keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Synnyinkö kultalusikka suussa?

Taustaa


Synnyinkö kultalusikka suussa?
Kirjoittelin pari päivää sitten, kuinka rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Sijoittajabloggarikolleega Varatonsijoittaja kirjoitti postaukseni innoittamana - vai pitäisikö sanoa, että sen provosoimana - aiheesta hyvän ja vilpittömän kirjoituksen (voit lukea sen täältä). Kirjoitus herätti minussa ajatuksia, joista päätin kirjoittaa.

Pappa betalar?


No ei nyt varsinaisesti. Synnnyin suurperheeseen, joka oli suorastaan köyhä. Autona vihreä Lada ja vaatteet joko isoveljen vanhoja tai kirpputorilta. Isän pomo lahjoitti aika ajoin poikansa vanhoja vaatteita meille ja se oli ainoa mahdollisuus saada merkkivaatteita, joskin käytettynä. Olin koulussa meidän luokan huonoiten pukeutunut. Levikset oli siihen aikaan muodissa - omani sain vasta 17 vuotiaana kun menin ensimmäisen kerran kesätöihin. Silloin ne eivät enää olleet muodissa.

En ole myöhemminkään saanut taloudellista tukea vanhemmiltani. Olen itse elämäni rahoittanut häitä myöten.

Hoksottimet


En syntynyt kultalusikka suussa, mutta sain jotain muuta. Minulla on suht hyvät hoksottimet. Minun on helppoa omaksua uusia asioita - etenkin sellaisia, joissa vaaditaan loogista ajattelua. Matematiikka, looginen päättely, ohjelmointi, tekniset ongelmat jne. sujuvat minulta luontaisesti. En kuitenkaan harrasta mitään tietokoneisiin liittyvää, enkä ole tekniikasta mitenkään erityisen kiinnostunut muuten kuin työni puolesta.

Hyvät hoksottimet on yhtä hyödyllinen asia kuin kultalusikka suussa syntyminen. Kumpikin tekee vaurastumisen helpommaksi ja kumpikin on sellaisia asioita, joille emme itse mahda mitään. Siinä suhteessa myönnän olevani etuoikeutettu. En kuitenkaan pidä tätä kovin merkittävänä tekijänä vaurastumista ajatellen. Sen ansiosta palkkani on parempi, mikä helpottaa alkuun pääsyä, mutta ei rikastumiseen älyä tarvita.

Tuuria


Tuurilla on ollut aika suuri merkitys tulotasoni kannalta. Oli silkkaa sattumaa, että ajauduin IT -alalle (olisin oikeasti halunnut merikapteeniksi) ja myös se on sattumaa, että juuri nyt IT -alalla on kova puute osaajista, mikä on nostanut tulotasoni varsin hyvälle tasolle. Olen myös sattumoisin tehnyt töitä sellaisten teknologioiden parissa, joille on kysyntää. Tämä ei ole ollut mitenkään suunnitelmallista.

Tavoitteellisuutta


Olen tehnyt töitä vaurastumisen eteen. Jos lähdet lukemaan blogiani alusta asti, näet kuinka tiukalle meidän perheen talous on viritetty. Varsinkin ensimmäisten sijoitusvuosien aikana, kulukuri oli todella kova. Mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Jokaisen euron olen itse tienannut joko kovalla työllä, tai kantamalla sijoituksiin liittyvää riskiä. Tämä on vaikuttanut koko perheen arkeen ja myös vaimoni on elänyt viime vuodet varsin säästeliästä elämää.

Tavoitteellisuus raha-asioissa näkyy jo ennen kuin aloitin sijoittamisen. Käytin rahaa muuten aika leväperäisesti, mutta asuntolainoja olen lyhentänyt vuodesta 2003 lähtien hyvää vauhtia. Tällä on ollut suuri merkitys kokonaisvarallisuuden kertymiseen.

Lopuksi


Tiedän, että minulle vaurastuminen on helpompaa kuin monelle muulle, koska minulla on vain yksi lapsi ja tienaan hyvin. Toisaalta tiedän, että moni on omaisuutensa saanut huomattavasti helpommalla esimerkiksi perimällä tai naimalla. Tiedostan myös sen, ettei omaisuuteni ole oikeasti kovin suuri. Kaikki on suhteellista.

Vaurastuminen on monen asian summa. Ehdottomasti tärkein on kuitenkin viimeisenä mainittu, eli tavoitteellisuus. Toimimalla tavoitteellisesti, tekemällä oikeita asioita ja sitoutumalla asiaan, kuka tahansa suomalainen voi rikastua suhteellisen helposti. Tulotaso, perheen suuruus ym. tekijät vaikuttavat toki siihen kuinka paljon aikaa vaurastumiseen tarvitaan.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

16 kommenttia:

 1. Hienoa lukea hieman taustoistasi. Tässä yksi kirjoitus poiki heti perään kaksi postausta ;) Dialogia parhaimmillaan. Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että tuo viimeinen kohtasi eli tavoitteellisuus on se jutun avain. Kaikki on niin suhteellista ettei parane tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ylipäätään yhtään mistään. Totuus löytyy usein kahden vastakkaisen mielipiteen välimaastosta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku opiskelija vois tehdä vaikka opinnäytteen aiheesta - lähtökohtien vaikutus vaurastumiseen.

   Valistuksella ja opetuksella on varmasti valtava vaikutus. On tärkeää opettaa omat muksut ymmärtämään miten raha toimii, korolle korot jne. Perusasiat jos ymmärtää jo koulun päättyessä, on mahdollisuudet vaurastumiseen aivan toiset kuin meillä vanhemmilla.

   Poista
 2. Mukava kuulla, että joku uskaltaa rehellisesti sanoa, että tuurilla on myös osansa vaurastumisessa. Ei se tietenkään kaikkea selitä, mutta välillä vaikuttaa siltä, että tuurin osuus arviodaan liian pieneksi tai unohdetaan kokonaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuri vaikuttaa kaikkeen. Monilla yrittäjinä rikastuneillakin on yksinkertaisesti käynyt hyvä tuuri ja he ovat osuneet sopivaan markkinarakoon. Jälkikäteen nämä vain kääntyvät omiksi ansioiksi.

   Se mihin voimme vaikuttaa, on tuurille altistuminen. Kun tekee töitä ja yrittää, samalla altistuu hyvälle tuurille. Sijoittamisessakin tuurilla on osuutensa, mutta onnetar suosii vain niitä jotka sijoittavat. Mitä kauemmin sijoittaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä jossain välissä käy hyvä tuuri. Hyvä tuurikin on jossain määrin tilastollinen asia.

   Poista
  2. Nimenomaan. Ilman kovaa työtä on harvemmin myöskään tuuria. Yleensä se ansaitaan. Lontooksi on sanonta "the harder I work, the luckier I get".

   Poista
  3. Lontoonkielinen sananlasku on hyvä! Taidankin lainata sitä joskus.

   Poista
 3. Oletko siis käynyt IT-alan AMK-koulutuksen? Saako muuten kysyä, mitä teknologioita käytät työssäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, perus AMK inssin koulutuksella mennään.

   Alustatalous, API- ja mikropalvelu -arkkitehtuurit, Azure ja AWS osaaminen on ne mille mulle on ollut eniten kysyntää. Kooditasolla React, Vue, Node ja pohjalla .net ja Java osaamista. Teknologiat menee ja tulee, enkä ole onneksi erikoistunut. Esim. Symbian tekijöiden palkat oli 6k tasolla kymmenen vuotta sitten, nyt niitä ei palkkaa kukaan. Biztalkit, Sharepoint ym. tuoteratkaisut kokemassa saman kohtalon. Lisäksi devaustiimien johtamistaitoja, DevOps, Scrum, Kanban ja SAFe osaamista arvostetaan parempipalkkaisissa hommissa.

   Nyt on hyvin kysyntää, mutta kymmenen vuoden sisään nuoremmat ja skarpimmat AI ja analytiikkaosaajat tekee mut tarpeettomaksi.

   Poista
 4. Tuo on muuten jännä juttu, miten helkkarin suuri osa kotimaisista sijoitusbloggaajista on kytköksissä IT-alaan. Mutulla heitän että varmaan 20% kirjoittajista on vähintään ollut IT-alalla töissä. Olenhan minäkin nykyään yksi heistä :D

  VastaaPoista
 5. Olen huomannut saman ja miettinyt mahdollisia syitä:
  - IT -alan palkkataso
  - sijoittaminen muistuttaa jossain määrin tietotekniikkaa (rahastojen toimintaperiaate jne.)
  - sijoittaminen tapahtuu netissä
  - tai sitten IT alan hommat on henkisesti niin raskaita, että alkaa kaipaamaan vapaampaa elämäntyyliä

  VastaaPoista
 6. Itse tein pitkään ohjelmia osakekaupankäyntiä varten, joten pakko sitä oli myös alkaa sijoittamaan, jotta ymmärtää, mihin niitä ohjelmia tarvittiin.

  Mutta luulen että sijoittajien kytkös IT-alalle on myös osittainen harha - ehkä enemmän tietokoneiden kanssa työtä tekevät osaavat ja haluavat tehdä blogeja. Ei kannata tehdä suoria johtopäätöksiä pienestä otoksesta - ja jos 20% on It- alalla, niin 80% ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, IT -ihmiset ovat varmasti aktiivisempia blogirintamalla. Hyvä pointti.

   Poista
 7. Luulen, että sijoittamisen suosio on kasvanut erityisesti yksityisellä sektorilla työskentelevien keskuudessa. Ainakin omassa tuttava piirissä monet ovat aloittaneet sijoittamisen ja motiivit ovat aika pitkälti samat kaikilla. Enää ei voi luottaa työpaikan pysyvyyteen vaikka olisi vakisopimus ja hyvä koulutus. Jotenkin kuitenkin pitäisi elämä rahoittaa, joten yritetään ottaa ohjat omiin käsiin. Ihan fiksua minun mielestä.

  VastaaPoista
 8. Sinä oot asiallisen olonen kaveri eikä sinulla oo ollu helppoo vaa oot kovalla työllä ansainnu rahas ja täältä nousee hattu päästä siitä. Kiitokset hyvästä blogista ja innoittavasta työstä säästämisen ja sijoittamisen parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, tällainen palaute lämmittää aina!

   Poista