskenut pelko ja pessimismi. Tässä mielentilassa pienetkin negatiiviset signaalit voivat aiheuttaa vahvoja reaktioita markkinalla.

Vuoden alussa kursseilla on ollut yleensä taipumusta nousta. Tämä ns. tammiralli liittyy ilmeisesti jotenkin siihen, miten sijoittajat järjestelevät salkkujaan tulevaa vuotta varten. Mielenkiintoista nähdä, tuleeko tammiralli tänä vuonna. Jos tulee, se saattaa piristää mielialoja ja nykyinen dippi jäädä rajuksi korjausliikkeeksi. Jos tammikuu on huono, suunta kohti karhumarkkinaa ja jopa taantumaa alkaa näyttää entistä todennäköisemmältä.

Miten aion toimia?


Olen nyt sijoittanut kaiken käteisen mitä minulla on, koska minulla ei ole hajuakaan siitä mihin kurssit kehittyvät. Jos nousevat, olen osunut hyvään saumaan. Jos laskevat edelleen, minulla on vielä velkavipu ja kuukausittaiset lisäsijoitukset käytettävänä. Menivätpä kurssit mihin suuntaan hyvänsä, markkinoilla on tällä hetkellä järkevän hintaisia sijoituskohteita. Ja kun hinnat on järkevällä tasolla, sijoitukset ovat pitkässä juoksussa hyviä markkinoiden heilunnasta huolimatta. Nyt on siis erinomainen hetki aloittaa osakesijoittaminen. Osakesijoittamisen aloittaminen ei muuten maksa mitään - avaa maksuton osaketili Nordnetiin tästä.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Arvaaminen on aina arvaamista, mutta jos jotain saisi ilmaiseksi kokeilla, niin voisin laittaa Jom Komodoon. Rahasto siis sijoittaa Indonesian pieniin yrityksiin. Hyvänä puolena siinä näkisin, että Indonesian sisämarkkinat ovat suuret ja vienti ulkomaille pientä, joka tarkoittaa heikompaa korrelaatiota maailman osakemarkkinoihin. Eli jos rytinä muualla vielä jatkuu, se ei vaikuta niin paljoa Indonesiaan. Kulut ovat rahastossa toki aika korkeahkot, joten siksi en ole omaa rahaa sinne laittanut ainakaan toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehittyvillä markkinoilla on varmasti hyviä tilaisuuksia. Omassa salkussani kehittyvät markkinat on mukana vain yhden EM ETF kautta joka sijoittaa eripuolille maailmaa. Haasteena kehittyvissä paikoissa kuten Indonesia on paikallistuntemuksen puute. Haluaisin ymmärtää paikallista toimintaa ja kehitystä edes vähän tarkemmin. Tällä hetkellä en osaa arvioida niitä edes mutulla.

   Poista
 2. Vuodesta 2019 on todella tuleva mielenkiintoinen. Veikkailuja tuntuu olevan sekä vahvan korjausliikkeen puolesta että vastaan. Jompikumpi on oikeassa tai sitten kokonaisuutena heilutaan rajustikin alas-ylös, mutta päädytään samalle tasolle kuin nyt. Aika näyttää, tuopahan ainakin mielenkiintoa kurssiseurantaan.

  Omasta puolestani selkeä kurssinotkahdus tuli oikeaan aikaan. Tavoitteeni on saavuttaa 100.000 euron sijoitusvarallisuus kolmessa vuodessa ja suosin indeksirahastoja: https://eurotarkka.blogspot.com/2018/11/Kolmevuotissuunnitelma-100000.html. Ei minua haittaa ostaa laskeviin kursseihin, olen liikkeellä pitkällä tähtäimellä sijoitushorisontin ollessa luokkaa 15 vuotta. Mitä enemmän nyt rytisee niin aina parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mieltä. Halvalla on kivempi ostaa kuin kalliilla :)

   Poista
 3. Likvidisti hajauttaneet ovat hyvässä tilanteessa ja pääsevät hyötymään volatiliteetista. Oma käteiskassa on paisunut jo aika suureksi, vertaislainat puskevat pari tonnia joka kuussa likvidiä. Osakesalkku saa puolestani niiata ihan kuinka vaan. Tervetuloa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, näyttää siltä että käteinen saattaa olla kuningas tulevana vuotena. Minulla on jo käteinen takaisin osakkeissa, joten täysin purjein mennään, vaikka myrskyä voi olla edessä. Katsotaan pääseekö kohta hyödyntämään superluottoa!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen vuosi kenties mutta alottelijalle erittäin haasteellista. Mihin tunkea ne vähäiset roposet kun mistään ei oo varmuutta. Suositeltavia indeksirahastoja kyselen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epävarmuus kuuluu asiaan - pörssin hyvä tuotto on tavallaan korvausta siitä, että kestää epävarmuutta lyhyellä aikavälillä. Pitkällä tähtäimellä riskiä ei juuri ole.

   Suosittelen Ilmaisia Superrahastoja

   Poista
  2. Itse näkisin tämän taas plussana, että sijoitustaival on vasta alussa. Itselläkin vielä suhteellisen pieni oma salkku, joten suuret heilunnat eivät tunnu niin pahalta. Samalla, kun kurssit tippuu, niin saa niitä myös halvemmalla. Joten, jos kurssit laskevat vielä ainakin alkuvuoden, niin en ainakaan itse näe parempaa aikaa aloittaa sijoittamista. Ja itselläkin nuo superrahastot kk-säästöllä ja siihen sitten isompina ostoina muutaman kuukauden välein Is3n ja EUNL.

   Poista
  3. Samaa mieltä. Isossa kuvassa, kun sijoittaa pitkällä tähtäimellä, tämän vuoden heilunnalla ei ole käytännössä mitään merkitystä. Tärkeintä on aloittaminen.

   Poista
 5. Mihin nyt kannaattaa sijoittaa 20-50k ...aloittamassa sijoittamista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnetin Superrahastot ovat useimmille aloitteleville sijoittajille se paras vaihtoehto ja niitä itsekin käytän. Käynnistin juuri uudelleen kuukausisäästöohjelman niihin.

   Poista