Metaversumi talouden näkökulmasta

Metaversumi talouden näkökulmasta

 

Metaversumi on uudenlainen virtuaalinen maailma, joka koostuu kolmiulotteisista virtuaalitiloista yhdistettynä yhteiseen virtuaaliseen ympäristöön. Se tuli trendisanaksi viimeistään vuonna 2020-luvulla ja sen odotetaan mullistavan tapaamme käyttää internettiä ja digitaalisia palveluita. Tämä artikkeli on sponsoroitu. 

 

Metaversumin käsite sai kunnolla tuulta purjeisiin, kun Facebook ilmoitti nimenmuutoksesta vuonna 2021. Sosiaalisen median jättiläinen tunnetaan nykyisin nimellä Meta, jolla se viittaa metaversumin tuomiin mahdollisuuksiin. Metaversumi lienee yleisellä tasolla vielä alkutekijöissään, mutta se on alkanut ulottautua esimerkiksi pelialaan. Esimerkiksi metaversumi kasinot ovat jo osittain tätä päivää.  

 

Kohti kolmiulotteista virtuaalimaailmaa 

 

Metaversumia on ehkä hankala havainnollistaa yhdellä virkkeellä. Sitä voi kuitenkin ehkä kuvailla tapahtumaksi, jossa todellisuus nivoutuu jollain tavalla yhteen virtuaalisen maailman kanssa. Sitä pidetään perinteisen internetin jatkeena, joka yhdistää eri todellisuuksia toisiinsa. Samalla käyttäjää vapautuu yhden laitteen tarjoamasta maailmasta, joka on tyypillisesti kaksiulotteinen ja jossa painotetaan näytön osuutta.  

 

Innokkaimmat haluavat jatkaa metaversumin kuvailua toteamalla sen olevan paikka, jossa ollaan yhteydessä erittäin tehokkaasti. Meillä saattaa olla tulevaisuudessa jopa vaikeuksia rajata aikaa ennen ja jälkeen metaversumin. Metaversumi ottaa jalansijaa hiljalleen, kun eri tuotteet ja palvelut sulautuvat yhteen.  

 

Metaversumi saatetaan sekoittaa helposti virtuaalitodellisuuteen, jota se ei periaatteessa ole. Virtuaalitodellisuus on keinotekoinen ympäristö, johon käyttäjä liittyy erilaisten VR-laitteiden avulla. Metaversumissa oikea elämä yhdistyy virtuaalitodellisuuteen ja tämän lisäksi myös koko internetiin, kuten sosiaaliseen mediaan.  

 

Metaversumin mahdollisuudet ovat melkein loputtomat, mitä vauhdittaa esimerkiksi 5G-verkon yleistyminen. Nopeamman verkon ansiosta esimerkiksi latenssi ja yhteysnopeudet paranevat. Metaversumin voi tiivistää ehkä helpoiten vertaamalla nykyaikaa ja tulevaisuutta keskenään. Nykyisin liitymme internetiin esimerkiksi selaimen tai puhelimen sovelluksen kautta. Metaversumissa palveluista toiseen siirtyminen tapahtuu huomattavasti saumattomammin.  

 

Metaversumi talousmaailmassa 

 

Metaversumi tuo monia mahdollisuuksia monelle eri osa-alueelle, eikä talousmaailma ole tässä poikkeus. Kuluttaja saattaa hoittaa tulevaisuudessa pankkiasioitaan entistä interaktiivisemmin, jolloin tutut pankkiasiat tapahtuvat metaversumissa. Ehkä vierailemme metaversumissa sijaitsevassa pankissa, jossa meitä palvelee oikea asiakaspalvelija virtuaalisessa ympäristössä.  

 

Metaversumi voi tarjota myös uusia mahdollisuuksia sijoitusnäkökulmasta. Jos maailma ottaa entistä suurempia digiharppauksia, alkavatko digitaaliset esineet ja palvelut nostaa entistä enemmän arvoaan? Nykyään esimerkiksi NFT:t ovat kryptomaailman kuuma peruna, joka on muovannut tapaamme kuluttaa ja ostaa taidetta.  

 

Kenties tulevaisuudessa sijoitamme virtuaalisiin kiinteistöihin ja asuntoihin, joita remontoimme tekniikan mahdollistamille tavoilla. Lisäksi metaversumin parissa työskentelevät yritykset saattavat olla arvokkaita tulevaisuudessa. Pörssilukuja syynäävä saattaa matkata metaversumin avulla Wall Streetiin ja tarkkailla tilannetta paikan päältä.  

 

Metaversumin haasteita 

 

Metaversumi ei tuo automaattisesti auvoista onnea ja hauskoja kokemuksia, vaan siihen pitää monen muun asian tapaan suhtautua riittävästi maltilla. Esimerkiksi metaversumiin liittyviä ekologisia ja sosiaalisia haasteita pitää seurata huolellisesti. Haasteena voi olla luoda reilut ja oikeudenmukaiset pelisäännöt, joiden avulla metaversumia voidaan käyttää mahdollisimman oikeaoppisesti ja eettisesti. 

 

Kukaan ei vielä tiedä täysin tarkalleen, miten metaversumi kehittyy ja miten sitä käytetään tulevaisuudessa. Emme myöskään tiedä, mitkä käyttökohteet ja ominaisuudet lopulta korostuvat metaversumissa. Sen takia sitä kannattaa jo nyt tarkastella vastuullisten linssien läpi.  

 

Voidaan kuitenkin varmuudella sanoa jo nyt, että internetin luoma keinotekoinen todellisuus kasvattaa datan prosessointia erittäin paljon. Datan käsittely ja siirtäminen kuluttaa paljon energiaa, mistä myös kryptovaluutat saavat paljon kritiikkiä. Uuden teknologian ja uusien datakeskuksien lisäksi metaversumi edellyttää todennäköisesti uusia digitaalisia laitteita, jotka omalta osaltaan kuormittavat ympäristöä. Datan käyttö itsessäänkin aiheuttaa omat eettiset pohdintansa.  

 

Metaversumin kokemus saattaa olla ainakin alussa kallista. Saman voi huomata nykyisin virtuaalitodellisuuden kohdalla, jonka käytettävät laitteet ovat suurelle osalle liian hintavia. Internet on monessa maassa perusoikeus ja jos metaversumi yleistyy samalla tapaa, pitäisi sen saatavuus taata kaikille ihmisille.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *