ETF

ETF:n perusteet

ETF eli pörssinoteerattu rahasto on sijoitusväline, jonka osuudet käyvät kauppaa pörssissä aivan kuten osakkeet. ETF:t ovat erityisesti ammattimaisten sijoittajien suosiossa, kiitos niiden pienien kulujen ja laajan sijoitusmahdollisuuksien kirjon.

  • ETF-osuudet ovat ostettavissa pörssistä osakkeiden tapaan
    • Useimmat suomalaiset pankit mahdollistavat ETF-sijoitukset verkkopankkinsa kautta
  • Sijoittaja saa tarkan tiedon ETF:n sisältämistä arvopapereista ja niiden suhteellisesta painotuksesta
  • Pienet hallinnointikulut
  • Kattava valikoima tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa laajasti eri kohteisiin
  • ETF-sijoittajan riskitaso on verrattavissa perinteisiin rahastoihin
  • Lisätietoa: Ensimmäinen ETF-sijoitus – ohjeet
  • Lisätietoa: Parhaiden ETF:ien valinta

ETF:n historia

Ensimmäinen ETF tuotiin markkinoille Kanadassa vuonna 1990 (Toronto 35 Index Participation Fund). Yhdysvalloissa ensimmäinen ja kuuluisin ETF, SPDR S&P 500 ETF, lanseerattiin vuonna 1993 ja on edelleen toiminnassa tuottaen vuosittain 10,0 % (ennen veroja) vuodesta lanseeraukseen. Tämän rahaston hallinnoimat varat ovat 176 miljardia dollaria, tehden siitä yhden maailman suosituimmista rahastoista, osittain sen erittäin alhaisen 0,095 %:n vuosikulun ansiosta.

SPDR S&P 500 ETF sijoittaa varansa 500 suurimman Yhdysvaltalaisen yhtiön osakkeisiin S&P 500 -indeksin mukaisesti, mikä mahdollistaa indeksin tuoton saavuttamisen.

ETF-sijoittamisen ydin

ETF mahdollistaa sijoittajalle helpon pääsyn laajasti hajautettuun sijoituskokonaisuuteen alhaisin kustannuksin. Sijoittaja voi milloin tahansa pörssipäivänä tehdä ostoja verkkopankissa, saaden näin kattavan sijoitusratkaisun. Tämä on ETF-sijoittamisen keskeinen etu: läpinäkyvyys, edullisuus ja hajautuksen helppous. Sijoitukset voidaan myös muuttaa likvideiksi koska tahansa.

Warren Buffettin neuvot perillisilleen ovat yksinkertaiset: sijoita 10 % omaisuudesta lyhytaikaisiin valtion velkapapereihin ja loput S&P 500 -indeksirahastoon, joka on mahdollisimman edullinen.

ETF-rahastojen laaja valikoima

Alun perin suurten institutionaalisten sijoittajien käyttämät ETF-rahastot ovat nyt saatavilla kaikille internetin ansiosta. Yli 7 000 erilaista ETF-rahastoa hallinnoi yli 6 000 miljardin dollarin varoja, ja ETF:ien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Yhdysvalloissa puolet ETF-varoista on yksityissijoittajien hallussa, ja Eurooppa seuraa perässä.

ETF:ää sääntelevät samat lait kuin perinteisiä rahastoja

Osalle sijoittajista ETF:t ovat vielä uusi tuttavuus, mutta niiden suosio ja tuntemus kasvavat. Tärkeää on ymmärtää, että ETF-rahastot nauttivat samasta lainsäädännöllisestä suojasta kuin perinteiset rahastot, kuten Euroopan UCITS-direktiivin mukaisesti. ETF-sijoittaja ei kohtaa odottamattomia riskejä liittyen toimijan mahdolliseen konkurssiin, eli sijoitettu pääoma on suojattu samalla tavalla kuin perinteisissä rahastosijoituksissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *