Miten nauttia pitkästä ja pimeästä talvesta?

Ei ole salaisuus, että jokainen suomalainen väsyy jossain vaiheessa pitkään ja pimeään talveen. Varsinkin marraskuu saa monen mielen väsyneeksi ja jopa masentuneeksi. Marraskuu on kuukausi, joka tuntuu loputtoman pitkältä. Kylmyys ja pimeys iskevät vasten kasvoja ja pureutuvat luihin ja ytimiin asti. Päivänvaloa ei liiaksi ole, ja kaikki tekeminen vaatii ponnisteluja. Valon puute tekee meidät väsyneeksi, ja se vaikuttaa meidän kehoomme. Kuinka sitten voi selvitä tästä ajanjaksosta? Jatka artikkelin lukemista, ja saat tehokkaita vinkkejä, joiden avulla karistat pitkän, ja pimeän talven negatiivisia vaikutuksia.

Älä luovu rutiineista – Tee talveksi myös uusia

Ensimmäisenä on tärkeää, että normaaleista arjen rutiineista ei kannata luopua. Älä siis nuku normaalia enemmän, vaikka kuinka väsyttää. Liika nukkuminenkin voi nimittäin aiheuttaa väsymystä, hassua vai mitä? Käy normaalisti töissä, pitäydy harrastusten parissa ja tapaa ystäviä. Kaikki aktiivisuus on vain hyväksi, etkä jumahda paikalleen. Toisille tapa aktivoida itseään on pelata live casino online pelejä, kun toiset juttelevat discordissa pelatessaan ja kolmannet hankkivat sosiaalista kanssakäymistä käymällä ostoksilla ja soittelemalla tutuille. Jokaisella on oma tapansa aktivoida itseään, mutta tunnetusti sosiaaliset tilanteet parantavat aktiivisuuden tasoa.

 

Talvea kannattaa hyödyntää myös harrastustoiminnassa. Luistelu, hiihto ja laskettelu ovat erinomaisia talviurheilulajeja, joten näihin on oiva tilaisuus silloin tutustua. Joskus homman voi heittää myös leikiksi ja lähteä pulkkamäkeen! Suomen talvinen luonto on muutoinkin kaunis, joten ulkoilla kannattaa paljon. Kuten tiedämme, luonnossa liikkumisella on paljon terveyteen vaikuttavia myönteisiä tekijöitä, eikä talviaika tee poikkeusta. Ulkoilu talvella on mukavaa, kun pukeutuu sään mukaan.

 

Virkistävän ulkoilman jälkeen voi käydä vaikka saunassa, nauttia lämpimiä juomia, käpertyä viltin alle, ja rentoutua. Näin taas jaksat paremmin seuraavaan päivään.

Hanki ulkopuolista piristystä

Kun kesä kääntyy kohti syksyä, ja siitä talveksi, on hyvä aloittaa vitamiinien syöminen tai lisätä hieman niiden annostusta. Varsinkin D-vitamiinin saaminen talvella on tärkeää. Kesäisinhän me saamme sitä auringosta, mutta pimeä talvi tekee D-vitamiinin saantiin puutosta. Lisäksi B & C-vitamiini sekä sinkki ovat usein tarpeellisia lisiä. Kaikki nämä yhdessä vaikuttavat vastustuskykyyn ja myös merkittävästi mielialaan. Vitamiinit ovat kuitenkin vain lisäosa ravitsevaan ja monipuoliseen ruokavalioon. Joten talvella on hyvä nauttia paljon marjoja, vihanneksia ja hedelmiä.

 

Monet ovat saaneet apua kaamosväsymykseen myös kirkasvalolampusta. Tätä kannattaa käyttää aamun pimeinä aikoina, jolloin sen hyöty on parhaimmillaan. Yksi kerta ei vielä ihmeitä tee, mutta säännöllisellä käytöllä on todettu olevan oikeasti virkistävä vaikutus. Vaikka talvella monille mielessä on säästäminen – kannattaa säästämisessä käyttää logiikkaa. Älä karsi kirkasvalolampuista tai muista vastaavista tarvikkeista, vaan jostain täysin turhasta.

 

Yksi hyvä keino katkaista talvi, on tietenkin lähteä matkalle. Loma ja irtiotto jossain lämpimässä kohteessa ovat omiaan tuomaan piristystä ja lisäenergiaa lopputalveen. Talvessa on myös tunnelmaa ja voit sitä myös itse luoda. Polta kynttilöitä sisällä ja ulkona lyhtyjä. Kynttilän valo luo rauhallista tunnelmaa, joka vähentää stressiä.

Viimeiset vinkit – saa myös rentoutua

Muista kuitenkin, että teet niitä asioita, joista sinulle tulee hyvä olo. Talvella luonto on eräänlaisessa lepotilassa ja niin saat olla sinäkin. Siis jos tekee mieli käpertyä sohvalle villasukat jalassa ja katsoa sarjamaratonia joku päivä, tee niin! Älä sorru yli suorittamiseen tai mieti liikaa kuinka pitkä ajanjakso talvi meillä oikeasti on. Joku voi myös saada voimaa ja piristystä, kun suunnittelee tulevalle kesälle jotain kivaa. Vaikka odottavan aika voi tuntua pitkältä, ihminen jaksaa aika paljon, kun on jotain mitä odottaa.

 

Koittakaamme siis nauttia talvesta, ei se loppujen lopuksi niin paha aika vuodesta ole! Talvella voit tehdä useita mielekkäitä asioita, joita kesällä et voi tehdä. Samalla kesä tuntuu miellyttävämmältä, kun taustalla on talven haasteet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *