Sijoittamisen

Sijoittamisen aloittaminen – käytännön opas askel askeleelta

Tämä opas on sinulle, jos:

  • Olet kiinnostunut aloittamaan sijoittamisen tai haluat säästää tietyn summan kuukausittain
  • Tavoitteenasi on sijoittaa mahdollisimman tehokkaasti kustannuksia vähentäen
  • Etsit puolueettomasti arvioitua valmista sijoitusratkaisua, jossa on otettu huomioon riskitaso ja kattava hajautus

Sijoittaminen – osa jokapäiväistä elämää

Timo Heikkilä selventää videollaan, että sijoittaminen on osa arkea, vaikka emme sitä aina ajattelekaan. Koti, auto ja jopa matkustaminen ovat sijoituksia. Miksi et siis sijoittaisi tietoisesti ja järjestelmällisesti? Katso videolta, kuinka aloitat sijoittamisen tänään.

Sijoittamisen syyt

Sijoittaminen kannattaa, jos sinulla on varoja, jotka eivät tuota pankkitililläsi, tai haluat säästää säännöllisesti tietyn summan. Pankkitilin nollakorko yhdistettynä inflaatioon vähentää säästöjesi arvoa ajan myötä. Vähintään inflaation verran tuottoa tarvitaan varojen arvon säilyttämiseen. Inflaatio on euroalueella ollut pitkällä aikavälillä noin 2 %, mutta nyt se on korkeampi.

Sijoittaminen mahdollistaa tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamisen ja taloudellisen turvan luomisen. Se on myös varautumista yllättäviin menoihin.

Mitä tuottoa voi odottaa?

Sijoitustesi tuotto riippuu haluamastasi riskitasosta ja sijoitusaikajänteestä. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä vakaa keskimääräinen vuosituotto. Lyhyellä tähtäimellä tuotot voivat vaihdella paljonkin.

Myös sijoitusten ajoitus on tärkeää. Jos myyt sijoituksesi arvon laskiessa, tuotto jää heikoksi. Esimerkiksi koronakriisin aikana sijoitusarvot laskivat aluksi, mutta palautuivat nopeasti. Tutustu korkoa korolle -laskuriimme, jolla voit arvioida sijoitustesi tulevan arvon eri tuotto-odotuksilla.

Talletustilit ja korkorahastot

Korkorahastojen arvot voivat laskea korkojen noustessa, sillä korkeampien korkotuottojen sijoituskohteet houkuttelevat sijoittajia. Tämän vuoksi talletustili, joka tarjoaa noin 1 % riskittömän tuoton, voi olla turvallisempi vaihtoehto kuin monet korkorahastot nykytilanteessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *