torstai 19. syyskuuta 2019

Kuulumisia sijoitusrintamalta

Kuulumisia sijoitusrintamalta

Taustaa


Meinasin ensin laittaa tämän kirjoituksen otsikoksi, ensimmäisen maailmansodanaikaista kirjaklassikkoa mukaillen, "sijoitusrintamalta ei mitään uuttaa". Pörssit ovat kuitenkin piristyneet niin mukavasti, ettei tämä olisi pitänyt paikkaansa. Salkkuni on nyt, isojen poikien slangia matkiakseni ATH. Huomaatteko - alan pitämään itseäni pörssimiehenä, kun käytän jo ammattisanastoakin. Eikös se ollut se kuuluisa pörssikuplan merkki, kun tuulipuvut alkavat esiintymään oikeina sijoittajina?

Nordea rokkaa


Nordea on ollut hurjassa nousussa. Ostelin ja laskin keskihintaa kurssien laskiessa, joten siihen tuli laitettua enemmän rahaa kiinni, kuin mitä olin alunperin ajatellut. Nyt kun kurssit nousivat, myin pohjalla ostettuja 6 000€ arvosta. Jäljelle jäi vielä 25 000€ arvosta Nordeaa, mikä on sopivan kokoinen painotus salkussani. Jos laskee uudestaan, laitan 6 000€ takaisin, mutta toivotaan, että nousu jatkuu.

Keskihinnan laskuun liittyen, vaihdoin Sijoitustiedossa muutaman virkkeen Aki Pyysingin kanssa. Oli varsin mielenkiintoista kuulla, että hän omissa laskemissaan toimii LAFO (last in first out) periaatteella. Verotus ja Nordnetin laskelmat taas toimivat FIFO (first in first out periaatteella). Nordean myyntini tekivät LAFO -periaatteella katsottuna mukavat 20% voittoa, mutta FIFO -periaatteella punnittuna pienen tappion. Jos osakkeita ostaa kurssin laskiessa ja sitten myy kurssin noustessa, LAFO on oikeastaan ainoa järkevä tapa mitata, koska muuten lukkiutuu ensimmäisen oston määräämään tasoon, mikä ei tietenkään ole mikään "oikea taso". Toisaalta, pitkässä juoksussa asiat menee kyllä FIFO, koska verotus menee sen mukaan.

Loput nordeasijoitukseni ovat tällä hetkellä pitkästä aikaa mukavasti plussan puolella. Toki jo maksetut osingot huomioiden ne ovat olleet plussalla jo pitkän aikaa.

Nokian Renkaat ja Outokumpu punaisella


Nokian Renkaista tuli tänään huonoja uutisia ja markkinan reaktio oli -4,5%. En osaa sanoa onko lasku perusteltu, mutta jos lasku jatkuu teen varmaan lisäsijoituksia.

Outokumpu on vielä 18% pakkasella. Siihen en ole laittanut lisää, koska kurssilaskulle on erittäin hyvä syy - kauppasota. Uskon kuitenkin, että Outokumpuun liittyy valtava nousupotentiaali. Älkää vaan ottako tätä mutuilua sijoitusvinkkinä.

Lopuksi


Käteinen hupenee hurjaa vauhtia. Tällä hetkellä enää 128 000€ käteistä jäljellä. Automaattisten sijoitusten kautta menee edelleen 16 000€ kuukaudessa. Kohta täytyy hidastaa vauhtia.

Kasvanut salkku ei edelleenkään aiheuta stressiä tai paineita, vaikka onkin mielenkiintoista huomata, että salkun arvossa tapahtuu helposti kymppitonnin muutoksia muutaman viikon aikana. Aletaan puhumaan  aika isoista summista, mutta niihin tottuu nopeasti. Nehän on vaan numeroita ruudulla - vai onko?

PS. Pahoittelut, että olen julkaissut kommentteja ja vastaillut niihin vähän turhan pitkällä viiveellä. Kiva, että laitatte kommentteja - en minä muuten jaksaisi kirjoitella :)

PPS. Osakesalkku ja varallisuus -sivu päivitetty.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Mukava lueskellä vähän isompien summien kanssa pelaamisesta. Itse tosiaan (19v opiskelija) hieman pienempien summien kanssa tulee puuhailtua... Itse olen lähinnä nordnetin rahastoihin opintolainan ja ylimääräiset rahani laittanut. Oman yritykseni arvo on kuitenkin noussut hyvää tahtia tämän vuoden aikana. Tosin omistan vain 50% kyseisestä yrityksestä, mutta sitä kautta saamme toisen omistajan kanssa tehtyä yhteisiä sijoituksia hieman isommalla rahalla ja yhteistuumin. Millaista varovaisuutta olet ottanut kauhean somemyrskyn saanutta ja jo hyvin pitkittynyttä laskumarkkinaa varten? Jatkatko samalla tavalla kuin tähän mennessä vai pidätkö enemmän käteistä? Itselle tuo 16 000e kuukaudessa kuulostaa hyvin hupaisalta ja itselleni tällä hetkellä mahdottomalta summalta. Onnea sijoitusrintamalle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka pelaat pienemmillä summilla, olet nuorempi ja sinulla on enemmän aikaa. Joten ohitat minut heittämällä jossain vaiheessa :)

   Käteistä tosiaan 128k ja 16k/kk vaudilla se hupenee vuodessa. Tämän päälle voin ottaa vipua jos markkina laskee reilusti. Lasken kk summan 8k:oon jossain vaiheessa. Palkasta saan 2k/kk säästöön mikä parantaa käteisen tilannetta.

   Sijoittajien somemyrskyjä olen seurannut jo niin pitkään, että olen aika immuuni niille. Toisaalta roimempi lasku selkeyttäisi tilannetta. Kivempi ostaa kun tietää ettei olla huipulla.

   Tsemppiä sijoituksiin!

   Poista