korkolaskuri

Korkojen laskentatyökalu

Korkolaskurimme tarjoaa nopean yleiskatsauksen lainasi kustannuksiin valitsemallasi laina-ajalla.

Käyttämällä laskuria, voit selvittää esimerkiksi asuntolainan korkokulujen muutoksia korkotason vaihdellessa.

Korkolaskurimme avulla voit helposti arvioida lainasi kustannukset. Anna lainan summa, laina-ajan pituus ja korkoprosentti, niin saat tarkan käsityksen lainasi kustannuksista.

Laskuri ilmoittaa lainan kustannukset seuraavasti: Kuukausierä sisältää sekä lyhennyksen että korko-osuuden. Kokonaiskustannus käsittää kaikki lyhennykset ja korot. Lainasanaston selitykset löydät sivun lopusta.

Esimerkiksi 100 000 euron asuntolainassa 20 vuoden laina-ajalla ja 4 % korolla kuukausierä on 606 euroa, josta 333 euroa on korkoa ja 273 euroa lyhennystä. Lainan kokonaiskustannus on 145 435 euroa, sisältäen pääoman ja korkokulut.

Suojaa itsesi korkojen nousulta

Korkojen nousun varalta suojautumiseen yleisimmät keinot ovat kiinteä korko ja korkokatto. Kiinteä korko auttaa esimerkiksi kiinteistösijoittajia varmistamaan, että vuokratulot kattavat lainan korkokulut. Korkokatolla taas voi suojautua korkojen nousulta samalla hyödyntäen mahdollista laskua.

Korkosuojauksen tehosta miettiessä voi harkita osittaista suojautumista, joka tasapainottaa riskiä ja suojauksen kustannuksia. ASP-lainassa on osittainen korkokatto valtion korkotuen muodossa ensimmäiselle 10 vuodelle.

Korkokulut kuukaudessa 100 000 euron lainassa

korkolaskuri

Korkolaskurilla saat selville esimerkiksi kuukausittaiset korkokulut vaihtelevilla korkoprosenteilla.

Lainasanastoa

Kuukausierä/maksuerä

Lainan kuukausittainen maksu, joka sisältää lyhennyksen ja koron.

Lyhennys

Lainan pääoman maksuun käytetty osa maksuerästä.

Korkoerä

Lainan korkokulujen maksuun käytetty osa maksuerästä.

Lainan kokonaiskustannus

Laskurin arvio lainan koko takaisinmaksusta, sisältäen sekä lyhennykset että korot. Kokonaiskustannuksesta vähennetään lainasumma saadakseen korkokustannukset.

Muuttuva annuiteetti (=muuttuva tasaerä)

Lyhennystapa, jossa maksuerä vaihtelee korkojen mukaan, mutta laina-aika pysyy samana. Korkojen noustessa maksuerä kasvaa, laskiessa pienenee.

Kiinteä tasaerä

Lyhennystapa, jossa maksuerä pysyy samana koko laina-ajan. Korkojen noustessa koron osuus maksuerästä kasvaa, lyhennyksen osuus pienenee ja laina-aika pitenee.

Tasalyhennys

Lyhennystapa, jossa lyhennys pysyy samana. Maksuerä on aluksi suurin ja pienenee laina-aikana. Korkojen noustessa kuukausierä kasvaa.

Kiinteä korko

Lainan korko, joka pysyy muuttumattomana koko takaisinmaksuajan tai sovitun ajanjakson ajan. Alussa kiinteä korko on yleensä korkeampi kuin muuttuva korko.

Korkokatto

Lainan koron yläraja. Korko ei voi ylittää tätä rajaa korkokaton aikana. Korkokatto suojaa lainanottajaa korkojen nousulta, mutta sallii hyödyn korkojen laskusta.

Hallitse omaa salkkuasi!

Rikaserakko.com jäsenenä pääset käsiksi sijoittajan työkaluihin ja koko sisältöön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *