lauantai 19. tammikuuta 2019

Sijoitusurani vaiheet

Taustaa


Sijoitusurani vaiheet
Olen harrastanut sijoittamista viisi vuotta. Kipinän harrastukseen sain The Wolf of Wall Street -elokuvasta vuonna 2014. Ei sillä, että olisin koskaan kuvitellut sijoittamisen muistuttavan kyseisen leffan kohellusta, mutta jotenkin se ohjasi minut perehtymään aiheeseen.

Varallisuutta on kertynyt viiden vuoden aikana noin 170 000 euroa ja kokonaisvarallisuuteni on noussut 350 000 euroon. Kertyneen varallisuuden osalta en osaa sanoa tarkkaa summaa, koska osakesalkku ja varallisuus -sivulla on tallessa vuoden 2014 lopputilanne, mutta ei alkutilannetta.

Viisi vuotta on melko lyhyt sijoitusperiodi, mutta näin jälkikäteen on helppoa huomata, että se on jakautunut selvästi erilaisiin vaiheisiin. Sijoitusurani eri vaiheissa olen keskittynyt eri asioihin ja se näkyy selvästi myös blogikirjoituksissani. Ajattelin kertoa kokemistani vaiheista.

Kulukuri 2014 - 2015


Aloitin karsimalla menoja. Palkkani oli siihen aikaan keskinkertainen ja vaimo oli kotona lapsen kanssa, joten aika pienellä piti tulla toimeen. Karsin kaikista menoista todella hurjasti - irtisanoin käytännössä kaikki vakuutukset, erosin kirkosta ja ammattiliitosta, järkeistin ruokakauppaostokset, söin töissä eväitä jne. Kulukuri todella kannatti. Pienistä tuloista huolimatta varallisuutta alkoi kertyä ja sain sijoitussalkun hyvään alkuun.

Tulojen maksimointi 2016 - 2018


Parin ensimmäisen vuoden jälkeen, höllensimme vähän. Aloin syödä lounaita työkavereiden kanssa ulkona, emmekä muutenkaan enää katsoneet jokaisen kympin perään niin tarkasti. Edellisvuosien elämäntaparemontin vaikutus oli niin suuri, että säästöön jäi rahaa, vaikka käytimme elämiseen muutamia satasia enemmän kuukausittain. Loputon pihtailu ja kituuttaminen ei ole pitkän päälle järkevää ja tarkoitushan on nauttia elämästä.

Työpaikan vaihtamisen jälkeen tuloni lähtivät nousuun. Muutaman vuoden aikana tuloni melkein kaksinkertaistuivat useiden palkankorotusten ja lisätöiden ansiosta. Hyvät tulot yhdistettynä edellisvuosina tingittyihin menoihin oli tehokas yhdistelmä ja varallisuutta kertyi kiihtyvään tahtiin. Vuoden 2018 lopussa olin täysin velaton, omistan melko arvokkaan asunnon ja minulla on lisäksi 100 000 euron arvoinen osakesalkku.

Taloudellinen vapaus 2019 -


Tällä hetkellä olen taloudellisesti varsin vapaa. Tulemme tarvittaessa pienelläkin toimeen, velattomana ei ole huolia lainalyhennyksistä ja rahaa virtaa osakesalkkuun tasaiseen tahtiin ilman, että joka pennin perään pitäisi enää katsoa. Vaihdoin vähän kevyempään työhön ja lopetin lisätöiden tekemisen. Silti palkkatasoni on edelleen varsin hyvä.

Tietyllä tapaa nautin jo nyt menneiden vuosien säästämisen hedelmistä. Kerrytän toki varallisuutta edelleen sen sijaan, että kuluttaisin sitä, mutta henkisellä tasolla olen ja saavuttanut tavoittelemani vapauden. Juuri tällä hetkellä täytyy sanoa, että on aika helppoa hengittää.

Taloudellinen riippumattomuus


En ole taloudellisesti riippumaton vielä, mutta matkalla sitä kohti. Varallisuutta kertyy sen verran hyvää tahtia, ettei taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ole välttämättä kovin monen vuoden päässä. Puolimiljoonaa riittäisi, joten ehkä kolmen, tai neljän vuoden kuluttua voin sanoa olevani taloudellisesti täysin riippumaton. Taloudellinen riippumattomuus on hyvä tavoite, mutta myös veteen piirretty viiva - mitä se nyt kenellekin tarkoittaa.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Olet viime aikoina ostellut osakkeita rahastojen sijaan. Minkälainen on strategiasi näiden suhteen? Nautitko osingoista vai meinaatko käyttää myyntistrategiaa jossain vaiheessa?

  Sijoittamiseen liittyen yleensäkin tuntuu, että "Exit strategia" ei aina ole kaikilla niin selkeä. On helppoa ostella joka kuukausi ja katsoa kuinka salkun arvo nousee, mutta millä tavalla sitten aletaan todellisuudessa olemaan vapaaherra? Osinkostrategia on siinä mielessä helppo, että ne tulevat tilille ja sitten on sen verran rahaa. Myyntistrategiassa joutuu hieman pohtimaan mitä myy ja milloin, varsinkin jos salkku on sekalainen sillisalaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin myös rahastoja viidellä tonnilla pari viikkoa sitten, mutta en ole ehtinyt päivittämään salkkusivulle viimeisintä tilannetta.

   Salkusta varmaan puolet tulee olemaan indekseissä ja puolet suoraan osakkeissa. Tein hankinnat pitkällä tähtäimellä, mutta esim Outokumpu on sellainen saha, että jos se raketoi ylös niin alan keventämään. Tai jos Cityconista tulee hyvä ostotarjous myyn sen kokonaan.

   Se mikä on toiselle sekalainen sillisalaatti on toiselle hyvin hajautettu salkku :)

   Useimmat piensijoittajat vasta kerryttää salkkua, joten exit ei ole useimmille ajankohtainen. Itse en usko ennalta kiveenhakattuihin sääntöihin vaan toimin mielummin joustavasti tilanteen mukaan. Tässä tilanteessa osingot jää arvo-osuustilille odottamaan ostopaikkoja.

   Poista
 2. Exit strategiaa kannattaa miettiä hyvissä ajoin jo sen takia, että voi suunnitella hankintameno-olettaman käyttöä, jolloin selviää pienemmillä veroilla. Edellytyksenähän siinä on, että on omistanut laput 10 vuoden ajan. Tietääkseni esim. Nordnetissa ei voi itse päättää minkä ostoerän myy, joten täytyy lopettaa kyseisen lapun ostaminen 10 vuotta ennen kuin myy.

  Sillisalaatti tai makkaraperunat, mutta jos kaikki olisi esim. Vanguard FTSE All-World UCITS ETF:ssä, ei tarvitsisi pähkäillä mitä myy. Toki joillekin se voi olla ihan mielekästä tekemistä miettiessä mitä milloinkin kannattaa myydä. Mutta edelleen kannattaa pitää mielessä hankintameno-olettaman edellytykset.

  VastaaPoista